Hlavní obsah

Asus ROG Strix GL502VS v testu: těžítko se špičkovým výkonem

Novinky, mif

Notebook ROG Strix GL502VS od společnosti Asus cílí na ty nejnáročnější hráče, tomu bylo při jeho návrhu podřízeno prakticky vše. Prim zkrátka u tohoto stroje hraje výkon, díky čemuž se může měřit se stolními sestavami. Daní za špičkové pracovní tempo jsou ale rozměry a hmotnost.

Foto: archív výrobce

Asus ROG Strix GL502VS

Článek

Po technické stránce je model ROG Strix GL502VS doslova skvost, který by měl svým výkonnostním potencionálem stačit hráčům klidně i několik let. To je zásluha především grafické karty Nvidia GeForce GTX 1070 s 8 GB vlastní paměti.

Ta totiž patří po stránce herního výkonu k tomu nejlepšímu, co se v současnosti do laptopů montuje. Rychlejší je v podstatě už jen řada GeForce GTX 1080.

Foto: mif, Novinky

Asus ROG Strix GL502VS

Foto: mif, Novinky

Logo herní divize ROG na víku displeje

Pracovní tempo dále u tohoto stroje udává čtyřjádrový procesor Intel Core i7-7700HQ, který pracuje na frekvenci 2,8 GHz, nebo až 3,8 GHz. Výkonnějších, šestijádrových čipů, které byly představeny nedávno, se dočká patrně až některý z nástupců tohoto modelu.

Sluší se nicméně podotknout, že pro hráče je zásadní především použitá grafická karta. Připlácet si za novější procesor tak nemá příliš mnoho smysl, neboť v praxi při hraní her rozdíl nebude nijak markantní.

Procesor Core i7 je doplněn o 32 GB operační paměti typu DDR4. K dispozici je rychlý 512GB SSD disk i klasický pevný disk s kapacitou 1 TB. Pro úplnost dodejme, že displej má úhlopříčku 15,6 palce a nabízí rozlišení Full HD.

Foto: mif, Novinky

Konektory na pravé straně

Foto: mif, Novinky

Konektory na levé straně

Displej je chlouba

Právě s ohledem na Full HD obrazovku byly komponenty uvnitř notebooku zvoleny velmi rozumně. V současnosti tak v podstatě neexistuje hra, kterou by nebylo možné na daném stroji hrát. Celou řadu titulů je navíc možné hrát i ve vyšším rozlišení 2K po připojení externího monitoru.

Připojovat externí monitor nicméně nedává příliš smysl, neboť napevno integrovaný 15,6palcový displej patří k těm největším přednostem testovaného modelu. Nabízí bezchybné pozorovací úhly, věrné barevné podání a rovnoměrné podsvícení.

Foto: mif, Novinky

Displej nabízí špičkové barevné podání

Foto: mif, Novinky

Klávesnice je podsvícená

Foto: mif, Novinky

Touchpad je velmi prostorný

K dobrému pocitu ze hraní přispívá také poměrně povedená klávesnice s příjemně jistým stiskem, která je podsvícená. Odezva velkého touchpadu je také velmi slušná, většina hráčů ale stejně místo něj bude pravděpodobně používat myš.

Problém by tomuto stroji neměly dělat ani nejrůznější systémy pro virtuální realitu, výkonu má pro jejich chod více než dost. Výsledky herních a benchmarkových testů modelu ROG Strix GL502VS naleznete v tabulce níže.

Výkon jsme porovnávali se 17,3palcovým notebookem MSI GS73VR Stealth Pro, který má velmi podobné parametry, ale navíc nabízí grafickou kartu GeForce GTX 1070 s technologií MaxQ. Pro úplnost dodejme, že všechny hry byly testovány v rozlišení Full HD při maximálních možných detailech.

Testovaný programNotebook AsusNotebook MSI
Cinebench R15 (multi)747 bodů734 bodů
Cinebench R15 (single)162 bodů159 bodů
WinRAR4903 KB/s4541 KB/s
Far Cry 590 fps78 fps
Kingdom Come: Deliverance66 fps54 fps
Final Fantasy XV58 fps52 fps
Fortnite127 fps105 fps
Call of Duty WWII117 fps101 fps
Assassin’s Creed Origins71 fps61 fps
Middle-earth: Shadow of War84 fps69 fps

Větší rozměry i hmotnost

Testovaný kousek tak trochu mate svým tělem. Na produktových fotografiích výrobce – například i na té v úvodu tohoto článku – může totiž tento herní stroj působit až překvapivě tenkým dojmem.

Je to však dáno tím, že výrobce model ROG Strix GL502VS skutečně dobře nasvítil a fotil jej ze správného úhlu, ve skutečnosti má laptop v pase zhruba tři centimetry a váží bezmála 2,4 kg. Na poměry herních notebooků to není nijak dramatická hodnota, nicméně v porovnání s moderními ultrabooky se zkrátka testovaný kousek zdá poněkud oplácaný.

Foto: mif, Novinky

Pravý bok

Foto: mif, Novinky

Levý bok

Zběhlejší čtenáři budou patrně namítat, že proporce herních notebooků se kvůli nárokům na chlazení zmenšit příliš nedají. Není to ale pravda, klidně i o polovinu lehčí a tenčí notebooky se s podobným výkonem skutečně vyrábějí.

Používají se u nich pouze vylepšené grafické karty označované zkratkou MaxQ. Ty nabízejí velmi podobný výkon jako plnohodnotné grafiky stejné řady, ale jsou citelně kompaktnější a neprodukují tolik tepla. A díky tomu jsou pochopitelně tenčí a lehčí i samotné notebooky.

Laptopy s grafikami Nvidia MaxQ jsou tedy ideální volbou pro jedince, kteří přístroje velmi často přenášejí.

Foto: archív výrobce

Asus ROG Zephyrus

Výdrž a chlazení

Po celém šasi notebooku si je možné všimnout oranžových prvků, kterými se výrobce snažil dát najevo, že jde o herní stroj. Řada z nich dokonce svítí, například logo herní divize ROG na víku displeje.

Mimochodem právě víko displeje je kovové, je tedy odolnější proti nárazům a méně šetrnému zacházení. Zbylé části konstrukce jsou však bohužel již plastové.

Celková výdrž baterie je spíše průměrná, při hraní her je to méně než dvě hodiny. Na druhou stranu s ohledem na nabízený výkon je to vcelku pochopitelné. Při zapnutí šetrného režimu je možné výdrž prodloužit zhruba na necelé čtyři hodiny.

Foto: mif, Novinky

Napájecí zdroj není žádný drobeček

Foto: mif, Novinky

Chlazení je velmi tiché

Stejně jako samotný notebook ani napájecí zdroj není žádný drobeček. Váží více než jeden kilogram a je velmi rozměrný.

Za co si však testovaný kousek rozhodně zaslouží pochválit, je chlazení. To je dimenzováno tak akorát, takže se stroj ani během hraní nijak nepřehřívá. Použité ventilátory navíc patří spíše k těm tišším, tedy alespoň na poměry herních mašin. Ani při hraní v noci tak nebude chlazení příliš rušit.

Kvalita zvukové reprodukce je poměrně slušná, i když pochopitelně daleko lepších výsledků dosáhnete s pořádnými herními sluchátky. A to i kvůli tomu, že maximální intenzita hlasitosti není kdovíjak vysoká. My jsme při hraní používali sluchátka SteelSeries Arctis 7, které jsme nedávno také testovali.

Foto: mif, Novinky

Detailní pohled na uchycení pantů

Foto: mif, Novinky

Asus ROG Strix GL502VS

Závěrečné hodnocení

Notebook ROG Strix GL502VS je velmi výkonný stroj, který má hráčům rozhodně co nabídnout. Vyzdvihnout si u něj zaslouží také poměrně tiché chlazení. Daní za všechny přednosti jsou však větší rozměry, vyšší hmotnost a v neposlední řadě také spíše slabší výdrž baterie. Počítat je také nutné s cenou, která atakuje hranici 50 000 Kč.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Anketa

Na čem hrajete nejraději?
Stolní PC
68,9 %
Notebook
18,3 %
Konzole
10,3 %
Tablet / mobil
2,5 %
Celkem hlasovalo 273 čtenářů.

Technické parametry notebooku Asus ROG Strix GL502VS

Displej: 15,6 ", IPS, Full HD, antireflexní

Procesor: Intel Core i7 7700HQ Kaby Lake, 2,8 až 3,8 GHz

Grafická karta: Nvidia GeForce GTX 1070 s 8GB pamětí

Operační paměť: 32 GB DDR4

Úložiště: 512 GB SSD, 1 TB HDD

Výbava: čtečka paměťových karet, webkamera, numerická klávesnice, podsvícená klávesnice

Kapacita baterie: 62 Wh

Rozměry: 390 x 266 x 31 mm

Hmotnost: 2,34 kg

Operační systém: Windows 10 Home

Cena: 49 990 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám