Hlavní obsah

Aby v padesáti nezůstávaly ve stresu doma

Právo, Jan Trojan

Projekt nazvaný Začít můžeš kdykoliv je určen ženám kolem padesátky, které z nejrůznějších důvodů nenacházejí další uplatnění.

Foto: Ivana Matoušková

V kurzu vládne přátelská atmosféra, účastnice se dál scházejí i po jeho ukončení.

Článek

„Ve vašem věku a s vašimi znalostmi? Jedině do pásové výroby, nic víc.“ Tato slova uslyšela 48letá Eva od velmi mladé ženy v personální agentuře. Ještě ten den, psychicky zdrcena, zaklepala na dveře společnosti s r. o. Santia v Drobného ulici v Brně a zapojila se do projektu Začít můžeš kdykoliv.

Útočiště pro ženy bez práce

„Většinou k nám přicházejí ženy, které jsou delší dobu bez práce nebo jim hrozí výpověď. A také ženy, které chtějí ukončit svůj pracovní poměr a rády by se existenčně postavily na vlastní nohy formou podnikání. Ovšem na 80 procent z nich je bez práce, kterou neúspěšně hledají. Většina má střední vzdělání, máme i vysokoškolačky,“ říká projektová manažerka Ivana Matoušková.

Kurzy jsou zdarma

Projekt je financován z Evropského sociálního fondu, z operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost. Účastnice kurzů neplatí nic. První běh začal v listopadu loňského roku, letos v září začne již třetí, ještě mají volná místa. Projekt skončí v červnu 2014.

Místo rutiny u pásu peče sladkosti

„Žena, kterou v personální agentuře poslali k pásu, výborně peče. V době absolvování našeho kurzu si zařídila malou pekárnu na sladké pečivo. Pomáhat jí bude další účastnice, která se k ní přidá, bude péct slané pečivo. Po prožitém šoku z odmítnutí tady nejen Eva získala sebevědomí a jistotu,“ pokračuje Matoušková.

Většina účastnic vydrží

V intenzivním kurzu se sedmihodinovou denní výukou je kolem pětadvaceti žen, jen málo jich odpadne. Proškolují se v práci na počítači, získávají obchodní dovednosti, dozvědí se zajímavosti z psychologie. Nejpřísnější je mladá business konzultantka, vlídnější naopak mentorka Jitka Crhová.

Své poslání odvozuje až z antiky, mluví o Mentorovi, domácím učiteli v rodině bájného Odyssea. Ženám tlumočí svoje zkušenosti z dobrovolného rozhodnutí ukončit nevyhovující práci a postavit se na vlastní nohy.

Startují z bodu nula

„Naše frekventantky se dostaly do bodu nula, práci nemají, cítí se docela na dně. Dáváme jim šanci odrazit se,“ říká Crhová. Ženy informuje o možnosti dotace na zahájení samostatné výdělečné činnosti. Také je motivuje k rozvíjení vlastních schopností. Čerstvá pekařka Eva sama přiznává, že bez kurzu by začátek svého podnikání nezvládla. V kurzu jí pomohli například s marketingem.

Pomoc najdou i ty, které hledají zaměstnání

„Až se ženy v sobě více orientují, mluvíme o stanovení a dosahování cílů, v následujícím setkání hovoříme o kreativitě a iniciativě. Ženy musí vědět, že za ně nikdo nic neudělá. A po dvou měsících by už měly pochopit, zdali jsou schopny zahájit samostatnou výdělečnou činnost. Snažím se, aby si vypracovaly kvalitní podnikatelský záměr,“ sdělila Crhová.

Pomoc a informace nacházejí i ženy, které se chtějí nechat zaměstnat. Naučí se mj. psát strukturovaný životopis a motivační dopis. „Kurz není samospasitelný, nezajistí práci každé ženě. Nicméně naším hlavním cílem je dopomoci ženám když už ne k podnikání či k zaměstnání, tak alespoň k dobrému sebevědomí,” zdůrazňuje projektová manažerka.

Reklama

Výběr článků

Načítám