Hlavní obsah

Ultrabooky zlevnily o tisíce korun

Novinky, mif

Povánoční slevy srazily ceny ultrabooků na historické minimum. V porovnání s listopadem je nyní možné při nákupu ušetřit klidně i čtyři tisíce korun.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Slevy po Vánocích nabízejí prakticky všichni prodejci elektroniky. Přesto rozdíly ve výsledných cenách mezi jednotlivými obchody jsou často propastné. Najít co nejvýhodnější nabídku pomáhají nákupní rádci, jako je například portál Zboží.cz.

Na těchto stránkách stačí do vyhledávače zadat název požadovaného ultrabooku, výsledky je pak možné seřadit podle ceny či oblíbenosti obchodu nebo zboží vyfiltrovat podle jednotlivých krajů. Samozřejmě je možné hledání zpřesnit doplňujícími informacemi, například zda je přístroj na prodejně dostupný nebo jakou má barvu.

Foto: Acer

Acer Aspire TimeLine M3

Již téměř půl roku si drží titul nejlevnějšího ultrabooku model Aspire TimeLine M3 od společnosti Acer. Jedná se o první ultrabook vybavený 15palcovým displejem. Ceny tohoto stroje startují aktuálně na 13 800 Kč, někteří prodejci si jej však stále cení na více než 16 tisíc korun.

Dell XPS 13: v malém těle velký duch

První ultrabook společnosti Dell nese označení XPS 13 a je vybaven 13,3palcovým displejem a rozlišením 1366 x 768 obrazových bodů. Svými rozměry ale spíše připomíná kompaktní 11palcový netbook. Podle informací výrobce je ve srovnání s konkurenčními 13palcovými notebooky Dell XPS o 13 až 15 procent menší.

Foto: Dell

Dell XPS 13

Proti netbookům je novinka ale daleko výkonnější. V prodeji jsou různé konfigurace procesorů Intel Core i3 (1,4 GHz), Core i5 (1,6 GHz) a Core i7 (1,7 GHz). V posledních dvou uvedených případech se navíc procesory dokážou v případě potřeby samy přetaktovat na 2,3 GHz, respektive až na 2,8 GHz u modelu Core i7. Nechybí ani 4 GB operační paměti, integrovaná grafika Intel HD 3000 či SSD jednotka s kapacitou 128 nebo 256 GB.

  • Cena v listopadu: od 33 000 Kč (v závislosti na konfiguraci)
  • Cena v lednu: od 31 000 Kč (v závislosti na konfiguraci)

Samsung 900X: elegance hraje prim

Na elegantní provedení a ladné linie sází nový laptop společnosti Samsung. Celé jeho tělo je vyrobeno z hliníku, díky čemuž by měl být navíc přístroj odolnější proti méně šetrnému zacházení. Potěší i podsvícená klávesnice a slušná výdrž okolo šesti hodin.

Foto: Samsung

Samsung 900X

Displej novinky má úhlopříčku 15 palců a rozlišení 1600 x 900 bodů. Navíc je opatřen speciální antireflexní vrstvou, která je méně náchylná k odleskům světla. Ani co se výkonu týče, není novinka žádným ořezávátkem.

Srdcem základní verze modelu 900X je procesor Intel Core i5 taktovaný na 1,7 GHz, 4 GB operační paměti typu DDR3 a integrovaný čip Intel HD Graphics 4000. Místo klasického pevného disku je použita rychlá SSD jednotka s kapacitou 128 GB. Laptop pracuje pod operačním systémem Windows 8.

Acer Aspire S5: tenký jako mobil

Ultrabook Acer Aspire S5 nepatří k těm nejžhavějším novinkám na trhu, přesto jistě zaujme svým vzhledem. Díky tloušťce 1,5 cm totiž není o moc širší než běžný mobilní telefon.

Foto: Acer

Acer Aspire S5

Zajímavá je konfigurace s procesorem Core i7 s taktem 1,9 GHz. Ten se v případě potřeby dokáže sám přetaktovat až na 3 GHz. K dispozici má 4 GB operační paměti, 256GB SSD disk a čip Intel HD Graphics 4000.

Displej má úhlopříčku 13,3 palce a rozlišení 1366 x 768 obrazových bodů. Zajímavě se výrobce vypořádal s konektorovou výbavou. Protože hrana ultrabooku je příliš tenká, disponuje přístroj výklopným panelem na zadní straně s USB 3.0 a HDMI.

Toshiba Satellite U840W: pro milovníky filmů

Ultrabook od Toshiby je vybaven 14,4palcovým displejem s rozlišením 1792 x 768 obrazových bodů. Díky poměru stran 21:9 nemá laptop při sledování filmů černé okraje, ale obraz je promítán na celou plochu displeje.

Foto: Toshiba

Toshiba Satellite U840W

Laptop navíc obsahuje předinstalovanou aplikaci Split Screen, která dokáže obrazovku rozdělit na dva virtuální monitory pro pohodlnější práci. Zatímco jedna plocha má klasický poměr 16:9, druhá nabídne formát 5:9. Ten slouží zpravidla pro zobrazení komunikačních programů a klientů sociálních sítí.

Satellite U840W nabídne procesor Intel Core i5, 320GB pevný disk společně s rychlou 32GB SSD jednotkou a operační paměť s kapacitou 4 GB. Nabízena je už v základu také takzvaná záruka bez hranic. Díky ní dostane zákazník při poškození přístroje vždy nový kus. Roli přitom nehraje, zda byl notebook zničen při dětských hrátkách nebo při nešikovné manipulaci.

  • Cena v listopadu: 23 200 Kč
  • Cena v lednu: 20 770 Kč

Asus Taichi 21: nabízí oboustranný displej

Asus Taichi je na tuzemském trhu naprostá novinka, která zaujme především svou netradiční konstrukcí. Pokud je notebook otevřený, neliší se nijak výrazně od běžných přenosných počítačů. Ve chvíli, kdy jej zavřete, objevíte na víku druhý displej. Ten je stejně jako primární dotykový, má úhlopříčku 11,6 palce a rozlišení 1920 x 1080 pixelů.

Foto: Asus

Taichi 21

V obou režimech je přitom možné pracovat s operačním systémem Windows 8 a se všemi uloženými daty. Ani co se hardwarových součástek týče, nebude přístroj žádné ořezávátko. Nejvýkonnější varianta bude disponovat 1,9GHz procesorem Intel Core i7, 4 GB operační paměti a rychlou 256GB SSD jednotkou pro uložení dat.

V prodeji se objeví také levnější varianta s procesorem Intel Core i5 (1,7 GHz) a pouze s 128GB SSD diskem. Ve výbavě pomalejšího i rychlejšího modelu nebude chybět samozřejmě ani wi-fi, bluetooth či dvojice vestavěných webkamer – pro každý displej jedna. Výdrž notebooku Taichi 21 by se měla pohybovat okolo pěti hodin.

  • Cena v listopadu: 40 500 Kč (v rámci předobjednávky)
  • Cena v lednu: 39 200 Kč

Co umí ultrabooky

Ultrabooky se snaží spojit všechny klady netbooků i notebooků do jediného přístroje. Mají kompaktní rozměry i dlouhou výdrž baterie a přitom nabídnou vysoký výkon, který řadě uživatelů u netbooků chyběl. Zároveň mají zabudované speciální funkce, které data chrání při ztrátě nebo odcizení ultrabooku.

Platformu ultrabooků vymyslela společnost Intel, která zároveň stanovila přesná kritéria, jež musí tyto přístroje splňovat. Každý model musí být tenčí než 18 mm.

Důraz je kladen také na nízkou hmotnost – všechny nové modely proto neváží ani dva kilogramy. Proti klasickým notebookům musí každý ultrabook vydržet pracovat na baterii alespoň pět hodin. Nové přístroje jsou vybaveny plnohodnotnými procesory Intel Core, které nabízejí výkon jako stolní PC.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám