Hlavní obsah

Rozsah imigrace z nových členských zemí prý Británii překvapil

Londýn

Od rozšíření Evropské unie v květnu 2004 přišlo do Británie na 1,5 miliónu přistěhovalců z osmi nových postkomunistických členských zemí. Toto číslo překonalo očekávání, ale migrace ze střední a východní Evropy je pro Británii celkově pozitivní zkušeností.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Uvádí to zpráva britského Ústavu pro migrační politiku zkoumající dopady imigrace z osmi nových členských zemí EU na britskou společnost.

Rozsáhlá zpráva vypracovaná pro vládní Komisi pro rovné příležitosti a lidská práva zkoumá přistěhovalectví z osmi zemí - Polska, ČR, Estonska, Lotyšska, Litvy, Maďarska, Slovenska a Slovinska, které vytrvale označuje za východoevropské. V konkrétních případech se zaměřuje především na Poláky.

Británie na rozdíl od většiny tehdejších členských států unie ihned otevřela dveře obyvatelům nových členů a předpokládala, že přistěhovalectví dosáhne nejvýše desítek tisíc. Nicméně vlna imigrace byla nejen bezprecedentní ve svém rozsahu a rychlosti, ale také zcela nečekaná, přiznává zpráva.

Dvě třetiny imigrantů přišly z Polska, většina jich neuspěla

Počet přistěhovalců od roku 2004 odhaduje na 1,5 miliónu, z nichž asi dvě třetiny tvořili Poláci. Kolem 70 procent přistěhovalců z těchto osmi zemí jsou mladí lidé mezi 18 a 35 lety. Většina z nich je také vzdělaná nebo vysoce kvalifikovaná, ale více než polovina z nich pracuje za nízkou mzdu na místech vyžadujících nízkou kvalifikaci.

Velká většina také zůstává na kratší dobu než 12 měsíců. Studie odhaduje, že z 1,5 miliónu jich zůstalo asi 700 000. Mnoho přistěhovalců si tedy vydělá peníze v přechodných zaměstnáních a pak se vrací domů.

Poláků je nyní v Británii asi půl milionu, od roku 2004 jich přijel asi milion. Podle demografky Krystyny Iglické-Okólské z Varšavské vysoké školy ekonomické naprostá většina polských migrantů v Británii neuspěla. Poláci také loni v meziročním srovnání do vlasti poslali o 25 procent méně ušetřených peněz.

"Z jejich příspěvků na internetových fórech lze vycítit obrovskou frustraci," říká demografka v dnešním vydání Dzienniku-Gazety Prawné. Mnoha Polákům se nepovedlo vystoupat na vyšší stupeň britské společnosti a jejich návrat do Polska znesnadňuje pokles britské libry, uvedla Iglická-Okólská.

Přistěhovalci jsou ekonomicky výhodní

Zpráva ale zdůrazňuje, že migrace z postkomunistických zemí byla pro Británii pozitivní zkušeností. Východoevropské pracovníky veřejnost i zaměstnavatelé přijali relativně dobře, i když během krize se postoje k přistěhovalcům z EU i z dalších zemí poněkud přitvrdily, připouští dokument.

Zdůrazňuje ale, že zatím dílčí údaje ukazují, že přistěhovalectví z východní Evropy bylo ekonomicky výhodné. Odhaduje také, že "celkový rozpočtový dopad" východoevropské imigrace je "zřejmě malý, ale pozitivní". Přistěhovalci totiž žádají a dostávají méně dávek než Britové a odvádějí zhruba stejné daně.

Nižší nezaměstnanost než mezi Brity

Zaměstnavatelé oceňují východoevropské pracovníky a jejich pracovní nasazení. I to by mohlo vysvětlovat, proč nezaměstnanost v této skupině zůstává relativně nízká - asi pět procent, zatímco mezi domácí britskou populací 7,8 procenta.

Zpráva připomíná, že pro řadu přistěhovalců a jejich vyhlídky na získání lepších míst je handicapem jazyk. Stejně tak rostoucí počet dětí východoevropských přistěhovalců bude nadále výzvou pro místní školy. Na druhou stranu školní výsledky dětí přistěhovalců ukazují, že dlouhodobě bude mnoho z nich velmi úspěšných, zdůrazňuje dokument.

Přes velký a nečekaný imigrační příliv, východoevropští přistěhovalci stále tvoří jen malou část britské pracovní síly. Mezinárodní zkušenosti ukazují, že pracovní trhy jsou s to vstřebat mnohem větší imigrační "šoky", než byl nedávný příchod přistěhovalců z nových zemí EU, tvrdí zpráva.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám