Hlavní obsah

Největší český zpracovatel krůt potřetí zkrachoval

– Lom u Tachova

Adex z Lomu u Tachova, největší zpracovatel krůt v zemi, už potřetí za 11 let ukončil výrobu. Podnik zlikvidovaly dotované dovozy z Polska a Německa. Českolipský podnikatel, který podnik předloni koupil v konkurzu, se navíc s výrobky neprosadil v obchodních řetězcích a po 1,5 roce fungování továrnu zavřel.

Foto: Profimedia.cz

Článek

"Všech 30 pracovníků dostalo všechny mzdy plus odstupné," informoval podnikatel Vladimir Vladimirov, který Adex vydražil za 28 miliónů Kč a do rozběhu výroby vložil dalších 22 miliónů korun.

"Výroba byla nerentabilní, prodělal jsem peníze. Stálo mě to obrovské úsilí," prohlásil Vladimirov. Podnik podle něj zlikvidovaly dotované dovozy z Polska, kde mají podnikatelé v zemědělství levnou zelenou naftu a neplatí sociální a zdravotní pojištění. Poláci zásobují Evropu ze tří obří fabrik. Kromě polského do ČR proudí také krůtí maso z Německa, kde mají podle podnikatele farmáři také větší dotace.

"Řetězce s námi jednaly jako s hadrem"

"Řetězce s námi jednaly jako s hadrem; 60 dnů splatnost, měly 70procentní marži a nám dávaly jedno procento zisku," dodal. Ceny za krůtí prsa 92 až 95 Kč/kilogram se na pultech vyšplhaly až na 170 Kč. Předražení tak údajně učinilo z krůtího špatně prodejné maso.

"Adex byl posledním velkým zpracovatele krůt v Česku, nyní tu jsou už pouze malinké porážky. Všechny výrobky se sem valí z Německa a z Polska," uvedl. Velcí výrobci v Hodoníně a Ostravě skončili, a tak byl Adex schopen pokrýt krůtím masem celé Česko. V ČR ale nemá tradici a jeho spotřeba stále klesá. Ještě před třemi lety byla dva kilogramy na osobu, nyní je to 1,2 až 1,5 kilogramu, dodal podnikatel.

Továrna bude znovu na prodej

"Výrobu už neobnovím, nabídnu továrnu příští rok na jaře k prodeji, až se ta situace na realitním trhu zlepší. Chci, abe kupec zaměstnal co nejvíce místních," uvedl Vladimirov. Podle něj je Adex 16 let starý podnik, jehož nevýhodou je, že není uprostřed, ale na kraji republiky. Stroje jsou nyní zakonzervované. Areál spravují dva lidé.

"Bylo to perfektní. Neporážel, surovinu nakupoval a zpracovával ji do výrobků. Měl tam i prodejnu," řekl Aurel Ardeleanu, starosta Lomu se 420 lidmi. Adex zaměstnával hlavně obyvatele obce. Starosta by byl rád, aby v areálu někdo obnovil výrobu. "Na obec se žádný kupec neobrátil. Kontaktoval jsem také CzechInvest, ale zatím se neozvali," dodal. V areálu funguje čistírna vody, která slouží také pro obec.

První konkurz proběhl už v roce 1999

Adex, který před šesti lety zaměstnával 270 lidí, zkrachoval v červenci 2007; 220 subjektům dlužil 200 miliónů Kč. Vysoké investice a insolvence ho přivedly do prvního konkurzu už v roce 1999.

Vladimirov, jehož firma ANDY má 125 lidí, začal v roce 1992 s prodejem autodílů, poté koupil obchodní dům v České Lípě; spravuje nemovitosti, vlastní realitní kancelář. Nyní postavil rekreační středisko V Doksech pro 720 lidí. Obnovil tam dva bývalé tábory, jeden pionýrský a druhý pro děti sovětských vojáků. Areál koupil od města.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám