Hlavní obsah

Za nejvyšším únorovým růstem nezaměstnanosti je recese, tvrdí analytici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Minulý měsíc přinesl historicky nejvyšší únorový přírůstek počtu nezaměstnaných. Důvodem prudkého nárůstu nezaměstnanosti je recese ekonomiky, shodli se analytici. Míra nezaměstnanosti v únoru vzrostla na 7,4 procenta z lednových 6,8 procenta. Ekonomové očekávají, že na konci roku míra nezaměstnanosti překročí osm procent.

Článek

"Pokračující rychlý vzestup nezaměstnaných ukazuje na to, že česká ekonomika je opravdu v recesi," uvedl analytik Komerční banky Jan Vejmělek. Největší problém má podle něj průmysl. Zatímco v minulých letech stál právě průmysl za tvorbou pracovních míst, v době recese zde naopak pracovní místa rychle zanikají. To má za následek, že se k slabé zahraniční poptávce přidává i slabá domácí poptávka. Negativní dopad rostoucí nezaměstnanosti pocítí i státní rozpočet, dodal.

V únoru přibylo přes 30 000 nezaměstnaných. Ačkoliv byl přírůstek nižší než v lednu s počtem přes 45 000, při zohlednění sezonních faktorů jde v únoru o horší číslo, uvedl analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Únorový přírůstek byl podle něj s přehledem historicky nejvyšší pro druhý měsíc roku a potvrdil, že míra nezaměstnanosti má tendenci dále zrychlovat. Letošní první dva měsíce zcela smazaly příznivý vývoj na trhu práce z předchozích dvou let.

"I když celý rok nebude stejně dramatický jako jeho začátek, míra nezaměstnanosti se patrně koncem roku podívá nad osmičku," podotkl.

Za propouštění může ztrácení zakázek

"Rychlost, s jakou se propouští, je i na české poměry neuvěřitelně vysoká," míní analytik ČSOB Petr Dufek. Propouštění jde podle něj na vrub firmám ztrácejícím zakázky doma i v zahraničí. Vedle propouštění mizejí i volná pracovní místa. Ještě loni na jaře jich bylo přes 150 000, dnes je to jen necelých 65 000. Špatná čísla z českého trhu práce jen dále zvýší negativní náladu spotřebitelů a ještě více je povede k opatrnosti při nakupování. O to více ještě bude brzdit růst ekonomiky v letošním roce, poznamenal.

Hlavní ekonom Raiffeisenbank Pavel Mertlík upozornil na fakt, že rychle stoupá podíl nezaměstnaných, kteří pobírají podporu v nezaměstnanosti. V únoru to bylo 44 procent ze všech registrovaných nezaměstnaných, zatímco v lednu 41 procent a třeba v únoru 2008 jen 34 procent. To svědčí o tom, že nezaměstnanými se tak v důsledku recese stávají i ti, kteří neměli v předchozích letech konjunktury o nabídky zaměstnání nouzi, dodal.

V rámci EU na tom je ČR dobře

Harmonizovaná míra nezaměstnanosti, kterou zpracovává statistický úřad Eurostat pro mezinárodní srovnání, dosáhla v ČR letos v lednu 5,4 procenta. Nižší byla z 27 zemí EU, kde činí v průměru osm procent, jen v Dánsku, na Kypru, v Nizozemsku, Rakousku a na podobné úrovni byla v Rumunsku. Na Slovensku představovala 10,4 procenta, v Německu 7,7 procenta.

Počet lidí bez práce, kteří mohli bezprostředně nastoupit do zaměstnání, se v únoru zvýšil na 416 621. Je to o 32 779 lidí více než ke konci předchozího měsíce.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám