Hlavní obsah

Poradna: Délka rodičovské dovolené a čerpání rodičovského příspěvku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V souvislosti s péčí o dítě zákoník práce umožňuje rodičům čerpat rodičovskou dovolenou, aniž by došlo ke ztrátě jejich předchozího zaměstnání. Čerpání rodičovské dovolené by však rodiče neměli zaměňovat s dobou čerpání rodičovského příspěvku.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek
Můj zaměstnavatel mi chce změnit pracovní smlouvu v době dovršení 3. roku mého druhého dítěte. Já nevím, jestli má na to nárok. V roce 2007 se mi narodilo první dítě (měla jsem tehdy napsanou rodičovskou dovolenou na 3 roky). V roce 2009 jsem porodila druhé dítě a vybrala jsem si rodičovskou dovolenou na 4 roky. Žiju v domnění, že v okamžiku dovršení 4. roku dítěte nastoupím do zaměstnání, nebo požádám o neplacené volno do 6 let věku druhého dítěte. V rubrice Kariéra píšete, že na rodičovskou dovolenou mám nárok jen do 3 let věku dítěte. Můžete mi upřesnit, kdy mi tedy končí rodičovská dovolená a kdy a za jakých podmínek mohu požádat o neplacené volno? Vždyť si maminky mohou vybrat rodičovskou dovolenou na 2, 3 nebo 4 roky

Délka čerpání rodičovské dovolené

Podle zákoníku práce má zaměstnanec-rodič právo na rodičovskou dovolenou v rozsahu, o jaký požádá, ne však déle než do doby, kdy dítě dosáhne věku 3 let. Na vaši žádost je vám tedy zaměstnavatel povinen poskytnout rodičovskou dovolenou až do dne, kdy vaše nejmladší dítě oslaví třetí narozeniny. Obvyklá délka rodičovské dovolené je zhruba 2,5 roku, protože v prvním půlroce života dítěte většina matek čerpá mateřskou dovolenou.

Po dobu rodičovské (a mateřské) dovolené je zaměstnavatel povinen omluvit vaši nepřítomnost v práci, jedná se totiž o takzvané překážky v práci na straně zaměstnance. Tím ovšem hlavní povinnosti vašeho zaměstnavatele z důvodu narození vašeho dítěte v podstatě končí a záleží již na vaší domluvě se zaměstnavatelem a jeho provozních možnostech, zda vám poskytne ještě další volno či jiné úlevy poté, co vaše nejmladší dítě dovrší věk 3 let.

Nárok na rodičovský příspěvek

Zcela samostatnou otázkou je pak čerpání rodičovského příspěvku od státu, které s vaším zaměstnáním a rodičovskou dovolenou prakticky není vůbec propojeno. Poskytování rodičovského příspěvku není podmíněno současným čerpáním rodičovské dovolené. Rodičovský příspěvek je dávkou státní sociální podpory a přísluší vám za situace, kdy osobně celodenně a řádně pečujete o dítě, které je nejmladší v rodině.

Délku čerpání rodičovského příspěvku a tím i jeho výši si můžete zvolit bez ohledu na délku vaší rodičovské dovolené. Celkem máte v rámci nového systému (pokud jste do něj přešla) od 1. 1. 2012 nárok na 220 000 Kč, jejichž čerpání si můžete rozvrhnout dle svých potřeb, a dokonce jednou za 3 měsíce výši příspěvku měnit. Výše příspěvku je limitována výší peněžité pomoci v mateřství, nejvýše však činí 11 500 Kč za měsíc. Nejdéle lze rodičovský příspěvek čerpat do 4 let věku nejmladšího dítěte – v takovémto případě však musíte počítat s tím, že se výše rodičovského příspěvku upraví/sníží tak, aby za 4 roky činila oněch 220 000 Kč.

Možnosti po dovršení 3 let věku dítěte

Jestliže chcete zůstat s dítětem doma i po dovršení tří let jeho věku, můžete svého zaměstnavatele požádat o neplacené volno. Této žádosti však zaměstnavatel není povinen vyhovět (na neplacené volno nemáte nárok) a může trvat na vašem nástupu do práce. Další možností je požádat zaměstnavatele o kratší pracovní úvazek z důvodu péče o děti – když mu v tom nebudou bránit vážné provozní důvody, musí vaší žádosti vyhovět. Kdyby ji odmítl, musí své odmítnutí řádně odůvodnit.

Pokud jde o zmiňovanou změnu pracovní smlouvy, z vašeho dotazu není zřejmé, co mělo být jejím účelem. Po skončení rodičovské dovolené má zaměstnanec nárok na zařazení na práci podle pracovní smlouvy. Změnit smlouvu bez vašeho souhlasu vám zaměstnavatel v žádném případě nemůže. Je ale pravděpodobné, že vám změnu nabízel právě z důvodu skloubení péče o děti s prací. Pak doporučujeme jeho návrh zvážit.

Jestliže se totiž se zaměstnavatelem nedohodnete a po skončení rodičovské dovolené do práce bez dalšího nenastoupíte, hrozí vám až okamžité zrušení pracovního poměru. Samozřejmě pokud svoji nepřítomnost včas omluvíte nemožností zajistit péči o vaše dítě a vhodně doložíte, pak by zaměstnavatel k nepřísnější sankci přistoupit nemohl a musel by s vámi situaci přiměřeně řešit. Nutná je však včasná informace a popřípadě domluva se zaměstnavatelem, nechození do práce po dovršení 3 let věku nejmladšího dítěte bez omluvy a čekání, co se stane, skutečně není dobrým řešením.

Shrnutí

Vaše situace je taková, že sice máte nárok na rodičovský příspěvek do 4 let mladšího dítěte, ovšem rodičovská dovolená vám skončí již v jeho 3 letech. Pokud se tedy se zaměstnavatelem nedohodnete na neplaceném volnu, po dosažení 3 let věku dítěte musíte nastoupit zpět do práce. Rodičovský příspěvek ale můžete při splnění podmínek zajištění péče o dítě pobírat ještě rok. Pokud jste přešla do nového systému rodičovského příspěvku, neplatí pro vás ani žádné omezení docházky vašeho dítěte do školky (ve starém systému jsou maximem 4 hodiny denně nebo 5 dní v měsíci).

Odpovídala  Nataša Randlová z advokátní kanceláře Randl Partners, člen Ius Laboris

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám