Hlavní obsah

Sdílený úvazek - chytré řešení hlavně pro matky s dětmi

Kariéra, E. Straka

Práce na částečný úvazek přestává být výjimečná, ale i přesto se počet lidí, kteří takto pracují, nedá se státy západní Evropy srovnávat. Tam si tímto stylem vydělává každý čtvrtý člověk, zatímco u nás je to pouhých pět procent. Formou částečného pracovního úvazku je i tzv. job sharing, neboli česky sdílený pracovní úvazek. Jako ideální se jeví zejména pro ženy.

Foto: Profimedia.cz

Job sharing je obecně určen pro ženy i pro muže, ideální je ale zejména pro maminky s malými dětmi.

Článek

Co přesně se skrývá pod tímto pojmem? V podstatě jen to, že se o jedno pracovní místo dělí dva lidé. Zdá se vám to jako šílená myšlenka? Věřte, že to opravdu funguje.

Jakým způsobem to dotyční provedou, to záleží na nastavení podmínek. Je zde možnost, že jeden bude pracovat dopoledne, druhý odpoledne, mohou pracovat na „krátký a dlouhý týden,“ nebo si jen rozdělí úkoly a do termínu je splní. Možností je nesčíslně. Podmínka je jediná – komunikovat a předávat si informace.

Aby job sharing fungoval, tak jak má, musí být oba lidé, sdílející jedno místo, schopni se kdykoliv a o čemkoliv dohodnout. Ať už jde o rozdělení úkolů, pracovní doby nebo případné zastoupení a následnou náhradu času.

Vstřícné řešení zejména pro matky s dětmi

Metoda sdílení pracovního úvazku je určena jak ženám, tak mužům. Statistiky ovšem ukazují, že tento systém využívají ve valné většině ženy, protože jim umožňuje sladit profesionální zájmy s péčí o rodinu. Nejde to ovšem vždy, v top managementu nebo přímo při řízení firmy se job sharing použít nedá.

Naopak jsou obory, v kterých se sdílené úvazky uplatní bez nějakých větších komplikací, například na úřadech, u bankovních přepážek nebo ve školství. Pokud zaměstnavatel umožní job sharing využívat, zbaví se – většinou naprosto zbytečných - obav, že zaměstnankyně na mateřské dovolené, vychovávající děti a s domácími povinnostmi jsou pro podnik méně rentabilní než muži.

Ideální je tato metoda zaměstnání pro maminky na mateřské dovolené nebo manželské páry, kdy pracují oba, ale jeden z nich má díky sdílenému úvazku více času na rodinu. Svobodný člověk by se tímto stylem uživil jen stěží, mzda je totiž jen poloviční a zaměstnanec nemá nárok na výhody, které přináší práce na plný úvazek.

Výsledek

Pro zaměstnavatele znamená sdílení pracovního místa vyšší produktivitu práce, flexibilitu a spokojenost zaměstnanců. A nemusí se bát problémů v chodu firmy, když z nějakého důvodu, třeba dlouhodobé nemoci, o jednoho kvalifikovaného zaměstnance přijde. Pořád totiž bude mít v záloze druhého.

Reklama

Související články

Jak si vybrat tu správnou firmu

Různých technik a doporučení, jak zvládnout přijímací pohovor, najdete v literatuře i na internetu nepočítaně. Poradí vám, na jaké otázky si dát pozor,...

Výběr článků

Načítám