Hlavní obsah

Nezaměstnaných mužů přibývá rychleji, životopisy se hemží "nástupy ihned"

Právo, Petr Kotek

Krizový rok 2009 zvýšil mezi uchazeči o práci podíl mužů, propouštělo se totiž především ve strojírenství a automobilovém průmyslu. Vyplývá to z údajů internetového pracovního portálu Profesia.cz.

Foto: Cesar Ferrari, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Počet nabídek práce v automobilovém průmyslu poklesl na tomto portálu v roce 2009 oproti roku 2008 dokonce o tři čtvrtiny. O více než 60 procent se propadly také nabídky práce v strojírenství a o 47 procent ve službách. Celkový pokles pracovních nabídek na portálu Profesia.cz dosáhl úrovně 30 procent.

„První kvartál letošního roku zatím obrat trendu nepřinesl,“ konstatuje Michal Uryč, mluvčí společnosti Profesia v České republice.

Počet pracovních nabídek zveřejněných na Profesia.cz meziročně vzrostl pouze v bankovnictví (o 47 %), farmacii (o 41 %), zdravotnictví a sociální péči (o 38 %), pojišťovnictví (o 13 %) a právu a legislativě (o 7 %). Mírný nárůst byl zaznamenán také ve školství, vzdělávání, vědě a výzkumu (o 3 %).

Nástup zn. ihned

„V roce 2009 stoupl o čtvrtinu počet nově přidaných životopisů s nástupem ihned. Toto číslo mohou představovat právě lidé nedávno propuštění z práce. K nárůstu došlo především díky mužům. Stejný trend jsme zaznamenali také na Slovensku,“ říká Dalibor Jakuš ze společnosti Profesia.

Ve strojírenství vzrostl za minulý rok oproti roku 2008 počet uchazečů o práci, schopných nastoupit ihned, na dvojnásobek, v automobilovém průmyslu přibylo volných uchazečů o 70 procent a ve výrobě o 63 procent. „Z celkového počtu životopisů vloni podíl uchazečů o práci – mužů – vzrostl meziročně ve srovnání s rokem 2008 o 12 procent. Naopak podíl životopisů od uchazeček klesl o 8 procent,“ dodává Jakuš.

Vzdělaní mají lepší šance

Nejhorší období nastalo s krizí pro osoby pracující na méně kvalifikovaných pozicích – například pomocní zaměstnanci, kvalifikovaní dělníci a zaměstnanci ve službách, kde se loňská nabídka pracovních pozic propadla meziročně přibližně o polovinu. Nejmenší pokles byl naopak zaznamenán loni v nabídkách práce pro kvalifikované zaměstnance netechnického zaměření.

Počet uchazečů schopných okamžitě nastoupit do práce na druhé straně statisticky vzrostl nejvýrazněji ve sféře kvalifikovaných dělníků a zaměstnanců ve službách a v kategorii pomocných zaměstnanců.

Potvrdila se také skutečnost, že čím vyššího vzdělání člověk dosáhl, tím má větší šanci se uplatnit na trhu práce. Nejvíce se v meziročním srovnání rozšířila databáze životopisů od lidí schopných nastoupit ihned do nového zaměstnání o osoby se středoškolským vzděláním bez maturity (89 %) anebo se základním vzděláním (68 %).

Reklama

Výběr článků

Načítám