Hlavní obsah

Čeští studenti získali na Mezinárodní fyzikální olympiádě tři medaile

Novinky, kil

Česká delegace složená z nadaných středoškoláků byla úspěšná na 45. Mezinárodní fyzikální olympiádě v kazašské Astaně. Hned tři členové delegace si domů odvezli cenný kov, zbývající dva pak čestné uznání. Z celkového počtu 83 států, které se do soutěže zapojily, obsadili Češi 35. příčku.

Foto: archiv ČEZ

Delegace České republiky na 45. Mezinárodní fyzikální olympiádě v Kazachstánu.

Článek

Českou republiku reprezentovalo v Kazachstánu pět studentů, kteří se do světového finále probojovali z národních kol Fyzikální olympiády. Své znalosti porovnávali s téměř čtyřmi stovkami soutěžících z celého světa. Nejlépe z Čechů dopadli Jakub Dolejší z Gymnázia Boženy Němcové v Hradci Králové a Jiří Guth Jarkovský, absolvent Gymnázia Jírovcova v Českých Budějovicích, kteří získali stříbrné medaile. České medailisty doplnil Jakub Rösler, absolvent Gymnázia Jiřího Gutha Jarkovského v Praze, který obsadil bronzovou příčku. Václav Miřátský (Gymnázium v Pelhřimově) a Jiří Kučera (Gymnázium Jana Keplera v Praze) z olympiády v Astaně přivezli čestná uznání.

Rozhodovala zručnost a rychlost

„Teoretické úlohy byly letos obtížnější než v minulých ročnících. Díky poměrně nízkým bodovým výsledkům všech účastníků v teoretické části rozhodoval o pořadí především experiment, který prověřil zejména naši zručnost a rychlost.,“ popsal své dojmy jeden z medailistů Jakub Rösler, který brzy nastoupí na České vysoké učení technické v Praze.

Výsledek lepší než vloni

Celkově se Česká republika umístila na 35. místě, mezi zeměmi EU to znamenalo 11. příčku: hned za Velkou Británií (8.), Německem (9.) a Francií (10.). Výkon studentů ocenil také vedoucí české delegace Jan Kříž z Univerzity Hradec Králové:

„S výsledky našich studentů na 45. Mezinárodní fyzikální olympiádě jsem spokojen, zisk tří medailí a dvou čestných uznání je určitě úspěchem. Všichni studenti získali nějaké ocenění i přes nebývale vysokou obtížnost soutěžních úloh. Výsledek je o něco lepší než v loňském roce a vzhledem k tomu, že tři z pěti soutěžících mají šanci reprezentovat i příští rok, pevně věřím, že se opět navracíme mezi nejlepší země Evropské unie, kam tradičně patříme.“

Na špičce jsou studenti z Asie

Nejlepšími řešiteli byli tradičně studenti z asijských zemí. Absolutním vítězem se stal Xu Xiaoyu z Číny, v první pětce ho doplnili další dva krajané. V pořadí států obsadily prvních pět příček právě ty z Asie: Čína, Tchaj-wan, Jižní Korea, Thajsko a Vietnam. Nejlepší evropskou zemí se letos stalo Rumunsko na 11. místě.

ČEZ „loví“ talenty

Přípravu českého týmu na světové finále podpořila Skupina ČEZ, která je partnerem české Matematické a Fyzikální olympiády. „S nadšením sleduji úspěchy českých nadaných studentů v mezinárodních soutěžích. Jsem velmi rád, že v tvrdé konkurenci dokáží obstát. Technické obory jsou v popředí našeho zájmu a bez matematiky a fyziky se neobejdou. Proto podporujeme různé aktivity, které mladé k zájmu o tyto předměty vedou,“ říká Pavel Puff, manažer útvaru strategický nábor Skupiny ČEZ.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám