Hlavní obsah

Poradna: Nově méně odpočinku mezi směnami

V pracovním životě je běžné, že zaměstnavatel svému zaměstnanci ukládá nové pokyny, nebo od něj vyžaduje nové úkony z mnoha různých příčin. Některé z nich zaměstnavatel koná pro zefektivnění práce, jindy se může jednat o nutnost změny z důvodu nové právní úpravy. Někdy dokonce může jít o protizákonnou libovůli zaměstnavatele. Jak je tomu v případě zkrácení nepřetržitého odpočinku mezi dvěma směnami?

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek
Pracuji dlouhá léta v továrně v nepřetržitém provozu. Co si pamatuji, vždycky byly přestávky mezi jednotlivými směnami 12 hodin. Teď mistr přišel s tím, že nám je občas zkrátí na 11 hodin. Díval jsem se s kolegou do zákoníku práce, ale tam jsem našel těch minimálně 12 hodin. Může nám to takto mistr zkrátit? Naše práce je náročná a každá hodina na odpočinek se hodí.

Nepřetržitý odpočinek mezi směnami

Účelem nepřetržitého odpočinku mezi dvěma směnami je zaručit zaměstnanci minimální dobu k obnovení jeho pracovní síly a k ochraně jeho zdraví. Během tohoto nepřetržitého odpočinku zaměstnanec nepracuje a pouze odpočívá.

Zaměstnavatel je povinen dodržovat doby nepřetržitého odpočinku stanovené zákoníkem práce vždy při rozvrhování pracovní doby a nařizování nebo domlouvání práce přesčas. Pokud by tak zaměstnavatel neučinil, hrozila by mu pokuta až do výše 1 milionu korun.

Minimální doba odpočinku mezi dvěma směnami

Zákoník práce původně stanovil, že zaměstnanec má nárok na volno mezi dvěma směnami nejméně v rozsahu 12 hodin. Od 1. srpna 2013 se však toto pravidlo změnilo tak, že 12hodinový odpočinek náleží jen zaměstnancům mladším osmnácti let. Všichni ostatní zaměstnanci mají minimální dobu odpočinku zkrácenou o 1 hodinu.

Ve výjimečných případech lze toto volno ještě zkrátit, a to až na 8 hodin, ale vždy za podmínky, že následující odpočinek se o zkrácenou část prodlouží. Zkrátí-li se tedy například odpočinek z pondělí na úterý z 11 hodin na 8, následující nepřetržitý odpočinek se musí o 3 hodiny prodloužit a bude tak trvat minimálně 14 hodin.

Shrnutí

Z vašeho dotazu vyplývá, že vám byla zaměstnavatelem občas zkrácena doba nepřetržitého odpočinku mezi dvěma směnami ze 12 na 11 hodin. Pokud jste minimální 12hodinový nepřetržitý odpočinek neměl domluven v pracovní smlouvě (popřípadě nebyl sjednán ve smlouvě kolektivní) a pokud k takovému občasnému zkrácení dochází až od srpna tohoto roku, je toto jednání zaměstnavatele v souladu se zákonem.

Dle novely zákoníku práce je skutečně nově možné od 1. srpna 2013 poskytnout nepřetržitý odpočinek mezi dvěma směnami pouze v rozsahu 11 hodin během 24 hodin po sobě jdoucích. Stejně jako v jiných případech je samozřejmě možné se domluvit se zaměstnavatelem na delším nepřetržitém odpočinku, avšak zaměstnavatel není povinen na váš návrh přistoupit.

Odpovídaly Nataša Randlová a Michaela Prokopová z advokátní kanceláře Randl Partners, člen Ius Laboris

Reklama

Související témata:

Související články

Poradna: Psychický nátlak na pracovišti

Do zaměstnání obvykle chodíme, abychom tam plnili pracovní úkoly, které nám zaměstnavatel zadá a za jejichž vypracování nám platí mzdu. Co když nám ale...

Výběr článků

Načítám