Hlavní obsah

Nejvíce hýčkají své zaměstnance zahraniční firmy

Právo, Karel Kvapil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V osmém ročníku soutěže Nejlepší zaměstnavatel České republiky (Best Employer) 2010/2011 je v elitní šestce pouze jedna domácí firma.

Článek

Konečné pořadí v soutěži se vyhodnocuje na základě dotazníků vyplněných zaměstnanci firmy, jejím vedením a oddělením lidských zdrojů. Mezi nejlepší tak mohou patřit jen ty společnosti, které mají vysokou motivovanost a názorovou shodu mezi manažery a zaměstnanci.

Do soutěže se letos v České republice přihlásilo 71 společností z různých odvětví, podmínky účasti nakonec splnilo 62 z nich. Soutěž, pořádaná nadnárodní poradenskou firmou v oblasti řízení lidských zdrojů, Aon Hewitt, probíhala ve dvou kategoriích: v kategorii velkých společností a v kategorii malých a středních společností. V této kategorii také obsadila třetí místo jediná česká firma v „silné šestce“, EtNetera, zaměřená na softwarová řešení.

Vítězové

Radovan Musil, ředitel vývojového centra softwarové společnost Red Hat Czech, která se umístila na prvním místě v kategorii velkých společností, komentoval vítězství své firmy slovy: „Největší hodnotu ocenění vidím v tom, že vzniklo nejen jako vyjádření názoru top managementu, ale především na základě odezvy našich zaměstnanců, mých kolegů. Ti tak potvrdili správnost naší firemní kultury, opírající se především o svobodu a otevřenost.“

Na prvním místě v kategorii malých a středních společností se umístila společnost Amgen s.r.o., podnikající ve farmaceutickém průmyslu. Martina Hauserová, personální manažerka firmy, k vítězství uvedla: „V letošním roce jsme se do studie přihlásili úplně poprvé a podařilo se nám rovnou vyhrát; proto nás toto ocenění těší dvojnásob. Potvrdilo se tak, že kroky managementu společnosti směrem k zaměstnancům jsou správné.“

Čím se liší nejlepší od ostatních?

Nejlepší zaměstnavatelé mají v průměru o 34 % více motivovaných zaměstnanců v porovnání s ostatními společnostmi na trhu. Tři čtvrtiny jejich lidí firmu chválí navenek, jsou proaktivní a přicházejí s novými nápady. Tento typ chování s sebou samozřejmě přináší i lepší obchodní výsledky. Nejlepší zaměstnavatelé také vykazují oproti průměru o 15 % vyšší návratnost pro akcionáře a mají vyšší tržby na zaměstnance než zaměstnavatelé průměrní.

Lépe vycházejí i personální ukazatele; například nejlepší zaměstnavatelé mají průměrnou absenci z důvodu nemoci na zaměstnance 2,5 dne, přičemž ostatní společnosti se trápí čtyřnásobnou absencí (10 dní). Obdobně je tomu i s dobrovolnou fluktuací, kterou mají nejlepší zaměstnavatelé v průměru o 60 % nižší než ostatní firmy.

Nejlepší firmy nejvíce odlišuje to, že dávají svým zaměstnancům pocit, že právě oni jsou tím nejcennějším, co společnost má. Proto svým lidem poskytují nejen adekvátní finanční odměny a benefity, ale i nefinanční uznání. Zaměstnanci jsou spokojeni s možnostmi svého růstu u příslušných společností a jejich spokojenost se odrazila ve všech odpovědích na více než 80 otázek z pracovního života, na které v dotazníku odpovídali.

Průměrná motivovanost klesá

„Letošní výsledky studie v České republice zrcadlí trend ve světě, a to je pokles průměrné motivovanosti. V porovnání jde o tříprocentní pokles z roku na rok, v dlouhodobější perspektivě jsou to dvě procenta“, komentuje letošní výsledky Tereza Kožuská, projektová manažerka studie v ČR. To kontrastuje s faktem, že průměrná motivovanost nejlepších zaměstnavatelů vzrostla oproti loňskému roku o 7 %.

Co je důvodem poklesu průměrné motivovanosti? Nejvíce jsou lidé nespokojení s firemní politikou a s postupy vrcholového vedení, dále se zpětnou vazbou a s chybějícím nefinančním uznáním, respektem kolegů a s nedostatkem potřebných zdrojů pro práci.

Naopak u nejlepších zaměstnavatelů vzrostla oproti loňsku spokojenost s uznáním ze strany vrcholového vedení a s jeho schopnostmi firmu úspěšně řídit; lidé mají silnější pocit souladu mezi pověstí společnosti navenek a vnitřní realitou, líbí se jim jejich pracovní prostředí i poskytované benefity.

Elitní šestka nejlepších zaměstnavatelů ČR
Kategorie Velké společnosti
Název společnostiObor činnosti
1. Red Hat Czech s.r.o.IT/Software
2. Microsoft s.r.o.IT/Software
3. Philip Morris ČR a.s.Rychloobrátkové zboží
Kategorie Malé a střední společnosti
Název společnostiObor činnosti
1. Amgen s.r.o.Farmaceutický průmysl
2. Oriflame Software s.r.o.IT/Software
3. EtNetera a.s.IT/Software

Reklama

Výběr článků

Načítám