Hlavní obsah

Poradna: Náhradní volno za práci přesčas – stačí to?

Práce přesčas představuje pro zaměstnance vždy zvýšenou psychickou či fyzickou zátěž. Proto je zákoníkem práce připuštěna pouze ve výjimečných případech, neměla by se tedy stát pravidlem. Zároveň má zaměstnavatel povinnost práci přesčas adekvátně kompenzovat.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek
Chci se zeptat, zda je nárok na přesčasový příplatek, pokud vykonávám práci přesčas (nařízenou) a pak si svoje hodiny čerpám formou náhradního volna.

Nároky při práci přesčas

Za práci přesčas se považuje práce konaná zaměstnancem na příkaz zaměstnavatele nebo s jeho souhlasem (tj. například s vědomím nadřízeného) nad stanovenou týdenní pracovní dobu (obvykle 40 hodin týdně) mimo rozvrh směn zaměstnance. Jsou jí i zlomky hodin odpracovaných přesčas, nikoli tedy až celé půlhodiny či dokonce hodiny.

Pokud vykonáváte práci přesčas, ať již nařízenou nebo na základě dohody se zaměstnavatelem, musí vám za ni zaměstnavatel vždy poskytnout kompenzaci. To v první řadě znamená, že zaměstnavatel za dobu této práce vyplatí mzdu (takzvaná dosažená mzda). Výše mzdy vychází buď z hodinové mzdy, nebo u zaměstnanců odměňovaných měsíční mzdou je počítána jako část této mzdy připadající na příslušnou dobu práce přesčas.

Vedle dosažené mzdy pak máte nárok na „něco navíc“ jako dorovnání za vyšší náročnost práce přesčas oproti běžné práci. Tím je buď příplatek za práci přesčas, nebo náhradní volno namísto tohoto příplatku.

Příplatek za práci přesčas

Jako přednostní způsob dorovnání práce přesčas zákoník práce stanoví příplatek ke mzdě. Pokud se se zaměstnavatelem nedohodnete jinak, musí vám tedy poskytnout dosaženou mzdu a příplatek. Výše příplatku činí nejméně 25 % vašeho průměrného výdělku, ale například v kolektivní smlouvě či pracovní smlouvě může být sjednán i příplatek vyšší. Pokud byste pracovala ve státní sféře a byla odměňována platem, měla byste při práci přesčas v den nepřetržitého odpočinku v týdnu (tedy mimo vaše pracovní dny) nárok na příplatek dokonce ve výši 50 % průměrného výdělku.

Náhradní volno za práci přesčas

Druhou alternativou dorovnání práce přesčas je poskytnutí náhradního volna místo příplatku (nikoli ale místo dosažené mzdy!).

Náhradní volno se standardně čerpá do 3 kalendářních měsíců od doby výkonu práce přesčas. Se zaměstnavatelem si můžete ale dohodnout i delší časový horizont jeho čerpání. Pokud by vám v dané době čerpání náhradního volna zaměstnavatel neurčil či neumožnil, musel by vám po skončení tohoto období doplatit příplatek za práci přesčas.

Shrnutí

Pokud pro svého zaměstnavatele vykonáváte práci přesčas, je zaměstnavatel povinen tuto práci adekvátně kompenzovat. Vždy musíte obdržet dosaženou mzdu a k ní navíc buď příplatek za práci přesčas, nebo náhradní volno namísto tohoto příplatku. Jestliže za práci přesčas již čerpáte náhradní volno, na příplatek za stejnou práci přesčas už nárok nemáte.

Odpovídaly  Romana Náhlíková Kaletová a Lucie Neuvirtová z advokátní kanceláře Randl Partners, člen Ius Laboris

Reklama

Související články

Poradna: Důchodce jako nadbytečný zaměstnanec

Dosažení důchodového věku automaticky neznamená skončení pracovního poměru. Jestliže se zaměstnavatel rozhodne dát výpověď zaměstnanci v důchodovém věku, musí...

Výběr článků

Načítám