Hlavní obsah

Bílé ponožky na pohovor - politická sebevražda

Novinky, Filip Žilka, Kariéra

Pokud se ucházíte o nové zaměstnání, musím vás na základě svých dlouholetých zkušeností varovat: ženy v přijímacích komisích u vstupních pohovorů téměř bez výjimky hodnotí uchazeče podle kombinace bot a ponožek. Téma se může zdát přízemní, neb obě součásti tohoto tandemu se velikostí řadí k nejmenším složkám oděvu, ale když je nešťastně zkombinujete, celkový vzhled se zřítí v troskách.

Článek

Nejprve se zamyslete nad tím, zda vlastníte obuv, která bezvadně doladí oblečení ve vašem šatníku. Potom podumejte, jaké  ponožky nejlíp půjdou k jednotlivým párům. Rovněž si ověřte, jestli jsou ponožky dost dlouhé, abyste poté, co si sednete, někoho neoslnili bílým, chlupatým proužkem, poodhaleným nohavicí. Ženy se shodují, že oblast kotníku je na mužích nejméně přitažlivá. Pojďme se společně podívat na jednotlivé typy obuvi a poradit se, jak na to.

Kožené šněrovací polobotky

Tradičně se nosí k oblekům a formálním kalhotám a vyžaduj tmavé jednobarevné nebo jemně vzorované ponožky. Bílé ponožky způsobí spoušť (výjimku má pouze Michael Jackson), zatímco kontrastní kosočtvercový vzor jen vážně zpochybní vaši důvěryhodnost. Z materiálů vybírejte zásadně prodyšnou vlnu a bavlnu: Nechcete-li, aby se vám široké daleké okolí vyhýbalo, vyhýbejte se stoprocentnímu nylonu! 

Kožená vycházková obuv a mokasíny

Vycházková obuv bez šněrování působí neformálněji, ale když ji obujete k obleku nebo elegantním kalhotám, je to příležitost pracovní oblečení trochu uvolnit. Mokasíny se hodí k sportovnějším kalhotám: zde si můžete dovolit světlejší ponožky (béžové, šedé, krémové), ale vždy harmonizující s odstínem kalhot. Mokasíny z velmi měkké kůže skvěle půjdou k džínsům i šortkám (v tom případě lze dokonce ponožky oželet).

Sandály

Tvůrci páskové obuvi postavili spotřebitele před hotovou věc, aniž by jim došlo, že někomu způsobí "ponožkové dilema". Při zkoušce vždy zodpovědně posuďte, jak velkou část nohy sandál vystaví na odiv. Uzavřené sandály můžete nosit s ponožkami (pokud možno stejného odstínu jako obuv), a to dokonce i k letním oblekům z přírodního lnu. Kombinace ponožek se sandály s úzkými pásky nebo jedním páskem působí směšně.

Zimní obuv

Z formální řady se nabízejí solidní kožené nebo semišové kotníčkové boty, které lze vzít i k obleku, ale v zimě k nim budete potřebovat jednobarevné tmavé podkolenky. Semišový a kožený styl nad kotníky až do půli lýtek, jde skvěle k džínsům a dalším neformálním kalhotám. Zde vám postačí silnější bavlněné ponožky. Pohorky a bagančata s vysokou podrážkou vyžadují silné vlněné ponožky a hodí se pouze kde sportovním kalhotám.

Sportovní obuv

Je až šokující, jak se obuvi určené výhradně pro lehkoatletické dráhy, zelenou trávu a parkety tělocvičen, zalíbilo na městské dlažbě. Honosně si v ní vykračují  i děti, ženy a muži, kteří by se v životě nedonutili ani k rozcvičce. Nejlíp se k nim hodí froté ponožky a samozřejmě sportovně laděné oblečení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám