Hlavní obsah

Praktických lékařů ubývá, na vině je nízká motivace absolventů

Kariéra, Miloslav Reiterman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Situace v oblasti primární lékařské péče je alarmující. Praktických lékařů stále ubývá. Lékaři odcházející do důchodu, nemají komu předat svoji zavedenou praxi a především své pacienty. Příčinou je nedostatek absolventů v oblasti ambulantní péče, jejich špatné finanční zázemí nutné pro pořízení vlastní praxe i jejich nízká mobilita.

Článek

Do deseti let může dojít až ke kolapsu současného systému. Například ve skupině nad 50 let se počty lékařů odcházejících do penze během příštích 10 let prakticky zdvojnásobí. Pacienti si tak musí hledat ošetřujícího lékaře jinde. Často nemají mnoho možností a nakonec jim nezbývá než daleko dojíždět.

Situace souvisí s dlouhodobou absencí motivace mladých studujících mediků a neutěšených podmínek pro jejich profesionální start. Z těchto důvodů studenti nemají zájem zvolit si obor praktického lékařství. Dalším demotivujícím prvkem je dlouhodobé snížení společenské prestiže tohoto oboru.

Situace souvisí s dlouhodobou absencí motivace mladých studujících mediků a neutěšených podmínek pro jejich profesionální start. Z těchto důvodů studenti nemají zájem zvolit si obor praktického lékařství. Dalším demotivujícím prvkem je dlouhodobé snížení společenské prestiže tohoto oboru.

S problémem nedostatku praktiků se potýká i provozovatel sítě lékařských ordinací, společnost MediClinic. „V současné době i my stojíme před situací, kdy ze sta lékařů vstupujících do naší sítě nebude až 23 z nich pokračovat ve výkonu praxe po dobu delší než patnáct měsíců. Nejčastějším důvodem je odchod do důchodu nebo jde o lékaře v důchodovém věku,“ uvedl Štěpán Hakl, personální ředitel MediClinicu.

Věkové složení praktických lékařů 1995 - 2007

Nedostatek je jen doktorů

Společnost se zajímá nejen o lékaře, ale také o zdravotní sestry a pomocný zdravotnický personál. Jejich nábor je z dlouhodobého i krátkodobého hlediska naprosto bezproblémový.

Jedinou možnou cestou, jak přitáhnout nedostatkové doktory je nabídnout lékařům lepší podmínky, než jaké jim nabízí běžný systém. „Klasickými personálními a manažerskými nástroji motivujeme lékaře zavedených ordinací a absolventy k práci v ambulancích. Výhody spolupráce s námi jsou jednoznačně v předání zavedené praxe s dostatečnou databází pacientů, pevné pracovní době pouze v pracovních dnech, administrativním klidu a ohodnocení nesrovnatelně zajímavějším než je ve státním zdravotnickém systému, například v nemocnicích,“ komentuje situaci Hakl.

MediClinic pracuje rovněž na vlastní nabídce motivačního programu pro mladé mediky. Byla zahájena spolupráce s lékařskými fakultami a pro studenty připravuje speciální studijní programy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám