Hlavní obsah

Soutěž na podporu společensky prospěšného podnikání v Česku

Novinky, kil

V letošním ročníku soutěže o nejlepší studentské nápady na společensky prospěšné podnikání, Social Impact Award, zvítězily u porotců projekty Ke kořenům, Inteligentní záchranný modul a Rekola. Ve veřejném hlasování získal největší podporu projekt Joy Ride.

Foto: Archiv Social Impact Award

V hlasování veřejnosti zvítězil opavský tým s projektem Joy Ride.

Článek

Celkem 53 přihlášek přišlo do letošního ročníku soutěže Social Impact Award, v níž týmy tvořené studenty předkládaly své nápady, jak rozjet společensky prospěšné podnikání, které pomáhá řešit sociální i ekologické problémy a zároveň je dlouhodobě ekonomicky udržitelné.

Úroveň soutěže roste

„Je vidět, že soutěž dozrává a zvyšuje se její úroveň. Kvalita dvanácti finálových přihlášek, které jsme jako porotci dostali k posouzení, byla vyšší než v minulých dvou ročnících. Vliv na to měly také přípravné praktické workshopy,“ říká Petr Vítek, iniciátor Social Impact Award v ČR a jeden z porotců.

Vítězné projekty

Porota vybírala tři nejlepší projekty na základě řady kritérií – vedle společenského dopadu hodnotila také inovativní přístup a realistické plánování.

Ke kořenům je projekt ekologické pohřební služby a podpory pro pozůstalé, kterou chtějí poskytovat studentky Masarykovy univerzity.

Inteligentní záchranný modul je projektem studenta techniky z Brna na energeticky soběstačné zimní ubytovny pro lidi bez domova.

Rekola pak reprezentuje systém sdílení kol ve městech, který v Praze, Brně a Olomouci rozjíždějí dva bratři, nadšení cyklisté.

Joy Ride (vítěz hlasování veřejnosti) je projektem týmu z Opavy, který organizuje společné zájezdy, kde se děti a mládež s hendikepem baví spolu se svými zdravými vrstevníky.

Vítězné týmy budou nyní pracovat na dalším rozvoji svých projektů pod vedením odborníků.

Zaměřit se na sociálně vyloučené

„Jsme rádi, že se iniciativa Social Impact Award ujala v Evropě – letos probíhá v osmi zemích a přihlásilo se 404 projektů. Je důležité pochopit, jak se mění naše společnost, a tedy i potřeby pro sociální inovace. Dnes se musíme více zaměřit na menší skupiny přehlížených a sociálně vyloučených lidí, kteří jsou na okraji zájmu,“ prohlásil Franz Karl Prüller, člen představenstva Nadace Erste, která je regionálním partnerem Social Impact Award.

Předchozí projekty se ujaly v praxi

Soutěž Social Impact Award se letos v České republice konala již potřetí a výherci minulých ročníků v současnosti úspěšně rozvíjejí své podnikání v praxi. Příkladem může být projekt bezdomovců provázejících turisty Prahou Pragulic nebo služba Ironing Ladies, která dává práci sociálně znevýhodněným ženám.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám