Hlavní obsah

Setkávání z očí do očí technologie nenahradí. Smazávají emoce

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klasickým kongresům umíráček nezvoní. Inovují se, využívají všech moderních komunikačních možností, více se odborně profilují, ale ani sebelepší technologie je nenahradí. Tvrdí to v rozhovoru pro Právo prezident evropské federace pořadatelů kongresů Ivo Miksa.

Foto: archiv, Právo

Ivo Miksa, prezident evropské federace pořadatelů kongresů

Článek

Nenahradí klasické kongresy například videokonference? Přece jenom tradiční kongresy stojí firmy velké peníze.

Nenahradí klasické kongresy například videokonference? Přece jenom tradiční kongresy stojí firmy velké peníze.

Pokud získáváte informace jen z internetu, z vědeckých časopisů nebo pomocí videopřednášky, tak vám chybějí emoce. Právě ty ovšem pomáhají danou informaci hodnotit. To je důvod, proč moderní technologie nikdy nenahradí zcela klasické setkání tváří v tvář. Svoji oblíbenou hospůdku také nebudete navštěvovat on-line.

Kongresy se ale musí samozřejmě inovovat. Běžné jsou hybridní konference, kdy část konference probíhá v kongresovém centru, ale jsou k ní připojeni i vzdálení účastníci z celého světa. Za méně času se toho musí více stihnout. Z velkých akcí se také odštěpují více odborné, specializované konference.

Jak je na tom Evropa z hlediska pořádání kongresů?

Podíl Evropy je dlouhodobě největší, byť mírně klesá. Zatímco na začátku 90. let byl podíl Evropy asi 60 %, dnes jsme na 54 %. Roste Asie a Blízký Východ, zvyšuje se i podíl Latinské Ameriky.

V Evropě se pořádá přes šest tisíc kongresů a konferencí ročně. Účastní se jich zhruba 3,7 miliónu lidí. Evropské kongresy každopádně patří mezi největší akce na světě.

Která města jsou pro kongresy celosvětově nejvýznamnější?

O pozici světové jedničky dlouhodobě soutěží Paříž (204 konferencí za rok 2013), Madrid (186) a Vídeň (182), následují Barcelona a Berlín. Praha je na 11. místě se 121 konferencemi. Za námi jsou například Amsterdam a Dublin.

Česká republika je zároveň na celosvětové 26. pozici nejvýznamnějších kongresových pořadatelů. Praha zlepšuje dlouhodobě svou kvalitu služeb, má velmi solidní nabídku hotelového ubytování, například v počtu hotelových pokojů dokonce předčíme Vídeň (s výjimkou kapacity pětihvězdičkových hotelů).

Konal se zde například X. mezinárodní dermatologický kongres, 61. mezinárodní astronautický kongres, kongres WPA – Světové psychiatrické asociace, světový kongres praktických lékařů (WONCA), kongres EFIM – Evropské federace interní medicíny.

Kolik se v kongresech u nás otáčí peněz?

Objem kongresového průmyslu není přesně spočítán. Odhaduje se, že v kongresovém průmyslu v ČR se otočí čtyři až sedm miliard korun ročně. Jen z pronájmů ve všech typech konferenčních zařízení jsou tržby kolem 1,4 miliardy korun za rok.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám