Hlavní obsah

Lidé si práci i plat v Německu pochvalují

Právo, Rudolf Voleman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jen dobré zkušenosti a pocity má zatím 48letý Drahomír Babinský z Karlových Varů, který si po uvolnění trhu práce v Německu od května letošního roku našel zaměstnání v galvanovně v saském městě Zwönitz, kde už pracuje více než měsíc.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Drahomír Babinský před galvanovnou v německém Zwönitzu.

Článek

„První zkušenosti jsou výborné. Němečtí kolegové jsou přátelští. Většina z nich jsou mladí lidé, a když přijdeme do práce, podáme si ruku na přivítanou,“ uvedl Babinský, který do Zwönitzu do továrny na galvanování autosoučástek každý den dojíždí z Karlových Varů asi sedmdesát kilometrů.

Může si vydělat až 30 000 korun

„Pracuji tam sice už více než měsíc, ale teprve se spíše ještě rozkoukávám. Nejnáročnější jsou ovšem zatím noční směny,“ konstatoval muž, který má dosud z Čech pracovní zkušenosti spíše z oborů blízkých gastronomii.

Galvanovna mu přislíbila 6,5 eur na hodinu plus euro prémie a stejně vysoký hodinový příplatek za noční služby. Když vydrží rok, může dosáhnout na 800 eur mimořádné vánoční prémie. V průměru si může zaměstnanec galvanovny ve Zwönitzu přijít až na 30 tisíc korun hrubého.

V galvanovně zatím zastává spíše manuální práci. „Nakládáme a připravujeme součástky pro galvanování,“ popisoval Babinský.

„Není to namáhavá činnost. Všichni pracují celou směnu, ale nikam se nehoní. Vše je v pohodě a bez stresu,“ konstatoval. V polovině směny má všech zhruba dvě stě dvacet zaměstnanců firmy nárok na půlhodinovou přestávku.

„Závodní jídelnu tady nemají, takže si všichni nosíme svačiny z domova, které pak jíme v místnosti, která je pro to připravena mimo provoz,“ uvedl Babinský. „Kdo má ale zájem, může si v automatu pořídit obloženou bagetu nebo kávu,“ dodal.

Dojíždění je nákladné

Do budoucna si chce Babinský najít v okolí Zwönitzu bydlení, aby nemusel s kolegou z Ostrova dojíždět každý den takovou dálku. Jen cestování do práce je totiž vyjde na zhruba 7,5 tisíce korun měsíčně. „Zatím jsem ale nic levného nenašel. Když už se zdálo, že se dohodnu na nájemném, zjistil jsem, že je to nájemné bez započtení energií,“ komentoval Babinský.

Vedení německého podniku ale do budoucna zvažuje, že s využitím evropských dotací zřídí pro české zaměstnance jednoduchou ubytovnu. To je ale hudba budoucnosti. Čechů je zatím málo a například Babinského jediný český kolega terno v bydlení v Německu nevidí.

„Mám rodinu a stavím rodinný dům, takže potřebuji každý den dojíždět,“ vysvětlil.

Znalost němčiny je potřebná

V práci se oba Češi domlouvají německy. „Jezdil jsem v posledních letech za prací hodně po světě, takže jsem se německy naučil,“ uvedl Babinský.

Vedení podniku o kurzech němčiny pro své české zaměstnance, které například ze svého hradí lékárna v Annabergu Buchholz pro své tři české lékárníky, zatím neuvažuje.

„Ani jsem se na to neptal, protože se v pohodě domluvíme s tím, co umíme,“ dodal Babinský.

Reklama

Výběr článků

Načítám