Hlavní obsah

Slovník DISCO pomůže vyplnit životopis v cizím jazyce

Novinky, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový slovník dovedností a kompetencí s názvem DISCO nabízí překlady dovedností a kompetencí v deseti evropských jazycích. Využije ho každý, kdo potřebuje napsat životopis nebo motivační dopis v cizím jazyce a popsat v něm své dosažené vzdělání, získané dovednosti, znalosti a kompetence nebo název povolání či pracovní pozice v cizím jazyce.

Foto: Profimedia.cz

Kromě uchazečů o práci je slovník vhodnou pomůckou i pro učitele a školy organizující studijní stáže.

Článek

„Kromě uchazečů o práci je slovník vhodnou pomůckou i pro učitele a školy organizující studijní stáže nebo hledající partnerské školy,“ říká Michala Čičváková z Národního ústavu pro vzdělávání.

Výrazy v deseti evropských jazycích

Nový slovník, který je zdarma přístupný na http://www.disco-tools.eu, nabízí celkem 90.000 termínů a 8.000 vět popisujících odborné dovednosti v češtině, angličtině, němčině, francouzštině, španělštině, italštině, slovenštině, maďarštině, švédštině a litevštině.

„Každý životopis by měl vedle popisu odborných kompetencí obsahovat i výčet dovedností klíčových například v sociální oblasti. Slovník nabízí celou škálu frází popisujících jednotlivé dovednosti, z nichž si každý může vybrat ty, které během studia a pracovních zkušeností získal a kliknutím na vlajku se vybrané termíny automaticky přeloží do jazyka dané země. Takto je možné vyplnit všechny kolonky nejen Europass-životopisu, ale i životopisu v jiném formátu,“ vysvětluje Michala Čičváková.

Slovník využijí i školy

Například školy, které přijímají zahraniční žáky, musí na závěr studijní či pracovní stáže popsat získané znalosti a dovednosti svých studentů. Uživatel si tak ve slovníku jednoduše vyhledá termíny pro svůj studijní obor nebo celé fráze popisující to, co si v praxi osvojil.

Slovník DISCO vznikl v rámci stejnojmenného projektu financovaného programem celoživotního vzdělávání. Spolu s dalšími dokumenty patří mezi evropské nástroje usnadňující srozumitelnost kvalifikací, orientaci a pohyb na evropském trhu práce. Více informací o projektu najdete na http://nuv.cz/vzdelavani-a-eu/disco.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám