Hlavní obsah

Podle poraden pro cizince stát neřeší problém nelegální migrace

PRAHA

Lidé z poraden pro migranty upozorňují na to, že se zvýší počet cizinců s nelegálním pobytem v Česku. Kvůli finanční krizi už některé české podniky propouštějí zaměstnance, jako první na řadu přicházejí právě cizinci. Podle nevládních organizací stát nemá připravenou koncepci řešení problematiky nelegální migrace.

Foto: ČTK

Policisté při razii proti mongolským zprostředkovatelům práce

Článek

Na Poradnu pro uprchlíky už se obracejí například Mongolové, kteří v ČR přišli o práci, kvůli nedostatku peněz se nemohou vrátit domů a ocitají se v pozici nelegálních migrantů.

Mongolské a vietnamské dělníky přivážejí do Česka agentury, které jim zprostředkovávají práci v některém z velkých podniků v průmyslových zónách. Cizinci nejsou zaměstnáni u firmy, kde pracují, ale u agentury. Magda Faltová z Poradny pro uprchlíky řekla, že cizinci dostávají minimální plat a bydlí v nevyhovujících podmínkách v drahých ubytovnách.

Stát situaci podceňuje

"Myslím si, že tu situaci podceňuje jak ministerstvo vnitra, tak ministerstvo práce a sociálních věcí v tom, že ty agentury nemonitorují," řekla Faltová. Podle ní se dá v některých případech dokonce mluvit o organizovaném zločinu, obchodu s lidmi a zneužívání lidí.

"Právě teď se ukazují hříchy a nedostatky českého imigračního sytému," řekla Marie Jelínková z Multikulturního centra Praha. Podle ní cizinci v ČR často ztratí legální status dřív, než se stihnou v systému vůbec zorientovat. Hodně pracovních migrantů se dostává do neřešitelné situace, a to ne zcela vlastní vinou.

Agenturní pracovníci jsou téměř bez práv

Jako agenturní pracovníci nemají cizinci nárok na sociálně právní ochranu, netýká se jich například výpovědní lhůta. Pokud přijdou o práci, kvůli které do ČR přes agenturu přijeli, stávají se v podstatě ze dne na den nelegálními migranty.

Lidé, kteří do ČR přiletěli za prací z Asie bez znalosti jazyka a českých reálií, hledají po ztrátě zaměstnání například uplatnění na stavbách. Podle Faltové někteří z nich uspějí, ale zaměstnavatelé je berou "na černo". Pokud je chytí Cizinecká policie, tak je musí vyhostit. Vyhoštění cizinci už nemají možnost legálního návratu do Evropy.

Od příštího roku by měly začít platit takzvané zelené karty, které mají ulehčit legální zaměstnávání cizinců. Lidé z nevládního sektoru jsou ale vůči projektu značně skeptičtí. Zákon totiž neřeší situaci, kdy cizinec přijde o práci, na kterou dostal povolení. Poradny pro uprchlíky a další organizace se nyní snaží před radu vlády pro lidská práva prosadit institut takzvaného beztrestného výjezdu. Umožnil by cizincům, kteří se kvůli ztrátě práce ocitnou v pozici ilegálů, v určitém období vycestovat ze země, aniž by jim byl následně zakázán opětovný legální vstup do EU.

Reklama

Související témata:

Související články

Výrobce autodílů už opouštějí cizinci

Velké výrobce automobilových dílů z Rokycanska už opouštějí kvůli krizi stovky zahraničních pracovníků, které jim dodaly personální agentury. Rokycanský okres...

Výběr článků

Načítám