Hlavní obsah

Pro řešení nedostatku pracovních sil v EU je klíčová mobilita

Právo, kil

S důsledky stárnutí populace se Evropská unie vypořádá jen tehdy, odstraní-li rozdíly v zacházení se zaměstnanci podle pohlaví a zapojí-li více mladých a starších pracovníků do trhu práce. Klíčovou úlohu v tom mohou sehrát mobilita a migrace.

Foto: Profimedia.cz

Mnoho zemí EU v současnosti nedokáže obsadit volná místa na trhu práce svými domácími pracovníky.

Článek

K tomuto závěru dospěla společná zpráva Evropské komise a OECD s názvem „Jak sladit ekonomickou migraci s potřebami trhu práce“, jež byla zveřejněna v uplynulých dnech.

Odpověď na demografické výzvy

Komisař pro zaměstnanost, sociální věci a sociální začleňování László Andor v této souvislosti uvedl: „Zpráva poskytuje odpověď na závažné demografické výzvy, jež před námi leží. Součástí řešení, jak se vypořádat se stárnutím obyvatelstva i budoucím nedostatkem určitých kvalifikací na evropském trhu práce, může být zajištění mobility pracovníků uvnitř EU, zlepšení odborné přípravy odstraňující nesoulad mezi nabídkou a potřebami trhu a lepší integrace pracovníků z třetích zemí.“

Chybí domácí odborníci

Podle komisařky pro vnitřní věci Cecilie Malmströmové mnoho zemí EU v současnosti nedokáže obsadit volná místa na trhu práce svými domácími pracovníky. „Otázkou není, zda potřebujeme přistěhovalce, ale jak přistěhovalectví využít co nejlépe,“ zdůraznila Malmströmová.

Ředitel pro zaměstnanost, práci a sociální věci OECD Stefano Scarpetta pak dodal: „Někoho může překvapit, že hovoříme o slaďování ekonomické migrace s potřebami trhu práce v době, kdy se mnoho evropských zemí potýká s přetrvávající nezaměstnaností a s rostoucím odporem vůči migraci. Úspěšná integrace přistěhovalců a jejich dětí je však nezbytná pro posílení sociální soudržnosti i pro zvýšení konkurenceschopnosti Evropy.“

Trh práce je dynamický

Podle prognóz má v Evropě mezi lety 2013 až 2020 klesnout počet obyvatel v produktivním věku (15–64 let) o 7,5 miliónu (–2,2 %), zatímco v celé zóně OECD se stejnou měrou zvýší. Při nulové čisté migraci by se do roku 2020 produktivní populace v osmadvaceti zemích EU ještě snížila, a to až o 11,7 miliónu (–3,5 %).

Důsledky nejsou jen demografické, trh práce je totiž dynamický a povolání se mění. Podle evropského průzkumu firem za rok 2013, který provedla nadace Eurofound, má 40 % společností v EU navzdory volným kapacitám na pracovním trhu potíže s nalezením pracovníků s vyhovující kvalifikací.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám