Hlavní obsah

Zaměstnanci očekávají v průměru o 19 % nižší plat, než najdou na výplatní pásce

Právo, Petr Kotek

Češi jsou co se týká budoucích příjmů pesimističtí. Očekávají nižší mzdy, než nakonec reálně dostávají. Od roku 2007 sice mzdová očekávání každé čtvrtletí rostla, krize ale tento trend od počátku minulého roku otočila.

Článek

Tuzemští zaměstnanci si v prvním kvartálu 2010 přáli průměrně 18 779 korun, což je o 19 % méně, než v průměru nakonec reálně dostávají. Vyplývá to z analýzy společnosti Profesia, která provozuje stejnojmenný pracovní portál v Česku a na Slovensku.

V rozsáhlém průzkumu se srovnávaly očekávané platy, které by si lidé přáli mít a uvádějí je v životopisech, s reálnými průměrnými platy vyplácenými zaměstnavateli podle kontinuálního průzkumu Merces.cz.

„Očekávané platy byly vždy nižší než skutečné, ale v prvním kvartálu 2010 je tento rozdíl největší od roku 2008. Uchazeči ve svých životopisech uvádějí o 19 % nižší plat, který poptávají, než činí průměrný výdělek v ekonomice,“ říká Miroslav Dravecký, projektový manažer společnosti Profesia.

Podle Draveckého to znamená, že si  Češi plně uvědomují rizika probíhající krize. „Situace na Slovensku je naprosto odlišná. Tamní mzdová očekávaní stále rostou, i když pomaleji než v minulosti. Srovnání tak přináší paradox: ačkoliv je průměrný plat na Slovensku výrazně nižší než v České republice, Slováci v roce 2010 očekávají 761 euro, což je zhruba 19 400 korun. Jinými slovy, očekávají vyšší mzdu než Češi,“ říká Dravecký.

V roce 2008 byla mzdová očekávání Čechů o 9 % nižší než realita na mzdových páskách, nyní je již zmíněných 19 %.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám