Hlavní obsah

Lákadla nových fotoaparátů

Novinky, mif

Digitální fotoaparáty to v dnešní době nemají vůbec jednoduché. Lidé je totiž stále častěji nahrazují mobilními telefony. Nové modely ale mají stále co nabídnout.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

I ty nejlevnější kompakty nabídnou řadu pokročilých funkcí. Problém jim nedělá ani práce s obrazovými filtry a efekty. Jejich pomocí je možné imitovat kolorovací procesy ze 70.

let nebo vytvořit medailonek. Na rozdíl od většiny chytrých telefonů nabízejí digitální fotoaparáty také širší možnosti nastavení. Pracovat je možné například s hloubkou ostrosti, která zaostří vybraný objekt a zbytek scény rozmaže. Stejně tak je možné nastavit i expozici, sytost a kontrast.

Celkem obstojně je možné na nich vytvářet i panoramata. Po prvním snímku stačí kompaktem posouvat vybraným vodorovným směrem. Fotoaparát automaticky vyfotí zbývající momentky. Jako pomůcku má uživatel na displeji vodováhu, která zaručuje, že panorama bude bez sklonu.

Cena vs. kvalita

Před nákupem si je nutné rozmyslet, v jakých situacích budeme fotoaparát využívat. Pokud chceme mít přístroj neustále po ruce, vhod přijdou kompakty. Nejnovější modely totiž nejsou o moc větší než obyčejný mobil.

Ceny kompaktů startují okolo tisícovky. Dražší přístroje zpravidla nabízejí stylovější vzhled nebo odolnější tělo. Některé zase extrémní možnosti přiblížení.

Řeč je o takzvaných ultrazoomech. Zatímco obyčejné kompakty dokážou fotografovaný předmět přiblížit většinou čtyřikrát, ultrazoomy klidně i 30krát.

Pro nejnáročnější uživatele jsou určeny digitální zrcadlovky, které dokážou vytvořit velice povedené snímky – jsou téměř vždy ostré a věrně kopírují barevné proporce zachyceného objektu. Velkou výhodou je také možnost měnit objektivy.

Na fotografování interiéru, detailního pohledu nebo na rodinné snímky se totiž vždy hodí jiný objektiv. Nejlevnější zrcadlovky je možné sehnat za méně než deset tisíc korun.

Nikon D3300: zrcadlovka nejen pro profíky

Dávno už neplatí, že digitální zrcadlovky jsou výsadou pouze profesionálních fotografů. Oblibě se těší i mezi amatéry. To dokládá i model Nikon D3300, který byl uveden do prodeje na konci minulého roku. Tento fotoaparát sází mimo jiné na velice jednoduché a intuitivní ovládání, se kterým si poradí i méně zkušení uživatelé.

Foto: archív výrobce

Nikon D3300

Přitom ale této zrcadlovce nechybí nic, co byste potřebovali i pro profesionální focení. Fotoaparát je vybaven CMOS snímačem s rozlišením 24,2 megapixelu. Samozřejmostí je už v dnešní době možnost natáčet video ve vysokém rozlišení (Full HD).

Pořízené snímky je možné prohlížet na LCD displeji s úhlopříčkou tři palce (7,5 cm). Fotoaparát je možné připojit také k televizoru prostřednictvím konektoru HDMI.

Nikon D3300 je možné pořídit za sumu nepatrně přesahující 16 tisíc i se základním objektivem 18– 105 mm. Na rozdíl od konkurenčních modelů se tato digitální zrcadlovka samostatně bez objektivu nenabízí. To je i důvod, proč jsou některé konkurenční přístroje klidně i o několik tisíc levnější.

  • Klady: kvalita fotek
  • Zápory: delší doba nabíjení vestavěného blesku při focení několika sekvencí fotografií
  • Cena: 16 300 Kč (s objektivem)

Genius G-Shot 507: nejlevnější na trhu

Genius G-Shot 507 není na pultech obchodů žádným nováčkem, prodává se již druhým rokem. Jeho pozici nejlevnějšího kompaktu se ale žádnému konkurenčnímu přístroji nepodařilo dosud ohrozit.

Foto: Genius

Genius G-Shot 507

Zákazníky se snaží nalákat kromě nízké ceny také na kompaktní rozměry 90x58x13 mm. Je vybaven CMOS snímačem s rozlišením pět megapixelů. Slabou stránkou přístroje jsou především možnosti přiblížení. Obsahuje totiž jen osminásobný digitální zoom.

Absenci optického zoomu se snaží kromě nízké ceny vynahradit také šikovnými vychytávkami. Řeč je například o automatické detekci obličejů. Pokud tuto funkci aktivujete, snímek je pořízen přesně ve chvíli, kdy se člověk před objektivem usměje. Genius G-Shot 507 nabízí celkem přes deset scénických režimů.

  • Klady: velice atraktivní cena
  • Zápory: absence optického zoomu; kvalita fotografií odpovídá ceně
  • Cena: 850 Kč

Olympus VR-370: zlatá střední cesta

Olympus VR-370 byl na trh uveden v druhé polovině loňského roku. Jasně ukazuje, že schopný kompakt nemusí stát horentní sumy. Základem tohoto modelu je CCD snímač s rozlišením 16 megapixelů, který spolupracuje s 12,5násobným optickým zoomem.

Foto: archív výrobce

Olympus VR-370

To je hodnota, za kterou by se nemusely stydět ani řádově dražší fotoaparáty. Samozřejmostí je optická stabilizace obrazu. Objektiv má navíc na tuto cenovou kategorii velice slušnou světelnost f/3.

To je hodnota, za kterou by se nemusely stydět ani řádově dražší fotoaparáty. Samozřejmostí je optická stabilizace obrazu. Objektiv má navíc na tuto cenovou kategorii velice slušnou světelnost f/3.

I přes poměrně příznivou cenu, která startuje na hranici dvou tisíc korun, nabízí Olympus VR-370 zajímavé funkce. Řeč je například o řadě filtrů, které jsou k dispozici, nebo o možnosti upravovat pořízené momentky přímo ve fotoaparátu.

  • Klady: poměr cena/výkon
  • Zápory: při horší světelnosti je na snímcích patrný šum
  • Cena: 2000 Kč

Samsung Galaxy S5: focení v extrémních podmínkách

Velice slušné snímky dokážou pořizovat také mobilní telefony, což je případ i Samsungu Galaxy S5. Pátá generace je vybavena 16megapixelovým fotoaparátem. Zajímavostí je mód Selective Focus, který dokáže rozostřit pozadí fotografie, jako by byla pořízena zrcadlovkou.

Foto: archív výrobce

Samsung Galaxy S5

Velkou předností novinky je i vysoká odolnost. Certifikace IP 67 zaručuje, že přístroj odolá špíně, prachu a mrazu. Dokonce může být až po dobu 30 minut bez jakékoliv újmy ponořen do vody do hloubky až jeden metr.

Čtyřjádrový procesor pracuje při taktu 2,5 GHz, k dispozici jsou 2 GB operační paměti a o dvacet procent větší akumulátor. Dotykový displej modelu Galaxy S5 má uhlopříčku 5,1 palce a rozlišení 1080p.

  • Klady: odolnost přístroje
  • Zápory: vyšší cena proti obyčejným fotoaparátům
  • Cena: 17 500 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám