Hlavní obsah

Většina absolventů získala letos k vysvědčení i Europass

Právo, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spolu s maturitním vysvědčením, osvědčením o závěrečné zkoušce a výučním listem dostalo v závěru školního roku téměř 62 tisíc absolventů středních škol a učilišť takzvaný Europass, který popisuje obsah a úroveň jejich studia.

Foto: Profimedia.cz

Europass využijí ti, kteří se chystají do zahraničí na brigádu.

Článek

Využijí ho především lidé, kteří se chystají do zahraničí na brigádu, stáž nebo by se rádi přímo v zahraničí ucházeli o práci.

Potvrzení získaných dovedností

Zaměstnavatelé z dokumentu v angličtině či jiném cizím jazyce lépe zjistí, jaké kompetence a dovednosti se uchazeč ve škole během studia naučil.

Europass – dodatek k osvědčení pro své absolventy – letos vydalo již 827 škol, tedy přes 60 % všech středních škol. Dokument se vztahuje vždy k určité kvalifikaci – absolventi stejného oboru vzdělání mají tedy i stejný dodatek k osvědčení.

Vydávání Europassů není automatické na všech školách a je doplňkovou agendou především těch škol, jejichž vedení předpokládá možné uplatnění svých absolventů na evropském pracovním trhu.

O Europass lze zažádat přímo v centru

„Ozývají se nám jednotliví absolventi s dotazy, proč ve své škole nedostali dodatek, zatímco jejich známí z jiných škol ano,“ popisuje situaci Ester Franzová z Národního centra Europass (NCE) a dodává: „V případech, kdy daná škola Europass nevydává, ale absolventi o něj stojí, mohou si o něj zažádat i přímo u nás v centru.“

Dokument se vydává v češtině a v jednom cizím jazyce (angličtině, němčině nebo francouzštině). Z cizojazyčných verzí je tradičně největší zájem o dodatky v angličtině, kterých bylo letos téměř 94 %.

Více informací na www.europass.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám