Hlavní obsah

Škoda Auto začala s vyhazovem agenturních zaměstnanců

MLADÁ BOLESLAV

Mladoboleslavská automobilka Škoda Auto začala snižovat stavy agenturních pracovníků. Je to další reakce podniku na celosvětovou krizi, která se dotkla významně i automobilového průmyslu. Od září se tak snížil počet agenturních pracovníků přibližně o 1500, řekl předseda škodováckých odborů Jaroslav Povšík.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Kmenové zaměstnance Škoda Auto propouštět neplánuje

Článek

Rozvazování kontraktů s agenturními firmami potvrdili i zástupci vedení Škodovky. "Na základě požadovaných výrobních kapacit a s přihlédnutím k omezení výroby aktuálně měníme počet agenturního personálu," sdělil mluvčí firmy Jaroslav Černý. Recese by se zatím neměla dotknout kmenových zaměstnanců. "Budeme i nadále dění na světových trzích vyhodnocovat, ale v současné chvíli žádné propouštění kmenových zaměstnanců neplánujeme," dodal mluvčí.

V automobilce v září pracovalo zhruba 4000 agenturních zaměstnanců, v současné době jich je podle odborů zhruba 2500. To je přesně počet, jenž odbory, které o snížení počtu agenturních zaměstnanců usilovaly již před krizí, dříve považovaly za ideální. "Bohužel jsme k němu nedospěli naším vyjednáváním, ale vlivem recese," podotkl Povšík. Podle něj navíc existuje dohoda, kdy počet agenturních zaměstnanců nesmí na žádném středisku firmy překročit 40 %.

To, že cizinci přestanou pracovat ve Škodovce, ale neznamená, že přijdou o práci úplně. "Firma je nepropouští, pouze rozvazuje smlouvu s agenturami. Ty je pak mohou zaměstnat dál někde jinde," dodal Povšík.

Hromadného propouštění cizinců se bojí i vedení Mladé Boleslavi. Podle zástupců města by to znamenalo zvýšení kriminality. Určitá opatření již připravila také městská policie. V boleslavském závodě Škody Auto dělalo v září zhruba 24.000 lidí, z toho 4000 míst připadlo právě na agenturní personál. Pokud cizinci nenajdou práci jinde, panuje obava, že by ve městě mohli zůstávat bez stálého příjmu.

Reklama

Související články

Výrobce autodílů už opouštějí cizinci

Velké výrobce automobilových dílů z Rokycanska už opouštějí kvůli krizi stovky zahraničních pracovníků, které jim dodaly personální agentury. Rokycanský okres...

Výběr článků

Načítám