Hlavní obsah

Poradna: Soukromý mobil používaný pro pracovní účely

V dnešní době je čím dál tím častější, že zaměstnanci nechtějí používat služební mobilní telefon, který jim byl přidělen zaměstnavatelem. Místo něj chtějí i v zaměstnání pracovat se svým soukromým smartphonem, protože vědí jak jej ovládat a jeho užívání je jim příjemné. Jaká je ale zákonná úprava pro používání soukromého telefonu?

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek
Zaměstnavatel mi přidělil služební telefon a řekl mi, že jej musím v pracovní době používat. Problém je, že telefon je starý, neodpovídá současným trendům a celkově mně nevyhovuje. Když jsem se svého zaměstnavatele ptal, jestli můžu místo toho starého služebního telefonu používat svůj smartphone, tak řekl, že ne. Zakázal mi přendat si služební SIM do mého telefonu. Je jednání zaměstnavatele na místě?

Použití soukromých prostředků zaměstnance

Zákoník práce výslovně stanoví jako jednu z povinností zaměstnance povinnost používat stanovené pracovní prostředky. Tím, kdo určuje, s jakými prostředky má zaměstnanec pracovat, je tedy vždy zaměstnavatel. Vlastní nářadí, zařízení či předměty potřebné pro výkon práce tedy zaměstnanec bez dalšího pro svou práci používat nemůže. Naopak ani zaměstnavatel nemůže zaměstnance nutit, aby vlastní prostředky používal, pokud to zaměstnanec nechce.

Pokud by ale zaměstnavatel i zaměstnanec s užitím soukromých prostředků zaměstnance k práci souhlasili, mohou se na tom společně dohodnout. V takové dohodě by si měly strany upravit i výši náhrady za opotřebení vlastního zařízení zaměstnance hrazené zaměstnavatelem tak, aby byla dodržena základní zásada pracovněprávních vztahů – práce na náklady zaměstnavatele.

Rizika používání vlastního telefonu přes zákaz

Jak vyplývá z výše popsaných pravidel, zaměstnavatel má plné právo zakázat vám použití vašeho soukromého smartphone pro pracovní účely. Pokud byste i přes tento zákaz soukromý telefon začal používat, hrozí vám hned několik rizik:

1) Pokud by při výkonu práce na vašem telefonu vznikla jakákoli škoda, zaměstnavatel za ni nebude odpovídat a nebude vám povinen nic uhradit, protože jste použil vlastní prostředky bez jeho souhlasu.

2) Zaměstnavatel by mohl nedodržení příkazu používat přidělený telefon posoudit jako porušení vaší povinnosti. Jednalo by se sice o porušení méně závažné, ovšem i v takovém případě by vám za podmínky písemného upozornění na porušování povinností a při výskytu dalších (i jiných) porušení hrozila výpověď z pracovního poměru

3) Zcela výjimečné nejsou ani situace, kdy má zaměstnavatel uzavřenou smlouvu o užívání telefonů jedné značky a dělá jí tak reklamu. Pokud by v takovém případě zaměstnanec používal jiný telefon, zaměstnavateli obvykle hrozí sankce (smluvní pokuta, náhrada škody), jejichž náhrady by se zaměstnavatel teoreticky mohl domáhat na zaměstnanci.

Shrnutí

Soukromý telefon je možné užívat k pracovním účelům pouze tehdy, když s tím souhlasí zaměstnavatel i zaměstnanec. Pokud vám tedy zaměstnavatel používání vašeho soukromého smartphone zakázal, bohužel vám nezbude než pracovat s telefonem přiděleným zaměstnavatelem. Jinak by se jednalo o porušení vašich povinností a možný důvod k výpovědi a navíc by vám zaměstnavatel neodpovídal za případnou škodu vzniklou na vašem telefonu.

Odpovídala Barbora Kudrhalt Suchá z advokátní kanceláře Randl Partners, člen Ius Laboris

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám