Hlavní obsah

Velký test iPhonu 6

Novinky, mif

Apple iPhone 6 je v poslední době asi nejskloňovanějším jménem mobilního světa. Zatímco jedni jej nenávidí, druzí na něj nedají dopustit. Jaký je ale ve skutečnosti? Novinky měly jako jedno z prvních médií v Česku možnost chytrý telefon s logem nakousnutého jablka vyzkoušet.

Foto: mif, Novinky

Nový iPhone 6

Článek

Dramatickou změnu prodělal vzhled iPhonu 6. Ostře řezané bočnice vystřídaly zaoblené strany. Řada lidí tvrdí, že se jim nový design nelíbí, a to dokonce i z řad fanoušků nakousnutého jablka. Prý se telefon nyní více podobá šedému spektru modelů s operačním systémem Android.

Jenže Apple neměl moc na výběr. Větší displej totiž rozšířil telefon nejen na výšku, ale také na šířku. Aby bylo možné jej stále pohodlně držet, zaoblené bočnice byly nutností. A testovaná šestka to jasně dokazuje. Přístroj se dobře drží v ruce a není žádný problém jej držet a ovládat jednou rukou, byť proti předchozí generaci je to opět něco jiného.

Foto: mif, Novinky

Nový iPhone 6

Foto: mif, Novinky

Nový iPhone 6

Displej standardního iPhonu 6 se zvýšil téměř o celý palec (ze 4 na 4,7 palce), což už je docela znát. Větší iPhone 6 Plus má dokonce úhlopříčku 5,5 palce, ten jsme ale zatím neměli možnost otestovat. Změna rozměrů se příznivě podepsala především na rozlišení displeje. Zatímco iPhone 5S nabídl 1136 x 640 obrazových bodů, testovaná šestka má rozlišení 1334 x 750 pixelů.

Díky tomu je obraz daleko jemnější. Konkurence je však v současnosti dál, běžně nabízí pětipalcové displeje s Full HD rozlišením (1920 x 1080 obrazových bodů). To je však u Applu k dispozici až u většího iPhonu 6 Plus. Obrazové kvalitě ani maximální intenzitě podsvícení není co vytknout, jsou skvělé.

Problémy s ohýbáním?

Samozřejmě již každý snad slyšel o tom, že nové iPhony se ohýbají, prý je stačí mít v upnutých džínách, sednout si a problém je na světě. Apple však tento týden uvedl, že k ohnutí jablečného telefonu dochází výjimečně.

BEZ KOMENTÁŘE: Nový iPhone 6 se ohýbá, stěžují si zákazníciVideo: Unbox Therapy

Zkušenosti uživatelů však říkají něco jiného. Problémy s ohnutými displeji řeší výhradně majitelé většího iPhonu 6 Plus. Šestka podobnými neduhy netrpí, což někteří odvážlivci vyzkoušeli na čerstvě zakoupených přístrojích. Kovová konstrukce působí velmi bytelných dojmem a s největší pravděpodobností by podobně jako současné generace iPadů přečkala i nějaký ten nešikovný pád na zem. Samozřejmě by nesměla spadnout na roh, aby se nerozbil dotykový displej.

Z konstrukčního hlediska tak může lidem, kteří o koupi nového iPhonu uvažují, vadit snad jen vystouplý objektiv fotoaparátu na zadní straně smartphonu. Kvůli němu se totiž telefon viklá, když jej položíte na stůl a lze předpokládat, že se krycí sklíčko objektivu i snadněji poškodí. Koneckonců pouhým, nošením v kapse nebyl problém vytvořit rýhu ani na starém iPhonu 5S, jehož objektiv přitom splýval ze zadní stranou telefonu.

Foto: mif, Novinky

Nový iPhone 6

Kvalita fotoaparátu

Rozdíly u nových iPhonů jsou patrné u fotoaparátů. Oba mají na zadní straně senzory s rozlišením osm megapixelů. Šestka však nabídne pouze digitální stabilizaci, zatímco větší plusko už optickou. To je znát především při natáčení videa. Senzory sice mají stejné rozlišení jako u modelu 5S, ale jsou zcela nové.

Světelnost objektivů dosahuje u obou novinek hodnoty f/2.2, což by se mělo pozitivně promítnout při natáčení a focení při velmi špatných světelných podmínkách. Jaká je kvalita pořízených snímků můžete zhodnotit sami na následujících fotkách.

Foto: mif, Novinky

Snímky pořízené iPhonem 6

Foto: mif, Novinky

Snímky pořízené iPhonem 6

Foto: mif, Novinky

Snímky pořízené iPhonem 6

Samozřejmostí je možnost natáčet videa ve Full HD. Moderní standard 4K, který již někteří konkurenti u svých chytrých telefonů nabízejí, zatím podporován není. Na druhou stranu takto vysoké rozlišení stále ještě nedokáže zobrazit drtivá většina prodávaných televizorů ani monitorů.

Video dokáže hlavní senzor na zadní straně snímat při rychlosti až 240 snímků za vteřinu, což je dvojnásobná hodnota proti loňské generaci. Ukázku videozáznamu, který byl pořízen menší šestkou, naleznete níže.

Test kamery Iphonu 6Video: Novinky

Vyšší výkon, delší výdrž

Apple iPhone 6 je vybaven novým 64bitovým procesorem Apple A8. Ten nabídne proti loňskému top modelu papírově až o 25 % vyšší výkon. Běžní uživatelé však v praxi nemají příliš šanci tento nárůst poznat. I s předchozí verzí 5S totiž byly prakticky všechny úkony bez jakékoliv výrazné prodlevy.

Rozdíly začnou být patrné až ve chvíli, kdy se na trhu objeví dostatek her, které „vyždímají“ z procesoru Apple A8 maximum. Jaká budoucnost majitele chytrých telefonů s logem nakousnutého jablka čeká, demonstrovali zástupci amerického počítačového gigantu už přímo na premiéře iPhonu 6. I náročné 3D hry jsou skutečně velmi plynulé a nabídnou detailní grafické prvky, na které jsou zvyklí spíše hráči z klasických počítačů a televizních konzolí.

Foto: mif, Novinky

Porovnání iPhonu 6 s iPhonem 5

Foto: mif, Novinky

Porovnání iPhonu 6 s iPhonem 5

I přes nárůst výkonu a úhlopříčky displeje se Applu podařilo prodloužit také výdrž iPhonu. Zatímco iPhone 5S vydržel při běžném používání pracovat na baterii pouze jeden den, šestka to zvládne jeden a půl dne.

Za to chytrý telefon s logem nakousnutého jablka vděčí především šetřícím funkcím, které jsou využívány ve chvíli, kdy nevyužíváte výkon šestky naplno. Pokud se však rozhodnete hrát náročnější 3D hry nebo sledovat nonstop videa, rozdíl ve výdrži proti loňskému modelu je pouze pár desítek minut ve prospěch iPhonu 6.

Pod taktovkou iOS 8

Šestka pracuje pod novým operačním systémem iOS 8, který je možné nainstalovat také na některé předchozí generace iPhonů. S touto platformou pracují také počítačové tablety iPad a multimediální přehrávače iPod Touch.

Svým vzhledem se iOS 8 velmi podobá svému předchůdci s pořadovým číslem sedm. Místo všelijakých grafických výstřelků a trojrozměrných oken působí tedy uživatelské rozhraní osmiček čistším a svěžejším dojmem. Nový systém je stejně jako iOS 7 barevnější, ale přitom si zachovává stále přehlednost, která je jednou z největších výsad platformy iOS.

Foto: mif, Novinky

Uzamčená obrazovka; úvodní menu

Mezi další vylepšení patří možnost reagovat na zprávy přímo z rolovací oznamovací nabídky. Pokud tedy obdržíte SMS zprávu a budete chtít na ni reagovat, nemusíte ukončovat aplikaci nebo hru, kterou máte právě spuštěnou. Jednoduše komunikaci vyřídíte v rolovací liště a poté se dál věnujete své práci.

Součástí iOS 8 bude také takzvaný HealthKit, tedy soubor aplikací určený ke sledování vlastního zdravotního stavu. Data však iPhone nezískává sám, ale prostřednictvím připojených zařízení.

Foto: mif, Novinky

Rolovací nabídky s oznámením a rychlým nastavením

Americký počítačový gigant zapracoval také na snadnější synchronizaci mezi počítači a mobilními zařízeními. Díky technologii AirDrop je tak nyní možné pouhým přejetím displeje převést rozepsaný e-mail na počítač s operačním systémem Mac OS X. Pokud však používáte Windows, tuto funkci využít nemůžete.

Podobně technologie AirDrop funguje také s dalšími dokumenty a dokonce i telefonními hovory. Místo toho, abyste tedy telefonovali pomocí iPhonu, jednoduše hovor přesunete a přijmete na počítači.

Kdy bude oficiálně v Česku?

Nový iPhone 6 jsme měli na recenzi zapůjčený od společnosti Mironet, která není autorizovaným prodejcem společnosti Apple. Na tuzemský trh tedy dováží produkty s logem nakousnutého jablka svépomocí. Případný servis pak zajišťuje prodejce také sám.

„Mironetu se i tentokrát podařilo to, co v minulých letech: dodat nový výrobek Apple na český trh s výrazným předstihem. V podstatě tak termínově kopírujeme uvedení v zemích západní Evropy,“ řekl generální ředitel Mironetu Robert Novotný.

Kdy dodají na trh produkty další velcí prodejci, zatím není jasné. „V tuto chvíli nemáme žádné oficiální informace o datu spuštění prodeje iPhone 6 v našich prodejnách. Pro své zákazníky máme ale na našem webu formulář, po jehož vyplnění budou informováni o všech nových produktech v iStyle,” uvedl mluvčí společnosti iStyle.

Apple iPhone 6 a 6 PlusVideo: Apple

„Začátek prodeje nových modelů iPhone 6 z oficiální distribuce v České republice a na Slovensku zatím nebyl oznámen, proto nový model iPhonu 6 zatím Alza.cz neprodává,“ konstatovala mluvčí Alzy Denisa Dlabová.

"Jako autorizovaný prodejce značky Apple budeme iPhone 6 zařazovat do nabídky CZC.cz až s oficiálním uvedením tohoto zařízení na český trh, které očekáváme v několika následujících týdnech. Přibližně dva týdny před zahájením prodeje pak zákazníkům nabídneme možnost si nový iPhone 6 z oficiální distribuce předobjednat,“ řekl Tomáš Pilský, obchodní ředitel CZC.cz.

Jasno zatím prodejci nemají ani v otázce ceny, protože Apple je pro tuzemský trh nestanovil. "Neznáme reálnou cenu, za jakou budeme iPhone 6 prodávat Mall.cz, ani kdy to bude. Nejsou totiž známé ceny pro operátory ani pro open market, nemůžeme cenu tedy ani odhadnout," podotkla Michala Gregorová, která má v Mallu na starosti komunikaci s médii.

Apple iPhone 6 již do své nabídky podle Zboží.cz zařadilo několik desítek obchodů. Ceny se v závislosti na kapacitě úložného prostoru pohybují od 19 956 Kč do 35 999 Kč. Podle dosavadních odhadů se předpokládá, že oficiální ceny šestky se budou na českém trhu pohybovat také pod hranicí 20 000 Kč. 64GB a 128GB modely však nejspíše tuto hranici překročí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám