Hlavní obsah

SAP: Počet pracovníků v autoprůmyslu loni klesl o 14 000 lidí

Počet pracovníků v automobilovém průmyslu loni klesl o 14 000 lidí na 115 450 osob. Průměrná mzda stoupla o 0,7 procenta na 26 072 Kč měsíčně. Dnes to oznámilo Sdružení automobilového průmyslu (SAP).

Foto: archiv, Novinky

Výroba v kolínském závodě automobilky TPCA

Článek

Počet pracovníků podle ředitele sdružení Antonína Šípka klesal především v první polovině minulého roku. Ve druhém pololetí se snížil jen o 700 kmenových zaměstnanců. Mzdy v prvním pololetí klesly o 1,5 procenta.

"Z údajů je vidět, že opatření zavedená v řadě zemí Evropské unie měla kladný dopad i na stabilizaci zaměstnanosti v automobilovém průmyslu České republiky v průběhu druhého pololetí roku 2009," uvedl prezident sdružení Martin Jahn.

Český automobilový průmysl má podle Jahna na začátku letošního roku relativně dobrou startovní pozici. "Nicméně se očekává, že i tento rok bude pro automobilový průmysl náročný, protože oživení na světových trzích bude přicházet pouze pozvolna," dodal.

Výroba motorových vozidel v Česku loni vzrostla o 2,85 procenta na rekordních 975 111 vozů. Největší část tvořily osobní vozy. Jejich produkce se zvýšila o 3,2 procenta na 970 410 aut, což je nejvíce v historii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám