Hlavní obsah

Češi zkracují dovolené, k moři jezdí na devět dní

Doba, kterou Češi tráví na dovolené v cizině, se stále zkracuje. Zatímco v roce 2011 u moře trávili v průměru 10,4 dne, loni to bylo už jen 9 dní. Ještě výrazněji čeští turisté zkrátili výlety do Alp. Z týdne lyžování se v roce 2012 stalo jen 5,5 dne.

Foto: Profimedia.cz

Polovina Čechů jezdí s cestovkou a polovina se raději vydá po vlastní ose.

Článek

Vyplývá to ze statistik ERV pojišťovny, která má více než třetinový podíl v cestovním pojištění.

Populární jsou prodloužené víkendy

"Pro letošní rok očekáváme, že se průměrná délka zimní dovolené ještě o něco zkrátí. Je evidentní, že stále více našich lyžařů jezdí do alpských středisek jen na prodloužené víkendy," uvedl manažer marketingu a komunikace ERV pojišťovny Vlastimil Divoký. Na poptávku po kratších dovolených podle něj reagují i cestovní kanceláře, které ve svých letních katalozích nabízejí daleko více sedmidenních zájezdů.

Nejoblíbenější destinací bylo loni Chorvatsko, kam z Česka vyjelo 820.000 lidí, následuje Itálie s více než 500.000 lidmi, Řecko s 300.000 a Turecko s 220.000 turisty. Turecko je na vzestupu, pro letošní rok se očekává, že ho navštíví až čtvrt milionu Čechů. Ze zimních destinací u Čechů vede Rakousko, Itálie a Francie. Z teplejších míst se loni v zimě hodně létalo na Kanárské ostrovy, uvedla ERV pojišťovna.

Klienti šetří na cestovkách

Průměrná cena zájezdu zakoupeného přes cestovní kancelář se loni meziročně zvýšila o stovku na 12.400 Kč. Opět se ale snížil počet klientů, kteří využívají služeb cestovních kanceláří. Klesl o tři procenta, přestože celkový počet turistů cestujících do zahraničí zůstává stejný.

"Nyní jezdí polovina Čechů s cestovkou a polovina se raději vydá po vlastní ose. Stále přibývá klientů, kteří si konkrétní služby (hotel, letenky) kupují sami přímo," podotkl Divoký.

V roce 2012 si lidé takto koupili 52 procent zájezdů. "On-line nakupujeme nejen letenky, hotely či zájezdy, ale sjednáváme si tak i cestovní pojištění. Pomocí počítače nebo mobilu si ho u ERV pojišťovny loni uzavřelo téměř 9400 lidí", dodává Divoký.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám