Hlavní obsah

Moderní firmy si své zaměstnance hýčkají

Novinky, kil

Práce z domova, pohyblivá pracovní doba, flexibilní úvazky, pracovní prostory rozšířené o společenské, odpočinkové a relaxační zóny. To není scénář sci-fi filmu, ale nezadržitelný trend, kterým se ubírá způsob výkonu práce v moderních firmách.

Foto: Profimedia.cz

Flexibilní úvazky umožňují lepší vybalancování rodinných a pracovních povinností.

Článek

Rozvoj moderních technologií dnes umožňuje pracovat v podstatě odkudkoli, kde je přístup k internetu.

Ve světě běžné, u nás v plenkách

„Technika rychle mění zaběhlé systémy organizace práce a moderní firmy se snaží tomuto trendu rychle přizpůsobit. Zatímco v celé Evropské unii pracuje nějakou formou tzv. flexibilního úvazku okolo deseti miliónů lidí, v našich podmínkách je širší využívání tohoto stylu práce teprve na začátku,“ říká Erika Vorlová, ředitelka úseku Lidské zdroje (HR) pro skupinu RWE v ČR.

Přínos pro zaměstnance i firmy

Variabilní přístup k výkonu práce s sebou přitom přináší celou řadu výhod pro zaměstnance i zaměstnavatele. Rána bez zbytečného stresu a dojíždění, úspora „mrtvého času“, možnost přizpůsobit tempo práce osobnímu rytmu, lepší vybalancování rodinných a pracovních povinností. Flexibilita v práci navíc umožňuje maminkám pozvolný návrat z mateřské dovolené či širší uplatnění lidí se zdravotním znevýhodněním.

Lidé jsou motivovanější

Rovněž firmám přináší nový styl práce řadu výhod. „Na jedné straně jsou to nemalé úspory v podobě nákladů na množství budov a jejich správu či velikost autoparku, na straně druhé je to vyšší efektivita práce a motivovanější zaměstnanci, podávající vyšší pracovní výkon,“ vypočítává Erika Vorlová. Současně se podle ní zvyšuje atraktivita těchto firem na trhu práce. V samotném důsledku si pak společnost může díky úsporám dovolit zaměstnat větší počet lidí.

Změnit styl práce i myšlení

K tomu, aby flexibilní styl práce přinesl očekávané výsledky, je ovšem zapotřebí změnit nejen podobu pracovních prostor či organizaci práce, ale především navyklé způsoby myšlení a pracovních návyků. „Větší svoboda s sebou přináší větší odpovědnost. Je třeba dobře vytipovat profese, pro které je nový styl práce vhodný, nastavit nové způsoby týmové spolupráce a komunikace, stejně jako nová pravidla kontroly a hodnocení výkonu,“ zdůrazňuje Vorlová.

RWE se podle ní zatím jako jedna z mála velkých firem rozhodla jít cestou flexibilních forem práce. Její projekt Nový styl je tuzemskou obdobou koncernového projektu Great Place to Work. Cílem projektu, který v Česku odstartoval na podzim 2014, je vytvořit podmínky, které umožní postupně zavádět různé formy flexibilních pracovních úvazků v celé skupině RWE v ČR.

Využít výhody flexibilní práce

„V praxi to znamená, že zaměstnanci budou mít možnost pracovat částečně z domova na firemních noteboocích, sdílet pracovní prostory a prostředky nebo využívat výhod pružné pracovní doby,“ popisuje Erika Vorlová pilotní projekt a připomíná, že smyslem projektu Nový styl není úspora pracovních míst, ale využití všech výhod a předností, které flexibilní formy práce zaměstnancům v ČR nabízejí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám