Hlavní obsah

Praha má nejnižší nezaměstnanost žen v celé Evropě

PRAHA

Během posledních pěti let klesla výrazně nezaměstnanost ve všech zemích EU. V České republice byla prosincová nezaměstnanost na historickém minimu, přesto ale zdaleka není mezi evropskými zeměmi nejnižší. Jeden primát ale Česká republika získala – region Praha si drží nejnižší procento nezaměstnanosti žen ze všech sledovaných evropských regionů.

Foto: Petr Nový, Novinky

Praha je jediným evropským regionem s nezaměstnaností žen pod úrovní tří procent.

Článek

Nezaměstnanost žen je v Praze na úrovni 2,7 procenta. Z dalších regionů se jí nejvíce přibližují britský region Cheschire (3 procenta) a nizozemský Zeeland (3,1 procenta). Prvenství Prahy je o to cennější, že v téměř třech čtvrtinách všech evropských regionů je nezaměstnanost žen vyšší než nezaměstnanost mužů.

Výhledy do budoucna jsou navíc optimistické - stav nezaměstnanosti žen se může v rámci celé ČR do budoucna dokonce ještě zlepšova. Výrazně tomu může napomoci, pokud se ministru práce a sociálních věcí Petru Nečasovi (ODS) podaří prosadit návrh finančně zvýhodnit zaměstnavatele, kteří na částečný úvazek zaměstnají matky po rodičovské dovolené. Ty patří dlouhodobě do jedné ze skupin, jejichž umístění na trhu práce je komplikovanější.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám