Hlavní obsah

Nejpřívětivější k ženám je trh práce ve Skandinávii, Česko je ze zemí OECD na 20. místě

Novinky, kil

První Norsko, druhé Švédsko a třetí Dánsko již více než deset let kralují na čele Indexu žen na trhu práce (WILM), který sestavují britští ekonomičtí analytici skupiny PricewaterhouseCoopers (PwC).

Foto: Profimedia.cz

Tématem stále zůstávají rozdíly v platech žen a mužů na stejných pozicích.

Článek

První čtveřici uzavírá Nový Zéland, který si polepšil z 6. místa v roce 2000 na 4. v roce 2011 (za který jsou poslední dostupná data k sestavení WILM). Pátou příčku si dlouhodobě drží Finsko.

Česko si pohoršilo

V České republice došlo ve sledovaném období k řadě změn, velká část ostatních zemí udělala však ještě větší posun kupředu, a tak Česko skončilo až na 20. místě (v roce 2000 jsme byli na 14. příčce). Žebříček WILM hodnotí zejména rozdíly v platech mužů a žen, zapojení žen na trhu práce, a jejich podíl na pozicích na plný úvazek.

Zaměstnavatelé jsou málo flexibilní

„Přístup k ženám ve většině tuzemských firem se zlepšil. Posun však není tak velký jako například v Nizozemsku, Belgii či Španělsku. To, co by pomohlo posunout Českou republiku na lepší příčky, by byla větší flexibilita ze strany zaměstnavatelů.

Více než čtyři pětiny žen v Česku pracují na plný úvazek, přestože řada z nich by uvítala možnost kratšího zapojení,“ říká Libor Stodola, senior manažer v oddělení Poradenství pro lidské zdroje, PwC Česká republika.

Kamenem úrazu jsou platy

„Tématem stále zůstávají rozdíly v platech žen a mužů na stejných pozicích. Přestože se tyto rozdíly v řadě, zejména nadnárodních firem, již stírají, trh je stále vnímá,“ dodává Libor Stodola.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám