Hlavní obsah

Téměř devadesát procent Čechů se nevyzná v úvěrových smlouvách

Celkem 87 procent Čechů se nevyzná v úvěrových smlouvách, které podepisují. Zároveň jen pro 13 procent lidí jsou srozumitelné a transparentní zásadní smluvní podmínky. Pod slibem nízkého úvěru jsou tak spotřebitelé schopni a ochotni podepsat velmi nevýhodné smlouvy.

Foto: Profimedia.cz

Každý pátý Čech přiznává, že není schopen rozlišit lichváře od bezpečného poskytovatele úvěru.

Článek

Vyplývá to z průzkumu, který v rámci projektu Navigátor bezpečného úvěru zpracovala v květnu agentura GfK.

Nízký úrok se stal zaklínadlem

Z průzkumu vyplývá, že pro 62 procent spotřebitelů je nejdůležitějším parametrem kvalitního úvěrového produktu stále nízký úrok.

"Problém je v tom, že lichváři to už vědí, nabízejí nízké úroky a najdou si jiný způsob, jak si peníze od lidí takříkajíc vybrat," uvedl spoluautor projektu Navigátor bezpečného úvěrování a člen NERV Michal Mejstřík.

Nebezpečí jsou tak podle něj skryta detailech jako jsou například poplatky za vyřízení půjčky, splátky uváděné nikoliv měsíčně, ale například týdně nebo v přemrštěných sankcích za pozdní splátku.

Češi nepoznají lichváře

Každý pátý Čech podle průzkumu přiznává, že není schopen rozlišit lichváře od bezpečného poskytovatele úvěru.

Nejvíce lidé věří bankám, dobře se v průzkumu umístily i velké značkové nebankovní společnosti sdružené v České leasingové a finanční asociaci, které za bezpečné považuje 35 procent oslovených.

Z bank nejlépe, co se důvěryhodnosti týče, dopadly Česká spořitelna a ČSOB, ze značkových nebankovních institucí Home Credit a Cetelem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám