Hlavní obsah

Kvůli vysoké nezaměstnanosti vytvoří Stříbro krizový štáb

– Stříbro

Kvůli vysoké nezaměstnanosti vinou propouštění v AEES (dříve Alcoa Fujikura Czech) vytvoří Stříbro krizový štáb, který má těžkou sociální situaci ve městě řešit. Vznikne pracovní skupina složená ze zástupců kraje, úřadů práce, největších zaměstnavatelů a odborů sociálních věcí, jež bude intenzivně koordinovat rekvalifikace, žádosti o dotace z Evropské unie a jednání s investory. Oznámil to starosta Miroslav Nenutil.

Foto: ČTK

Protesty zaměstnanců AEES proti propouštění nebyly nic platné.

Článek

Město s 8250 obyvateli, kde je nyní nezaměstnanost 16 %, se po pátečním propouštění dalších 600 lidí z AEES podle něj dostane na hrozivých 22 až 25 procent. Z firmy vyrábějící kabelové svazky do automobilů už počátkem roku odešla tisícovka lidí.

"Pracovní skupina se bude pravidelně scházet. Chceme do ní zapojit všechny, co pomohou naši situaci řešit," uvedl starosta. Podle něj může vysoká nezaměstnanost přilákat investory, kteří budou mít z čeho vybírat. Lidé si však budou muset zvyknout, že nebudou mít takové platy jako v době hospodářské konjunktury, uvedl Nenutil.

Přijdou milióny z EU

Už příští měsíc podá město žádost o dotaci z Evropského sociálního fondu, z něhož chce milióny korun na rekvalifikace, poradenství a vzdělávací kurzy. Radnice se chce dále obrátit na ministerstvo práce a sociálních věcí, které by také mělo pomoci svými dotačními programy.

"Do konce roku vznikne ve městě 400 nových pracovních míst a v příštím roce další stovky," uvedl Nenutil. Asi 100 nových pozic by měla být do šesti měsíců k dispozici v kasárnách, pro něž hledá investory nebo nájemce britský developer Waystone. Radnice dále jedná s několika podniky, které by měly zájem vstoupit do tří fungujících průmyslových ploch v okolí.

Stříbro počítá, že bude jednat příští týden s odbory a personalisty AEES, kteří dodají informace, jaké kategorie lidí jsou propouštěním nejvíce postiženi. Město chce vyzvat významné zaměstnavatele na Tachovsku i majitele tří velkých průmyslových zón u Nýřan, v Ostrově u Stříbra a na Nové Hospodě, aby byli v kontaktu s radnicí, krajem a úřady práce.

Nenutil počítá s tím, že třetina areálu kasáren určená pro lehkou průmyslovou výrobu, by se měla zaplnit do tří let. Podle něj jde o investory z oborů počítačů, automobilových dílů a tiskárenství. Celý areál kasáren by měl být podle smlouvy s Brity plně obsazený do pěti let.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám