Hlavní obsah

Neratovu vrací život chráněné dílny

Právo, Vladislav Prouza

Obci Neratov v Orlických horách vlévají novou krev do žil tamní chráněné dílny. Dnes prakticky vysídlenou obec v pohraničí opouštěli lidé od konce druhé světové války.

Článek

„Navrátit do Neratova život se daří i díky chráněným dílnám a chráněnému bydlení. Lidé s různými formami postižení zde našli domov i zaměstnání. Dnes jich tu pracuje 46,“ říká Zdenka Burešová ze sdružení Neratov.

Pomoc neratovským chráněným dílnám nedávno částkou dvě stě tisíc korun poskytla Nadace OKD. Peníze věnované nadací dovolily nákup keramické pece, smažicí pánve a zařízení na úpravu trávníku.

„Doufáme, že nákup pomůcek umožní rozšířit počet pracovních míst v dílnách a ulehčí rozpočtu našeho občanského sdružení. Pomůcky jsme dlouhodobě potřebovali a bez podpory nadace bychom museli shánět sponzory a sami z větší části dotovat jejich nákup,“ dodává Burešová.

Snaží se zvýšit soběstačnost

„Keramickou pec jsme uvedli do provozu už během letošního léta a mohli jsme tak prodávat keramiku v našem prodejním stánku na jarmarcích a kulturních akcích. Pec, která chrlí modelovanou i odlévanou keramiku, kachle a přívěsky, zvýší soběstačnost dílny, která je nyní závislá na dotacích od úřadů,“ přibližuje Burešová.

Dílně zvané Kuchyň pomůže moderní elektrická smažicí pánev. „Zvýšíme tím efektivitu práce. Kuchyň obslouží více strávníků. Zajistíme také větší bezpečnost lidí s postižením, manipulace s olejem bude bezpečnější než v dosud používané pánvi,“ plánuje Burešová.

Sdružení Neratov vzniklo v roce 1992 ve stejnojmenné vysídlené pohraniční vsi v Orlických horách, do níž se snaží navrátit život. Daří se to díky chráněným dílnám podporovaných Nadací OKD.

„Podpořili jsme stabilizaci a rozvoj více než třiceti chráněných dílen z celé republiky,“ říká ředitel Nadace OKD Jiří Suchánek.

Reklama

Výběr článků

Načítám