Hlavní obsah

S novými počítači se roztrhl pytel

Novinky, ort, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Las Vegas

S celou řadou nových počítačů se výrobci pochlubili na největším veletrhu spotřební a výpočetní elektroniky CES 2016, který se konal zkraje ledna v americkém Las Vegas. Většina novinek se dostane už brzy do prodeje. A opravdu se máme na co těšit.

Foto: mif, Novinky

Nových počítačů bylo na veletrhu CES hned několik.

Článek

Návštěvníci veletrhu mohli obdivovat několik stovek nových počítačů. Při pohledu na jednotlivé nabídky zavedených výrobců se dá poměrně dobře vyčíst trend, jakým se budou sestavy v nadcházejících měsících ubírat.

Výrobci totiž zareagovali na neustále klesající poptávku po stolních počítačích mezi zákazníky, klasické hranaté bedny, které jsme zvyklí vídat dlouhá léta vedle našich stolů, patří tak nejspíše již definitivně minulosti.

Místo toho se popularitě těší miniaturní PC, která často nejsou o moc větší než obyčejný USB flash disk. Jsou zpravidla postavena na podobných součástkách, jakými jsou vyzbrojeny také chytré telefony a počítačové tablety.

Nechyběly tablety ani notebooky

Na veletrhu samozřejmě nechyběly ani tablety a notebooky, které lákaly především na tenčí konstrukce, nižší hmotnost a v neposlední řadě také vyšší výkon.

Velkou pozornost strhávaly také nejrůznější hybridy. Ty se snaží spojit to nejlepší ze světa tabletů a klasických notebooků. Zpravidla nabízejí kompaktní rozměry, dlouhou výdrž baterie a přitom si zachovávají i příjemnou ergonomii a dostatek výkonu. Za to si ale pochopitelně výrobci nechají pořádně zaplatit.

Zajímavé je, že u tabletů i hybridů byl letos tak trochu upozaděn operační systémem Android, který ještě loni veletrhu CES dominoval. Letos vsadila většina výrobců na novou platformu Windows 10, která je přece jen pro běžnou práci použitelnější než Android. Zda to byl krok správným směrem, ukáže až čas.

Většina představených počítačů by se měla dostat do Evropy během několika týdnů. Na některé stroje si ale zájemci budou muset počkat i několik měsíců.

Lenovo ThinkPad X1 Tablet: modulární počítač

Jak už samotný název napovídá, ThinkPad X1 Tablet od společnosti Lenovo je v podstatě klasický tablet. Tato novinka ale dokáže ve skutečnosti zastat v domácnosti nebo firmě daleko více zařízení – co neumí, se jednoduše naučí díky přídavným modulům.

Foto: archív výrobce

Lenovo ThinkPad X1 Tablet

Moduly jsou v podstatě malé nástavce, které se připnou k tělu zařízení a tím rozšíří jeho funkčnost. Potřebujete další baterii? Modul Productivity zvýší kapacitu baterie až na celkových 15 hodin. Připravujete prezentaci? Modul Presenter obsahuje miniaturní projektor a HDMI port. Vytváříte ve 3D? Přidejte modul 3D Imaging s jeho Intel RealSense kamerou směřující dozadu. Připojit je možné celou řadu periferií – například i klávesnici, díky které bude novinka fungovat v podstatě jako notebook.

Novinka od společnosti Lenovo nabízí 12,1palcový displej s rozlišením 2160 x 1440 obrazových bodů. Pracovní tempo udává stejně jako u drtivé většiny podobných tabletů odhalených na veletrhu CES procesor Intel Core M. Případné zájemce jistě potěší i dostupnost až 16GB operační paměti a dokonce až 1TB SSD jednotky. Díky hořčíkovému tělu navíc samotný tablet váží pouze 800 g.

  • Dostupnost: ThinkPad X1 Tablet bude na českém trhu dostupný od poloviny února 2016 za cenu od 49 990 Kč.

HP EliteBook Folio: extrémně tenká konstrukce

Velmi povedeným počítačem, který byl v Las Vegas k vidění, je také EliteBook Folio od společnosti HewlettPackard. Ten sází především na co nejlepší mobilitu, kterou podtrhuje tloušťka pouze 12,4 mm (měřeno i s klávesnicí). Notebook je tak tenčí než obyčejná tužková baterie.

Foto: archív výrobce

HP EliteBook Folio

V útrobách novinky se ukrývá procesor Intel Core M, ten přitom bude dostupný v různých výkonnostních verzích. Dále výbava čítá 8 GB operační paměti a až 512GB SSD jednotku. 12,5palcová obrazovka může disponovat buď Full HD rozlišením, nebo Ultra HD standardem (3840 x 2160 obrazových bodů). Škoda že displej není dotykový – pak by se pro novinku jen velmi těžko hledala konkurence.

  • Dostupnost: K dostání bude HP EliteBook Folio v průběhu března. Případní zájemci budou muset vytáhnout z peněženky v přepočtu asi 30 000 korun.

MSI Gaming 27XT: all-in-one sestava pro hráče

Jedním z mála stolních počítačů na veletrhu CES byl MSI Gaming 27XT, o to větší pozornost si ale zaslouží. Jde totiž o jeden z prvních all-in-one počítačů, který je určen i pro náruživé hráče.

Foto: archív výrobce

MSI Gaming 27XT

V čem je tak unikátní? Většina all-in-one sestav staví na podobném konceptu, všechny hardwarové součástky jsou natěsnané do monitoru a pro zprovoznění stačí zapojit klávesnici a myš. Daní za skladnost a relativně kompaktní rozměry bývá zpravidla nemožnost snadného vylepšení jednotlivých komponent.

To ale právě u modelu Gaming 27XT neplatí. Na zadní straně tohoto stroje se totiž pyšní unikátní dokovací stanice, díky které je možné k této sestavě připojit prakticky libovolnou grafickou kartu, jež je určena pro klasické desktopové sestavy.

Všechny ostatní součástky se ukrývají v 27palcové obrazovce s rozlišením 4K. Konkrétně jde o extrémně výkonný procesor Core i7-6700, 64 GB operační paměti a hned dvěma SSD jednotkami zapojenými v poli RAID pro rychlejší chod. Díky těmto součástkám si hráči prakticky všechny moderní hry budou moci zahrát i na nejvyšší detaily a rozlišení.

  • Dostupnost: S ohledem na zmiňované komponenty je vcelku jasné, že MSI Gaming 27XT bude cílit na ty movitější zákazníky. Cena se v případě vrcholné konfigurace může snadno vyšplhat klidně i na 50 000 Kč. Nad dostupností zatím visí otazník.

Asus Chromebit CS10: počítač jako USB flashka

Nový počítač od společnosti Asus nazývaný Chromebit CS10 si snadno spletete s obyčejným flash diskem, není totiž o mnoho větší. Na jeho spodní straně však nenaleznete USB konektor, ale rozhraní HDMI.

Foto: archív výrobce

Asus Chromebit CS10

Zařízení s délkou 12 cm v sobě ukrývá podobné součástky jako některé chytré telefony. Konkrétně je řeč o čtyřjádrovém procesoru Rockchip RK3288C, který je doplněn o 2 GB operační paměti a 26GB úložný prostor. Novinku stačí připojit k televizoru nebo monitoru, klávesnici a myši a rovnou můžete začít pracovat.

Kromě kompaktních rozměrů novinka láká také na platformu Chrome OS. Zmiňovaný systém je ve srovnání s Windows značně jednodušší, díky čemuž může svižně pracovat i na pomalejších a logicky také levnějších součástkách. Navíc stroje s Chrome OS nabídnou zpravidla také nižší spotřebu a velmi tichý provoz, protože si vystačí s pasivním chlazením.

A přesně to platí také o modelu Asus Chromebit CS10 – při provozu není vůbec slyšet a spotřeba ani při maximálním zatížení nepřekročí hodnotu 18 W.

  • Dostupnost: Chromebit CS10 od společnosti Asus je už nyní dostupný v amerických obchodech v přepočtu za dva tisíce korun. Kdy se dostane do Česka, zatím není známo.

Samsung Galaxy TabPro S: sázka na Windows 10

Společnost Samsung ukázala na veletrhu CES zbrusu nový tablet Galaxy TabPro S, který však díky svému výkonu a volitelné výbavě bude konkurovat především klasickým notebookům. Je totiž vybaven operačním systémem Windows 10 a díky šikovnému pouzdru se zabudovanou klávesnicí na první pohled vlastně ani nepoznáte, že je to tablet.

Foto: archív výrobce

Samsung Galaxy TabPro S

Novinka z dílny jihokorejského elektronického gigantu má 12palcovou úhlopříčku s rozlišením 2160 x 1440 obrazových bodů. Displej je stejně jako v případě dalších tabletů tohoto výrobce vybaven technologií Super AMOLED, díky které nabízí fantastické barevné podání a bezchybné pozorovací úhly.

Pracovní tempo udává dvoujádrový procesor Intel Core M při frekvenci 2,2 GHz. Ten má k dispozici 4 GB operační paměti a až 256GB úložný prostor. Všechny tyto součástky se podařilo vtěsnat do těla s tloušťkou pouze 6,3 mm a hmotností 693 g. Vyzdvihnout si rozhodně zaslouží i výdrž novinky – až 10,5 hodiny při běžné práci.

  • Dostupnost: Galaxy TabPro S by se měl objevit na pultech obchodů v horizontu několika týdnů. Cena základní konfigurace by se měla pohybovat okolo 25 000 Kč.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám