Hlavní obsah

Lidé nechtějí pracovat na směny

Právo, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zaměstnanci se do směnného ani nočního provozu příliš nehrnou. Práci na směny odmítá 46 procent uchazečů, další pětina (21 %) pak tvrdí, že by noční práci nezvládla. A to přesto, že za práci v noci pracovníkovi náleží dvacetiprocentní příplatek.

Foto: Profimedia.cz

Pětina dotázaných tvrdí, že by noční práci nezvládla.

Článek

Směnný provoz anebo noční práce jsou přitom v některých oborech, jako je například výroba, zcela běžné, v případě sociální a zdravotní péče dokonce nezbytné. Jak vyplývá ze šetření mezi uživateli pracovního portálu Prace.cz, kterého se zúčastnilo na tři tisíce respondentů, pětina lidí si nemůže dovolit odmítnout žádnou práci. Jen sedm procent lidí uvedlo, že má práci na směny rádo, a dalších pět procent přiznává, že pracují v oboru, kde jiná práce není.

Zvláštní výběrová řízení

„Podle zkušeností našich klientů je obsazení pozic na nočních směnách těžší, trvá déle, dokonce se dělají i zvláštní výběrová řízení na noční práci. S prací na směny, i v noci, přitom počítá řada zaměstnavatelů nejen v tradičních směnných oborech, jako je zdravotnictví, průmysl nebo pohostinství, ale čím dál tím častěji také v prodeji,“ říká Hana Kostovičová z pracovního portálu Prace.cz.

V noci pracuje každý šestý Čech

V noci zůstává kvůli práci vzhůru zhruba 780 tisíc Čechů. Podle údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) jsou to zejména lidé obsluhující stroje, ti, kteří pracují ve službách a v ozbrojených silách. Celkem zhruba 18 procent lidí. Z oborů jde zejména o zpracovatelský průmysl, dopravu, sklady a zdravotní a sociální péči. Nyní před Vánocemi opět přibudou nabídky na noční směny v logistických centrech, poštách a rozvážkových službách, po Novém roce zase na nočních inventurách v obchodech.

Za práci v noci víc peněz

Na lidi pracující v noci pamatuje i zákoník práce. Za práci mezi 22. a 6. hodinou ranní dostane zaměstnanec ke svému hodinovému výdělku 20 % navíc. Ten, kdo pracuje v noci pravidelně, alespoň jednou týdně, pak má (podle § 94 zákoníku práce) nárok na častější lékařské prohlídky, plně vybavenou lékárničku, telefon a například i automat s jídlem nebo alespoň mikrovlnnou troubu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám