Hlavní obsah

Mzdy za říjen dostane jen část sklářů skupiny BCT 

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Stejně jako před měsícem se i v listopadu svých mezd zřejmě dočká jen část sklářů skupiny Bohemia Crystalex Trading (BCT), která je od září v insolvenci. Firmy, které jsou v moratoriu - mateřská BCT, novoborský Crystalex a Sklárny Kavalier Sázava, mzdy vyplatí v termínu, protože vyrábějí a peníze mají. Řekl to mluvčí skupiny Karel Samec.

Článek

Naopak zaměstnanci skláren v Poděbradech a Světlé nad Sázavou, které jsou v úpadku, zůstanou zřejmě už podruhé bez peněz. Zaměstnanci BCT, Crystalexu a Skláren Kavalier by podle Samce měli dostat na účty své mzdy v pondělí.

Ve stejný den má být výplata i ve Skle Bohemia ve Světlé, v poděbradských sklárnách je výplatní den o čtyři dny později. Podle odborových předáků obou uzavřených skláren se přes veškerou snahu zatím peníze na mzdy najít nepodařilo.

V Poděbradech proto úřad práce očekává, že lidé začnou dávat po 18. listopadu výpovědi, po tomto datu totiž neztratí nárok na odstupné.Také insolvenční správkyně skláren ve Světlé Helena Horová zaměstnancům doporučila podat výpověď.    

Skupina výrobců kolem BCT a majetkově spjaté Porcely Plus zaměstnává na 7000 lidí. Do zahájení insolvenčního řízení zaměstnancům mzdy nedlužila, do problémů se dostala až ve chvíli, kdy banky zablokovaly její účty. Už druhý měsíc kvůli tomu zůstane bez prostředků zhruba 1750 lidí. Pomoci jim přitom nemohou ani úřady práce, protože nárok na mzdy nevznikl před zahájením insolvenčního řízení.

Pomůže i ministerstvo práce a sociálních věcí

Odborový svaz skla a porcelánu proto na pomoc postiženým sklářům vyhlásil ve svých organizacích sbírku a sám chce uvolnit na mimořádnou výpomoc půl miliónu korun. Ministerstvo práce a sociálních věcí slíbilo ve středu na schůzce s odbory vyslat do nejvíce postižené Světlé nad Sázavou tým lidí, který tamnímu městskému úřadu pomůže metodicky zvládnout žádosti o dávky v hmotné nouzi pro skláře.

Dávky i podpory v nezaměstnanosti by tak skláři mohli dostat dříve, než umožňuje současná kapacita tamních úřadů. Ministr Petr Nečas je rovněž připraven posílit rozpočet světelského městského úřadu a úřad práce posílí ve druhé polovině listopadu až 20 pracovníků. "Aby zvládali případné výpovědi, které předpokládáme od 18. listopadu," řekl Nečas, který tak chce urychlit vyplácení podpor v nezaměstnanosti.

Reklama

Související články

Sklářští odboráři chtějí demonstrovat

Odborový svaz pracovníků průmyslu skla a porcelánu chce 23. října od 11:00 demonstrovat před úřadem vlády. Důvodem jsou mzdy sklářů z uzavřených skláren Sklo...

Výběr článků

Načítám