Hlavní obsah

Jak na bezdrátovou domácnost

Novinky, mif

Bezdrátové domácí sítě v dnešní době neslouží pouze k rozvodu internetu, bez kabelů je možné sdílet i multimediální data. Kromě stolního počítače a notebooku je navíc možné připojit i chytré telefony nebo televizory.

Foto: archív výrobce

Článek

Prakticky žádná bezdrátová domácí síť se neobejde bez WiFi routeru, který je základním stavebním kamenem každé sítě. Připojit je k této šikovné krabičce možné až několik desítek přístrojů najednou.

Každý router ale není stejný. Základní routery zpravidla nabídnou pomalé rychlostní standardy „b/g“. Ty dosahují rychlost až 54 Mbit/s, což může být obzvláště při kopírování souborů z jednoho počítače na druhý limitující faktor.

Pokud neradi čekáte, vyplatí se vám zakoupit router s označením „n“, který dokáže pracovat téměř šestkrát rychleji (až 300 Mbit/s). S rychlejším přístrojem je možné po síti sledovat plynule i filmy ve vysokém rozlišení – na ty byla starší zařízení krátká. Rychlejší routery jsou nabízeny zpravidla o několik stokorun dráž než modely, které podporují standardy „b/g“.

Prémiové funkce

Zakoupit je ale samozřejmě možné také dražší varianty, jejichž cena se pohybuje v řádech tisíců korun. Ty se proti základním modelům liší především v pokročilejších možnostech nastavení, vyšším dosahu bezdrátového signálu i ve funkcích, které nabízejí.

Routery totiž nemusí sloužit pouze k rozvedení internetu po bytě. Dají se k nim připojit také další zařízení, jako jsou tiskárny, přehrávače, externí pevné disky nebo moderní televizory. U nich pak není potřeba k propojení s počítačem žádný kabel.

Pokročilejší routery jsou vybaveny USB porty, které dovolují tato zařízení připojit. Propojení zvládnou i nejlevnější modely, ale pouze v případě, že je každé připojené zařízení vybaveno příslušným síťovým konektorem nebo bezdrátovým adaptérem.

Bezdrátový obraz i zvuk

Vzduchem je možné v dnešní době poslat i obraz nebo zvuk. Díky speciálním bezdrátovým adaptérům, které se zapojují do HDMI nebo SCART konektorů, není potřeba televizor s DVD nebo Blu-ray přehrávačem propojovat žádným kabelem. V praxi funguje přenos obrazu i zvuku na výbornou, nedochází k žádným výpadkům ani k sekání. Jediný problém je pořizovací cena přístroje. Za bezdrátové řešení zaplatí zájemci desetkrát více než za obyčejný kabel.

Velkým nepřítelem bezdrátových sítí jsou železobetonové zdi v panelácích. Přes ně dokáže signál projít jen velice obtížně nebo dokonce vůbec. V takovém případě pomůže výkonnější anténa, která se dá pořídit přibližně za 300 korun. U každého routeru ale nemusí jít anténa vyměnit, a tak je před koupí vhodné ověřit, zdali jde odšroubovat.

Přes železobetonovou zeď je možné signál bezdrátově přenést také pomocí takzvaných homeplug adaptérů. Technologie využívá k přenosu dat běžné elektrické rozvody v bytě. Systém se skládá ze dvou adaptérů, které se zapojují do elektrických zásuvek. K jednomu stačí připojit kabel z internetového modemu a ke druhému počítač. Žádná složitá konfigurace není potřeba, homeplug dokáže přenos dat nastavit automaticky.

Edimax BR-6228nC: cena hraje prim

jedním z nejlevnějších routerů na tuzemském trhu je model Edimax BR-6228nC. Pořídit jej je možné už za necelých 500 korun. Zařízení podporuje standardy 802.11 b/g/n – tedy i aktuálně nejrychlejší nabízený standard. Bezdrátově je k routeru možné připojit více než dvě stovky počítačů, což je pro všechny domácnosti více než dostatečné.

Foto: Novinky

Edimax BR-6228nC

Připojit PC sestavy je možné i pomocí kabelu, k dispozici jsou čtyři konektory. I přes svou nízkou cenu má zařízení výměnnou anténu, což je velkým přínosem. Dodávaná anténa je totiž poměrně slabá, signál začne silně kolísat ve chvíli, kdy jej přenášíte přes více než jednu zeď. Naštěstí novou anténu s lepším dosahem je možné koupit už za necelých 200 korun.

  • Klady: přívětivá cena
  • Zápory: dodávaná anténa má slabý dosah
  • Cena: 490 Kč

Zyxel P-870HW: rychlejší internet přes pevnou linku

V loňském roce začali tuzemští operátoři nabízet rychlý VDSL internet přes pevnou linku. Technologie VDSL ale není zpětně kompatibilní s ADSL připojením. Aby mohli zákazníci používat rychlejší internet, musí si pořídit nový modem. Jedním z mála přístrojů podporujících nový standard je zařízení Zyxel P-870HW, které nabízí teoretickou rychlost až 100 Mbit/s (směrem k uživateli), respektive 45 Mbit/s (směrem od uživatele).

Foto: Novinky

Zyxel P-870HW

V praxi jsou ale v tuzemských sítích datové přenosy pomalejší, dosahují rychlosti až 25 Mb/s pro download a 2 Mb/s pro upload. I když internetové připojení bude s tímto routerem po zakoupení příslušného tarifu rychlejší, to samé se nedá říct o bezdrátových přenosech v rámci domácí sítě. Zařízení totiž podporuje pouze pomalejší standard 802.11 b/g, který je limitován svou rychlostí.

  • Klady: podpora standardu VDSL
  • Zápory: přístroj podporuje pouze pomalejší bezdrátový standard 802.11 b/g
  • Cena: 3000 Kč

Thecus N2200: všechna data pohromadě

Thecus N2200 spadá do kategorie takzvaných NAS serverů. V podstatě se jedná o malý počítač se dvěma pevnými disky (další je možné připojit přes USB), který se jednoduše připojí k routeru. Prostřednictvím domácí sítě pak k jeho datům mohou přistupovat všichni uživatelé.

Foto: Novinky

Thecus N2200

Navíc přístroj podporují i moderní televizory – po připojení k síti dokážou přehrávat hudbu, filmy i fotografie uložené na discích NAS serveru. Thecus N2200 navíc nabízí další pokročilé funkce, jako je například možnost připojení bezpečnostních IP kamer. Vyzdvihnout si zařízení zaslouží také za velice tichý chod.

  • Klady: široké možnosti využití
  • Zápory: nastavení NAS serveru není příliš intuitivní
  • Cena: 2700 Kč

TP-Link TL-PA111: internet z elektrické zásuvky

Takzvané homeplug systémy, které dokážou přenést počítačová data prostřednictvím elektrické zásuvky, nabízí v Česku celá řada výrobců. Nalezneme je v portfoliu společností Belkin, D-Link, Netgear, Edimax či TP-Link. Poslední jmenovaná firma se snaží zákazníky zaujmout především nízkou cenou. Homeplug Edimax HP-2002AC totiž patří k nejlevnějším přístrojům na trhu.

Foto: Novinky

TP-Link TL-PA111

Zařízení se vyznačuje velice jednoduchou instalací – v podstatě stačí adaptéry zapojit do zásuvky a vše automaticky funguje, jak má. Kromě počítačů lze pomocí homeplug adaptérů připojit k síti také televizní konzoli, multimediální centrum nebo například tiskárnu. Výrobce garantuje dosah signálu při ideálních podmínkách až 300 metrů.

  • Klady: rozvede internet prakticky kdekoliv
  • Zápory: adaptér nabídne nízkou rychlost (85 Mbit/s), pokročilejší modely jsou přitom více než dvakrát rychlejší (200 Mbit/s)
  • Cena: 1200 Kč

Hyundai K3: web i pro televizory

K internetu a domácímu multimediálnímu archívu je v dnešní době možné přistupovat i z libovolného televizoru. A to díky multimediálním centrům, které přístup na síť zprostředkují. Jedním z takových přístrojů je Hyundai K3, jenž dokáže přehrávat více než 18 nejrůznějších audio a video formátů. Samozřejmostí je možnost prohlížení fotek či podpora titulků u videí. Ty se v praxi zobrazují korektně, a to včetně české diakritiky a nejrůznějších znaků.

K multimediálnímu centru lze připojit pro pohodlné přehrávání i pevný disk pomocí rozhraní Serial ATA. Podporovány jsou 3,5palcové HDD s kapacitou až 2000 GB. V konektorové výbavě multimediálního centra je digitální optický a koaxiální výstup, tři USB porty, síťový konektor, HDMI a kompozitní i komponentní výstup. Dokoupit je možné k přístroji také bezdrátový WiFi adaptér.

  • Klady: množství funkcí
  • Zápory: v základu přehrávač neobsahuje pevný disk
  • Cena: 2800 Kč  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám