Hlavní obsah

Helfštýn obsadily o víkendu stovky kovářů z celého světa

Několik stovek uměleckých kovářů z celého světa obsadilo o víkendu středověký hrad Helfštýn na Přerovsku. Mistři černého řemesla se sjeli na 33. ročník tradičního setkání Hefaiston, aby návštěvníkům hradu ukázali největší skvosty ze svých kovářských dílen a u rozpálených výhní předvedli práci s kovem.

Foto: Vladislav Galgonek, ČTK

Plastika padlého draka v Helfštýně od sedmi mistrů černého řemesla z Česka a Belgie.

Článek

"Letos přijelo 512 kovářů z 18 zemí světa, což je ve srovnání s předchozími ročníky vyšší průměr," řekl novinářům kastelán hradu Jan Lauro, podle kterého tolik špičkových kovářů z různých koutů světa nelze na jednom místě jen tak spatřit. Kováři s sebou na Helfštýn přivezli rekordních 358 exponátů.

Vykovali draka

Čtyři kováři z Milostovic u Opavy spolu s třemi belgickými kolegy už od minulé soboty pracovali na plastice padlého draka, která je zhruba půldruhého metru dlouhá a metr vysoká. Dílo zůstane na hradě. Čeští mistři na Helfštýně již bodovali během 30. ročníku Hefaistonu s plastikou Dračí otec, kterou odborníci zařadili mezi klenoty výkladní skříně uměleckého kovářství.

Představit zapomenuté řemeslo

Umělečtí kováři se na Helfštýně setkávají od roku 1981. Z původní myšlenky představit lidem zapomenuté řemeslo se postupně stala uznávaná akce. Loni na Hefaiston zavítalo kolem 9500 lidí.

Může se Vám hodit na Firmy.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám