Hlavní obsah

Novinky z největšího mobilního veletrhu

Novinky, mif

V minulém týdnu se ve španělské Barceloně konal největší veletrh mobilních technologií Mobile World Congress (MWC). Na akci byly více než dva tisíce vystavovatelů, o novinky tak rozhodně nebyla nouze.

Huawei Mate XVideo: archív výrobce

 
Článek

Chytré telefony nebo počítačové tablety přivezly do Barcelony prakticky všechny velké společnosti. Na akci nechyběly podniky Samsung, Acer, Asus, Huawei, Honor, Lenovo, Sony, Alcatel a mnoho dalších.

K vidění byla celá řada nových vlajkových lodí, které se v nadcházejících týdnech a měsících objeví na pultech obchodů. Ty lákají často nejen na špičkový výkon, ale také na další přidané hodnoty. Jednak na odolné konstrukce, jednak na špičkové fotoaparáty, které se svou kvalitou mohou směle měřit klidně i s klasickými kompakty.

Revoluce jménem 5G

Velkým tématem letošního ročníku byl také standard 5G, tedy nová generace mobilního internetu. „5G změní úplně všechno – a půjde o mnohem dramatičtější změny než ty, které si spojujeme s nástupem bezdrátových technologií,“ komentoval aktuálně probíhající pokrok Hans Vestberg, šéf telekomunikačního gigantu Verizon.

Standard 5G totiž nebude sloužit pouze pro připojení počítačů a mobilů k internetu. Využívat jej budou i chytré přístroje, které se postupně zabydlují v tuzemských domácnostech.

Na výstavišti byl skutečně vidět prakticky celý ekosystém standardu 5G. Nová generace mobilního internetu najde uplatnění například v dopravě, virtuální realitě, sportu, ale také v oblasti zdraví – o nejrůznější technické vychytávky, které sledují zdraví svého majitele a následně data zasílají přímo lékaři, nebyla na výstavišti nouze.

Stejně tak se k 5G sítím budou připojovat chytré pračky a ledničky, ale například také autonomní automobily – pro jejich rozvoj je rychlé a stabilní připojení k internetu na cestách klíčové.

I když se tak 5G může zdát pouze jako další mobilní standard, ve skutečnosti budou jeho přínosy daleko větší. Pátá generace mobilních sítí zpřístupní podle studií Ericssonu vysokorychlostní internet až pro miliardu lidí a zařízení. A co víc, umožní rozmach moderních technologií.

Huawei Mate X: láká na skládací konstrukci

Prvním skládacím smartphonem od společnosti Huawei je model Mate X, ten spojuje to nejlepší ze světa tabletů a chytrých telefonů. Vystačí si přitom s jednou obrazovkou, která ve složeném stavu obepíná zařízení z venkovní strany, přes jednu bočnici.

Foto: archív výrobce

Huawei Mate X

Foto: archív výrobce

Huawei Mate X

Když je přístroj rozložený, máte k dispozici v podstatě osmipalcový tablet s rozlišením 2480 x 892 obrazových bodů. Ve složeném stavu jsou obě obrazovky stále funkční – ta na přední straně má úhlopříčku 6,6 palce a rozlišení 2480 x 1148 pixelů, ta na zadní pak 6,38 palce a 2480 x 892 obrazových bodů.

Fotoaparáty jsou pouze na jedné straně a díky ohebnému displeji je s nimi možné fotit autoportréty i klasické momentky. Objektivy jsou k dispozici tři; základní senzor má rozlišení 40 MPx, druhý má 16 MPx a slouží k zachycování krajin, má tedy širší ohnisko. A konečně třetí je teleobjektiv s trojnásobným optickým přiblížením, jeho rozlišení je však pouze 8 MPx.

Telefon je vybaven nejvýkonnějším čipem z portfolia společnosti Huawei – modelem Kirin 980, který kombinuje výkonná a úsporná jádra. V praxi by tak měla být novinka v porovnání s předchůdcem o 20 % výkonnější, a přitom až o 40 % šetrnější k baterii. Smartphone mimochodem nabízí baterii s kapacitou 4000 mAh.

  • Dostupnost a cena: Huawei Mate X se objeví v prodeji zhruba v polovině roku. Přesnou cenu pro tuzemský trh výrobce neupřesnil, ale s největší pravděpodobností přesáhne hranici 60 000 Kč.

Samsung Galaxy A50: cena hraje prim

Galaxy A50 přichází v první řadě s novým designem. Má prakticky bezrámečkový displej, čtečku otisků prstů v displeji, delší výdrž na baterii a prémiový fotoaparát se třemi objektivy na zadní straně. Obrazovka má mimochodem úhlopříčku 6,4 palce a nabízí rozlišení Full HD+.

Foto: archív výrobce

Galaxy A50

Největší chloubou přístroje je ale již zmiňovaný trojitý fotoaparát. Hlavní kamera nabízí rozlišení 25 Mpx a kromě focení ve dne by měla vynikat také za špatných světelných podmínek a v noci – inovativní objektiv totiž pořídit jasné snímky tak, že je schopen zachytit více světla a omezit šum. V kombinaci s objektivem Depth navíc nabízí fotoaparát funkci Live Focus, která vám dává možnost přesně si zvolit, co chcete zdůraznit – tento druhý hloubkový snímač má rozlišení 5 MPx. Trojlístek kamer na zadní straně uzavírá širokoúhlý objektiv, který je napojen na senzor s rozlišením 8 MPx.

Fotoaparát se chlubí podporou umělé inteligence. Funkce Scene Optimizer dokáže rozpoznat a optimalizovat 20 scén, Flaw Detection se zase postará o pořízení dokonalého portrétu, pomůže zachytit ten nejlepší záběr. Funkce Bixby Vision využívá fotoaparát ve spojení s umělou inteligencí, aby vám pomohla nakupovat na internetu, překládat texty a vyhledávat potřebné informace.

  • Dostupnost a cena: Tento smartphone bude v tuzemsku dostupný od poloviny března za 8 999 Kč.

Energizer Power Max: obří cihla

Nepříliš přitažlivé rozměry telefonu Energizer Power Max zaujmou na první pohled, mají nicméně logické opodstatnění. V útrobách přístroje se ukrývá akumulátor s kapacitou 18 000 mAh. Posloužit díky tomu může jako powerbanka pro další zařízení.

Samozřejmostí je rychlonabíjení Quick Charge 3.0 (18 W) či sdílení energie. Za jak dlouho se takto monstrózní akumulátor nabije či jaká je reálná výdrž v praxi, není v tuto chvíli zřejmé. Lze nicméně předpokládat, že i při náročnějším vytížení budete hledat nabíječku po pěti a více dnech.

Foto: archiv výrobce

Energizer Power Max P18K Pop

Foto: archiv výrobce

Energizer Power Max P18K Pop

I když tloušťka 18 mm příliš lichotivá není, design samotného telefonu je rozhodně zajímavý. Je to dáno především čelní stranou, kterou prakticky celou zakrývá displej s úhlopříčkou 6,2 palce a rozlišením 2280 x 1080 px. Dokonce dotykovou plochu nenarušuje ani žádný výřez na čelní fotoaparát.

Ten je totiž výsuvný. Duální optiku jednoduše vytáhnete jedním ladným pohybem z horní strany. Umístit sem fotoaparát s celým mechanizmem koneckonců nebylo s ohledem na velkou tloušťku telefonu žádným problémem. Přední fotoaparáty nabízí rozlišení 16 + 2 MPx. To vzadu jsou kamery hned tři, jedná se o kombinaci senzorů 12 + 5 +2 MPx. Video je možné zachytávat v rozlišení až Full HD.

Srdcem telefonu je osmijádrový procesor Mediatek Helio P70 taktovaný na 2 GHz. Stroj dostal do vínku dále 6 GB operační paměti a 128 GB, nechybí ani slot pro paměťové karty. Samozřejmostí je čtečka otisků prstů, NFC, Bluetooth a WiFi. O chod zařízení, které má mimochodem konstrukci z kovu a skla, se stará operační systém Android 9 Pie.

  • Dostupnost a cena: Kdy a za jakou cenu se Energizer Power Max P18K Pop objeví na pultech obchodů, není zatím známo.

Nokia 9 PureView: poprvé s šesti fotoaparáty

Společnost HMD Global, výrobce telefonů Nokia, ukázala na veletrhu MWC něco, co tady ještě nebylo. Premiéru si ve španělské Barceloně odbyl první telefon, který je vybaven hned šesti fotoaparáty, pět jich je přitom na zadní straně.

Každý pořízený snímek je u Nokie 9 PureView v HDR (High Dynamic Range), zobrazuje tedy i velké kontrastní rozdíly, které by jinak běžné fotoaparáty telefonů zachytit nedokázaly. Toho bylo dosaženo tím, že všech pět fotoaparátů snímá fotografovanou scénu zároveň.

BEZ KOMENTÁŘE: Nokia 9 PureViewVideo: archiv výrobce

Foto: archív výrobce

Nokia 9 PureView

Každý objektiv na zadní straně se přitom stará o něco jiného. Dva z nich zachycují snímek v barvě, tři jsou monochromatické pro lepší zaznamenání ostrosti a detailů. Společně dokážou zachytit až 10x více světla, než je tomu u jednoho barevného fotoaparátu stejného typu. Veškerá data pak s využitím pokročilého mapování hloubky scény telefon spojí do výsledné fotografie. Ukázkové momentky jsou opravdu dechberoucí, na reálné testy si ale budeme muset ještě nějakou dobu počkat.

Pro úplnost dodejme, že vepředu se nachází 20megapixelová kamera – to je v pořadí již šestý objektiv, který na těle telefonu naleznete.

V útrobách modelu Nokia 9 PureView tepe výkonný procesor Qualcomm Snapdragon 845, který má k dispozici 6 GB operační paměti a 128GB úložiště. Pyšnit se dále může 2K pOLED displejem s technologií PureDisplay a úhlopříčkou šest palců, Qi bezdrátovým nabíjením a čtečkou otisků prstů pod displejem telefonu.

  • Dostupnost a cena: Kdy a za jakou cenu se nová devítka se slavným jménem ukáže na pultech obchodů, není zatím známo.

Xiaomi Mi 9: nová vlajková loď

Xiaomi Mi 9 bude lákat hned na několik nej. Hned na úvod se sluší zmínit, že půjde o jeden z nejvýkonnějších telefonů na trhu. To je zásluha především osmijádrového procesoru Qualcomm Snapdragon 855, který pracuje při taktu až 3 GHz. Dále se počítá s 6 GB operační paměti a 64GB úložištěm. V prodeji by se nicméně měla objevit také verze se 128GB pamětí.

Foto: archív výrobce

Xiaomi Mi 9

Na první pohled zaujme líbivý design, který kombinuje kovovou a skleněnou konstrukci. Prakticky celou čelní stranu lemuje velký 6,4palcový AMOLED displej s rozlišením Full HD+ (1080 x 2340 pixelů), pouze podél horního okraje je malá kapka, ve které se ukrývá čelní kamera. Zadní strana pak díky speciální povrchové úpravě hází zajímavé odlesky.

Dalším lákadlem má být u modelu Xiaomi Mi 9 kamera, respektive kamery. Na zadní straně je trojitá optika, která se skládá z hlavního 48MPx fotoaparátu, druhého 16MPx senzoru s širokoúhlým záběrem a konečně 12MPx fotoaparátu s dvojnásobným optickým zoomem. Podle DxO Mark je nová devítka aktuálně nejlepším telefonem pro natáčení videa na trhu. Mezi fotomobily se pak přístroj umístil jako čtvrtý.

Třešničkou na dortu je pak extrémně výkonné bezdrátové nabíjení. S 20W nabíječkou je možné i bez kabelů dobít novinku za pouhých devadesát minut, o čemž si drtivá většina konkurentů může nechat tak akorát zdát. Akumulátor má přitom kapacitu 3300 mAh. Pro úplnost dodejme, že přístroj běží pod operačním systémem Android a k dispozici je grafická nadstavba MIUI, jak jsme již u přístrojů od Xiaomi zvyklí.

  • Dostupnost a cena: Prodej by měl začít už příští měsíc, dalším lákadlem bude dozajista cenovka. I když nebyla ještě pro tuzemský trh oficiálně stanovena, pohybovat by se měla podle prvních indicií mezi 12 a 14 tisíci korun. Pokud se to potvrdí, půjde tak o vůbec nejlevnější telefon s extrémně výkonným čipem Snapdragon 855.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Výběr článků

Načítám