Hlavní obsah

Čerstvý Manpower Index trhu práce potvrzuje částečné hospodářské oživení

Právo, ťas
Praha

Společnost Manpower dnes zveřejnila výsledky průzkumu „Manpower Index trhu práce“ pro třetí čtvrtletí roku 2010, podle kterého očekávají čeští zaměstnavatelé celkově mírný vzestup náborových aktivit. Situace v jednotlivých odvětvích se ale výrazně liší.

Foto: Brendan McDermid, Reuters

Částečné oživení ekonomiky potvrdil i dnes zveřejněný Manpower Index trhu práce.

Článek

Zatímco 5 % zaměstnavatelů očekává nárůst počtu pracovních sil, 4 % předpovídají jejich snížení a 89 % zaměstnavatelů nepředpokládá žádné změny. Na základě těchto údajů vykazuje Čistý index trhu práce pro Českou republiku pro třetí čtvrtletí 2010 mírně pozitivní hodnotu +1 %. V porovnání s předchozím čtvrtletím zaměstnavatelé hlásí mírný nárůst náborových plánů o 6 procentních bodů, zatímco v meziročním srovnání má Index stejnou hodnotu.

„Výsledky průzkumu Manpower Index trhu práce pro 3. čtvrtletí 2010 přináší některé pozitivní signály, nicméně oživení na trhu práce se zatím projevuje pouze v některých sektorech. Zvýšení náborů pozorujeme především v obchodním sektoru, zemědělství nebo průmyslu. Pesimistický výhled zatím přetrvává hlavně v sektoru služby podnikům,“ říká Jaroslava Rezlerová, generální ředitelka Manpower Česká a Slovenská republika.

Průzkum Manpower Index trhu práce se provádí každé čtvrtletí za účelem sledování záměrů zaměstnavatelů snížit nebo zvýšit počet zaměstnanců během následujícího čtvrtletí. Česká republika je jednou z 36 zemí a oblastí, ve které průzkum probíhá. V rámci projektu Manpower Index trhu práce pro 3. kvartál roku 2010 byli osloveni zaměstnavatelé reprezentativního vzorku 750 zaměstnanců v České republice a byla jim položena stejná otázka: „Jak očekáváte, že se změní celkový počet zaměstnanců ve vaší společnosti ve třetím čtvrtletí 2010 v porovnání s aktuálním čtvrtletím? “

Porovnání podle odvětví

Zaměstnavatelé předvídají pro třetí čtvrtletí 2010 nárůst pracovních sil ve čtyřech z deseti odvětví. Nejvíce se to týká odvětví Velkoobchod a maloobchod, zaměstnavatelé v tomto odvětví hlásí Čistý index trhu práce +9 %. Toto odvětví také nejvíce mezikvartálně posílilo, a to o plných 19 procentních bodů. Nejvyšší záporný Index vykazuje odvětví Finance, pojištění, nemovitosti a další služby podnikům (-7 %). Největší pokles oproti minulému čtvrtletí vykazuje odvětví Doprava, skladování a komunikace, a to o 10 procentních bodů.

Regionální srovnání v rámci ČR

Pro třetí čtvrtletí očekávají zaměstnavatelé na Moravě poprvé od čtvrtého čtvrtletí 2008 nárůst náborových aktivit s hodnotou Čistého indexu trhu práce +2 %. Pomalý nárůst pracovních sil hlásí také zaměstnavatelé v Čechách, kde je Index ve stejné výši +2 %. Praha vykazuje stagnující Index v hodnotě 0.

Co hlásí zbytek světa

Zaměstnavatelé ve 31 z 36 zemí a oblastí, kde Manpower prováděl průzkum, očekávají, že ve třetím čtvrtletí 2010 budou zvyšovat počet svých zaměstnanců.

Předpovědi zaměstnavatelů v regionu Evropa, Střední východ a Afrika (EMEA) se různí, zaměstnavatelé ve 13 z 18 zemí očekávají pro nadcházející čtvrtletí pozitivní Index. Proti třetímu čtvrtletí 2009, kdy zaměstnavatelé pouze v 5 zemích z 18 hlásili pozitivní Index, jde o výrazné meziroční zlepšení. Největší nábory plánuje Polsko, Německo a Švédsko, nejslabší Itálie, Irsko, Španělsko a Řecko.

Předpovědi v regionech Asie – Pacifik a Jižní a Severní Amerika jsou pozitivní. Nejlepší vyhlídky na zaměstnání jsou v Indii, Brazílii, Tchaj-wanu, Číně, Peru a Austrálii. Naproti tomu, nejnižší očekávání v oblasti náborových aktivit jsou v Itálii, Irsku, Španělsku a Řecku, což jsou jediné země ze všech sledovaných zemí a oblastí, kde zaměstnavatelé hlásí negativní náborové plány.

Reklama

Výběr článků

Načítám