Hlavní obsah

Strojírenským firmám chybějí učni

Právo, Pavel Orholz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Firmám ve stavebnictví a strojírenství schází kvalitní učňovská základna. O technické obory není velký zájem a několik dobrých učilišť zaniklo. To jsou některé ze závěrů jednání předsednictva největšího českého Odborového svazu KOVO, které se uskutečnilo v uplynulých dnech v Českých Budějovicích.

Foto: Profimedia.cz

Ve společnosti ztratilo černé řemeslo uznání.

Článek

„Za posledních deset patnáct let došlo k devastaci učňovského školství. Například jen v Českých Budějovicích byla zrušena dvě velká učiliště pro strojírenství. Je to tím, že ve společnosti ztratilo toto černé řemeslo uznání. Rodiče by chtěli mít z dětí inženýry a ekonomy. Už ale nevidí, že na trhu práce nemusejí najít uplatnění,“ prohlásil na tiskové konferenci šéf jihočeských odborářů KOVO Jan Švec.

Stav učilišť kopíruje zájem

Švec rovněž upozornil, že by se mělo působit v tomto směru na rodiče a děti celospolečensky, aby se hodnoty přiklonily zpět právě k učňovskému školství. „Stav učilišť kopíruje zájem, a ten je menší, ačkoliv učni uplatnění rozhodně mají. Nikdo v současnosti neudělá analýzu absolventů škol, ze které by bylo patrné jejich uplatnění. Na rozdíl od kvalitních učilišť by se zjistilo, že některé školy produkují řadu absolventů, kteří neseženou práci ve vystudovaném oboru,“ je přesvědčen Švec.

Strojírenství se posunulo kupředu

Švec rovněž jednal o situaci s jihočeským hejtmanem Jiřím Zimolou (ČSSD).

„Myslím si, že kraj i hospodářská komora se snaží zvýšit povědomí o současných strojírenských a dalších oborech i na školách. Všichni by si měli uvědomit, že například strojírenství je dnes už trochu někde jinde než třeba před dvaceti lety. Lidé, kteří se na jihu Čech vyučili pro firmu, nemají problém sehnat práci, i kdyby o ni přišli,“ míní Švec.

Na školství se podepsala politika

Místopředseda Odborového svazu KOVO Jaromír Endlicher přpomněl, že na školství se podepsala i politická situace. „Vždyť se podívejme, kolikátého ministra už máme za posledních několik let, a to znamená stálé změny koncepcí,“ podotkl Endlicher s tím, že nejúspěšnější je model, kdy se učni připravují na konkrétní místo ve vybrané firmě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám