Hlavní obsah

Nízká cena a špičkový výkon? Čínští výrobci míří mezi elitu

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mobilnímu trhu aktuálně kraluje Samsung, kterému zdatně sekunduje společnost Apple. O slovo se ale stále častěji hlásí čínští výrobci. A lidé se jejich nabídkami nechávají zlákat, protože jsou daleko zajímavější než v případě zavedených značek.

Foto: Xiaomi

Xiaomi Hongmi

Článek

Úspěch asijských společností je patrný i z prodejních výsledků. V loňském roce byl třetím nejpopulárnějším výrobcem čínský Huawei s tržním podílem 4,9 %. Samsungu ve stejném období podle analytické agentury IDC patřilo 31,3 % a Applu 15,3 %.

Zájem zákazníků se v nadcházejících měsících bude snažit získat také značka Lenovo. Tato společnost totiž od Googlu převezme známého výrobce mobilů – Motorolu. Navíc na trhu nabízí zajímavé modely z vlastní produkce, které se snaží lákat především atraktivní cenou.

Levných výrobců je v Číně celá řada.
Jiří Opletal, expert na čínský mobilní trh

A že na cenu zákazníci velmi slyší, dokazuje i společnost Xiaomi. Špičkové přístroje nabízí za pár tisíc a jsou vždy prakticky okamžitě vyprodané. Tento čínský výrobce se v posledních letech zaměřoval především na domácí trh, ale již několik měsíců se snaží expandovat i do Evropy. Pomáhá mu v tom dřívější viceprezident operačního systému Android Hugo Barra.

„Levných výrobců je v Číně celá řada, ovšem Xiaomi mezi nimi vyniká důrazem na design a kvalitu zpracování ve spojení s nadstandardními službami. Proto je tento čínský výrobce tak populární i v Čechách,“ řekl Novinkám Jiří Opletal, expert na čínský mobilní trh.

Není všechno zlato, co se třpytí

Jak je z řádků výše zřejmé, na desítky různých smartphonů z čínské produkce je možné narazit i v nabídce tuzemských obchodů. Není ale všechno zlato, co se třpytí. V řadě případů totiž přístroje nejsou pro český trh určeny, což může přinést celou řadu problémů.

Obchodníci například nabízejí přístroje, které neobsahují češtinu. Za její dodatečnou instalaci si pak nechají pěkně připlatit. Některé modely zase nejsou určeny do provozu v tuzemských sítích, a tak se může stát, že si s telefonem sice zavoláte, ale rychlý internet nespustíte.

Před nákupem podobných telefonů je tedy vždycky vhodné si obchodníka pořádně „proklepnout“. Zpravidla ty nejlevnější nabídky jsou totiž od prodejců bez certifikace. A právě u nich se často objevují podobné pofidérní nabídky.

Pomoci při výběru může také nákupní rádce Zboží.cz od společnosti Seznam. Návštěvníci na něm naleznou uživatelské recenze, ve kterých se lidé dělí o své zkušenosti s produktem. Často tak upozorňují i na jeho neduhy.

Zopo ZP980: sází na vysoký výkon

Společnost Zopo je na tuzemském trhu relativně nováčkem. Tento výrobce ale krásně ukazuje, jak silnou konkurencí může být čínská produkce pro zavedené výrobce. Model ZP980 se prodává za méně než osm tisíc korun, přesto nabízí výbavu, za kterou by se nemusely stydět ani ty nejlepší modely na trhu.

Foto: archív výrobce

Zopo ZP980

Srdcem tohoto přístroje je osmijádrový procesor taktovaný na 1,7 GHz, který má k dispozici 1GB operační paměť. Právě díky těmto součástkám je na přístroji možné hrát prakticky jakoukoliv hru a provozovat i ty výkonnostně nejnáročnější programy, jako jsou nejrůznější grafické editory apod.

Pětipalcový displej disponuje Full HD rozlišením, tedy 1920 x 1080 obrazových bodů. Pro uložení dat slouží 16GB paměť, kterou je možné dále rozšiřovat prostřednictvím paměťových karet typu microSD. Vestavěný fotoaparát má rozlišení 14,2 megapixelu.

  • Klady: poměr cena/výkon
  • Zápory: při využití plného výkonu se telefon velmi rychle vybije
  • Cena: 7500 Kč

Lenovo p780: zlatá střední cesta

Známý výrobce notebooků, společnost Lenovo, se snaží na tuzemském trhu prosadit i s chytrými telefony. A jejich nabídka je poměrně zajímavá, což dokládá i model nazývaný p780, který dokáže spolupracovat se dvěma SIM kartami najednou.

Foto: archív výrobce

Lenovo p780

Tato novinka spadá do populární kategorie phabletů, tedy chytrých telefonů, které mají velikost od pěti do sedmi palců. Pětipalcový displej Lenova p780 má rozlišení 1280 x 720 bodů. Čtyřjádrový procesor s taktem 1,2 GHz doplňuje 1 GB operační paměti a 4GB úložný prostor.

Ve výbavě nechybí ani 8MPx fotoaparát. Samozřejmostí jsou i bezdrátové adaptéry wi-fi a bluetooth nebo zabudovaný GPS čip pro navigaci. Vše běží pod operačním systémem Android.

  • Klady: podpora dvou SIM karet
  • Zápory: na trhu se objevují modely bez české lokalizace
  • Cena: 6500 Kč

Xiaomi Hongmi: láká atraktivní cenou

Společnost Xiaomi patří k nejoblíbenějším čínským výrobcům. Hned po uvedení na trh jsou nové modely prakticky okamžitě vyprodané. Také po první várce smartphonu Hongmi se loni zaprášilo, přes internet se 100 000 kusů prodalo za pouhé čtyři minuty.

Foto: Xiaomi

Xiaomi Hongmi

Displej modelu Hongmi má úhlopříčku 4,7 palce a rozlišení 720 x 1280 obrazových bodů. 4GB úložný prostor je možné dále rozšiřovat prostřednictvím paměťových karet typu microSD. Ve výbavě nechybí ani osmimegapixelový fotoaparát, wi-fi či bluetooth.

Srdcem přístroje je čtyřjádrový procesor MediaTek MT6589T taktovaný na 1,5 GHz. Ten má k dispozici grafický čip PowerVR SGX544 a operační paměť s kapacitou 1 GB.

  • Klady: atraktivní cena
  • Zápory: některé obchody nabízejí verze, které nepodporují 3G
  • Cena: 5600 Kč

Sunle S400: kopie populárního Samsungu

Čínská společnost Sunle se vysloveně specializuje na kopírování těch nejúspěšnějších smartphonů na trhu. Model Sunle S400 má velice podobný design jako vlajková loď Samsungu – Galaxy S4. Díky pětipalcovému displeji má i stejné rozměry. V dalších parametrech ale vlajkové lodi Samsungu již čínský model S400 nemůže konkurovat.

Foto: Repro Sunle

Sunle S400 je kopií nového Samsungu Galaxy S4

Kopie nabídne čtyřjádrový procesor s taktem 1,7 GHz a 1 GB operační paměti. Galaxy S4 disponuje 2 GB operační paměti a čtyřjádrovým procesorem s frekvencí 1,9 GHz. Displej čtyřky má navíc rozlišení Full HD (1920 x 1080 pixelů), zatímco S400 pouze 1280 x 720 obrazových bodů.

Horší je u napodobeniny i fotoaparát, který má rozlišení osm megapixelů. Vlajková loď Samsungu disponuje 13megapixelovým snímačem.

  • Klady: výrazně nižší cena proti modelu Galaxy S4
  • Zápory: nepovedená kopie úspěšného modelu
  • Cena: 4000 Kč (v Česku se neprodává)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám