Hlavní obsah

Evropané preferují v práci přátelský kolektiv, studenti z Asie peníze

Právo, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle žebříčku World’s Most Attractive Employer 2014 (nejatraktivnější světový zaměstnavatel) sestaveného švédskou společností Universum chtějí studenti vysokých škol nejčastěji pracovat pro společnost Google. Vyplynulo to z průzkumu mezi více než 200 tisíci studentů ekonomických, technických a IT oborů z 12 největších světových ekonomik.

Foto: Profimedia.cz

Pracovat pro společnost Google je snem mnoha vysokoškoláků.

Článek

Průzkum také odhalil motivy výběru vysněného zaměstnavatele. Celosvětově nejdůležitějším kritériem výběru zaměstnavatele je pro studenty kreativní a dynamické pracovní prostředí. Studenti z Francie, Německa či Austrálie více preferují přátelský kolektiv, pro studenty z Asie a Ruska je nejdůležitější finanční ohodnocení a možnost kariérního růstu.

Zaměstnání hraje v životě důležitou roli

„Již několik let pozorujeme, že soukromé a profesní životy se sbližují a dnešní mladí lidé mezi nimi již tak nerozlišují. Uvědomují si, že zaměstnání bude hrát v jejich životě významnou roli, a proto chtějí pracovat pro firmy, které je nejen dobře finančně ohodnotí, ale nabídnou jim takové pracovní prostředí, které je bude naplňovat a v němž se budou cítit dobře,“ komentuje průzkum generální ředitel Universum Peter Nylander.

Co chtějí čeští studenti

Přestože Česká republika nebyla do zmíněného žebříčku zahrnuta, v průzkumu Universum realizovaném na jaře 2014 mezi více než deseti tisíci českými VŠ studenty vyšlo najevo, že nejdůležitějším faktorem výběru zaměstnavatele je přátelské pracovní prostředí. Na druhou příčku žebříčku čeští studenti umístili práci, která je kreativní a dynamická, třetí skončila možnost odborného vzdělávání a rozvoje, následovaná dobrými referencemi pro budoucí kariéru a jistotou zaměstnání.

Naopak za nejméně důležité považují čeští studenti otevřenost firmy vůči menšinám, což je patrně dáno celkově malým počtem u nás pracujících cizinců, nepočítáme-li Slováky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám