Hlavní obsah

Zájem o pracovní stáže neutuchá

Novinky, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chybějící praxe bývá jednou z hlavních příčin, proč je uchazeč o práci odmítnut často ještě před samotným pohovorem. Pomoc absolventům nabízí projekt Stáže ve firmách – vzdělávání praxí, který už zajistil 2 000 osobám praxi prostřednictvím odborné stáže; dalších 1 641 stážistů pak aktuálně na stáž dochází.

Foto: Profimedia.cz

Zlepšení stávající situace na trhu práce je přímo nutností.

Článek

„Zájem o stáže je opravdu velký, a to jak ze strany uchazečů, tak i ze strany poskytovatelů stáže. Od začátku projektu jsme po celé republice zajistili již 3 646 stáží u 1 365 poskytovatelů.“ uvádí Kateřina Šímová, hlavní manažerka projektu.

Ze stážisty může být zaměstnanec

Nejvíce stáží probíhá v Jihomoravském a Moravskoslezském kraji a pochopitelně v Praze. 250 stážistům bylo v závěru stáže nabídnuto jejím poskytovatelem stálé zaměstnání, případně externí spolupráce. Podle autorů projektu lze ale předpokládat, že zaměstnání získalo díky projektu ve skutečnosti mnohem více lidí.

Pomoc hlavně znevýhodněným

„Zlepšení stávající situace na trhu práce je přímo nutností, zvláště u skupin, které jsou jakýmkoliv způsobem znevýhodněny, ať už se jedná o absolventy škol nebo například osoby vracející se po rodičovské dovolené na trh práce nebo dlouhodobě nezaměstnané. Proto náš projekt zaměřujeme zejména na ně,“ dodává Šímová.

Dvoutisící hranice padla

Jubilejní 2 000. stážistkou, která úspěšně ukončila tuto formu vzdělávání a získala certifikát Europass – doklad o stáži, je maminka po rodičovské dovolené Pavla Mikuličová.

„Každá matka ví, jak je v dnešní době obtížné skloubit mateřskou péči a kariéru. Navíc po dlouhé době doma s dětmi může člověk získat pocit, že je mimo společenské dění, což na sebedůvěře nepřidá. Právě proto si myslím, že znovu se zapojit do běžné praxe a kolektivu ve firmě je důležitým krokem. Jsem ráda, že se mi to prostřednictvím projektu Stáže ve firmách podařilo,“ komentuje svoji situaci stážistka, která absolvovala stáž na pozici asistentka/recepční.

V nabídce je téměř stovka pozic

V současnosti mají uchazeči o stáž na výběr více než 97 pozic (tzv. šablon stáží). V nabídce profesí je celé spektrum oborů, např. elektrotechnika, pohostinství a gastronomie, cestovní ruch, sociální služby, zdravotnictví, strojírenství, stavebnictví aj.

Nezávazná registrace do projektu je možná na adrese www.stazevefirmach.cz, kde je k dispozici i katalog nabízených stáží. Pro více informací lze v pracovní dny využít také bezplatnou informační linku 800 77 99 77.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám