Hlavní obsah

Výrobce autodílů už opouštějí cizinci

ROKYCANY

Velké výrobce automobilových dílů z Rokycanska už opouštějí kvůli krizi stovky zahraničních pracovníků, které jim dodaly personální agentury. Rokycanský okres je přitom závislý na výrobě pro automobilky nejvíce v Plzeňském kraji. Z 15 000 práceschopných lidí jich v oboru pracuje 5000.

Článek

"Zatím nemáme hlášeno žádné propouštění kmenových pracovníků," řekla ředitelka rokycanského úřadu práce Věra Strnadová. Úřad má ale zprávy o výrazném poklesu počtu agenturních zaměstnanců, které mu podniky hlásit nemusí. Od poloviny roku, kdy finanční krize ve světě začala, agentury nežádají o povolení práce pro cizince.

Největšími zaměstnavateli v oboru jsou německý Borgers, který má nyní ve třech závodech v Rokycanech, Hrádku a Volduchách 2300 lidí. Francouzský Hutchinson 500 lidí a stejně velký je německý Eugen Wexler. Na podniky, které využívaly asi 700 agenturních pracovníků, jsou navázány desítky malých firem s 20 až 40 lidmi.

Už v polovině roku, kdy krize začala, oznámil úřadu práce hromadné propouštění francouzský Bontaz vyrábějící trysky a ventily. "Z více než 200 lidí jich má do konce roku zbýt 15. Důvodem byl pokles kurzu koruny a přesun výroby to Tuniska," řekla ředitelka. Minulý měsíc požádala pracovní úřad firma se 40 lidmi dodávající díly velkým firmám o možnost snížit náhradu mzdy na 60 procent kvůli nedostatku zakázek.

Kmenoví zaměstnanci neodchází, cizinci ano

Omezování cizinců najímaných přes agentury potvrdily všechny jmenované firmy. "U nás šlo o všech 200 cizinců, kmenové zaměstnance nepropouštíme," řekla personální vedoucí Borgersu Radka Cafourková.

"Pro firmu je to nejjednodušší. Pouze odstoupí od smlouvy s agenturou. Tito lidé se do naší evidence nedostanou," řekla Strnadová. Fakt, že agenturní pracovníci opouštějí podniky, se projevil v nabídce volných míst. Těch bylo ještě v září přes 600, nyní 280. Agentury jako zaměstnavatelé už několik měsíců nehlásí žádná volná místa pro cizince, které musí úřad nejprve nabídnout Čechům. Pracovní povolení jsou většinou roční, vázaná na okres i na jedinečné místo práce.

Všechny uvedené podniky za svou více než desetiletou existenci nikdy nepropouštěly, naopak kvůli růstu zakázek přibíraly a měly problémy se sháněním lidí. Na Rokycansku je dlouhodobě velmi nízká nezaměstnanost, aktuálně 4,1 procenta.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám