Hlavní obsah

Největší zájem je o absolventy strojírenství a informatiky

Právo, kil

K poslednímu lednu letošního roku bylo evidováno na úřadech práce celkem 35 524 absolventů škol všech stupňů vzdělání a mladistvých. Pracovní portál Profesia.cz v této souvislosti analyzoval jejich šance na trhu práce z hlediska návštěvnosti vystavených životopisů uchazečů o zaměstnání potenciálními zaměstnavateli.

Foto: Profimedia.cz

Atraktivnost životopisu zvyšuje absolutorium vysoké školy.

Článek

„Meziročně se nezměnil průměrný zájem o čerstvé absolventy vysokých škol, jejich životopis si v databázi životopisů prohlédlo v průměru 11 společností. Velký počet nezaměstnaných však snížil aktivní vyhledávání životopisů absolventů středních škol, ale i zaměstnanců s praxí, ať se již jedná o středoškoláky nebo vysokoškoláky.“ uvedla Kateřina Jaroňová ze společnosti Profesia.cz.

V hledáčku personalistů byli hlavně strojaři

Personalisté hledali hlavně v databázi životopisů čerstvých absolventů středních škol oboru strojírenství, kde si jeden životopis prohlédlo v průměru 7,27 společností. Následují obory elektrotechnika a energetika (5,80 společností), informační technologie (5,30 společností), automobilový průmysl (3,97 společností) a výroba (2,73 společností).

U středoškoláků s praxí si zaměstnavatelé nejčastěji prohlíželi životopisy uchazečů z oboru informačních technologií (9 společností), zájem byl i o středoškoláky s praxí v elektrotechnice a energetice (5,25 společností) a ve strojírenství (4,96 společností).

Vysoká zvyšuje atraktivitu uchazeče

Atraktivnost životopisu zvyšuje absolutorium vysoké školy. Zaměstnavatelé procházeli životopisy čerstvých absolventů vysokých škol především v oborech informační technologie (14,96 společností), strojírenství (14,85 společností), elektrotechnika a energetika (14,11 společností), telekomunikace (6,89 společností) a automobilový průmysl (6,79 společností).

Podíváme-li se na zájem o vysokoškoláky s praxí, nejatraktivnější byli opět uchazeči z informačních technologií (18,47 společností), strojírenství (9,74 společností), elektroniky a energetiky (8,69 společností), automobilového průmyslu (7,00 společností) a vrcholového managementu (5,26 společností).

Reklama

Výběr článků

Načítám