Hlavní obsah

Informační technologie jsou oborem se zlatým dnem

Novinky, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Absolventi vysokých škol mají po promoci stále větší problém najít uplatnění odpovídající jejich kvalifikaci a někteří končí na úřadech práce. Jedním z mála studijních oborů, jehož absolventi nemají nejmenší problém s uplatněním v praxi, jsou informační technologie.

Foto: Profimedia.cz

Mezi studenty je největší zájem o tři profesní zaměření - databázové specialisty, analytiky a programátory a projektové manažery.

Článek

Podle Petry Vučičové, z firmy Confidence Human Capital, která se zabývá vyhledáváním středního managementu a specialistů, je největší zájem v oblasti IT o klíčové specialisty na nové technologie, například cloudová řešení, architekty a manažery informačních sítí, ale i softwarové vývojáře. Velká poptávka je rovněž po obchodnících na všech úrovních, zejména po těch, kteří jsou schopni přinést firmám zakázky.“

Nadstandardní platy

Není tajemstvím, že platy v oblasti IT jsou vysoce nadstandardní. Platy hardwarových i softwarových specialistů jsou přibližně o 30-40% vyšší než u ostatních absolventů, na manažerských pozicích patří společně s finančnictvím nebo farmacií k těm úplně nejvyšším,“ říká Vučičová.

Přípravou budoucích IT specialistů se kromě jiných zabývá i Katedra matematiky, statistiky a informačních technologií Bankovního institutu vysoké školy (BIVŠ). V bakalářském a magisterském oboru tady informatiku studuje 216 studentů.

Vedoucí katedry Ing. Vladimír Beneš říká: „Naším cílem je vybavit studenty nejen znalostí teoretických principů, na nichž je informatika založena, ale v oborových předmětech je podrobně seznámit s konkrétními řešeními, technologiemi, metodikami a postupy používanými v praxi.“

Dominuje zájem o tři specializace

Mezi studenty oboru IT na BIVŠ je největší zájem o tři profesní zaměření - databázové specialisty, analytiky a programátory a projektové manažery. Studijní obor je orientován na širokou oblast bankovní, finanční a státní sféry.

Připravují se v něm nejen profesionálové na provoz a správu informačních systémů, ale také ti, kteří nejsou specialisty v konkrétní oblasti informatiky, ale jako budoucí manažeři ponesou zodpovědnost za zpracování informací a jejich ochranu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám