Hlavní obsah

Jak vybrat nejlepší monitor

Právo, Novinky, Miloslav Fišer

Vybrat nový LCD monitor nemusí být vůbec jednoduché. Řada uživatelů zvažuje jen cenu a úhlopříčku, jenže jsou tu i jiné, neméně důležité parametry. Především rozlišení hraje u moderních plochých panelů nezanedbatelnou roli, na ně se přímo váže rozteč obrazových bodů.

Článek

Vybrat ze záplavy ten správný monitor je určitě těžší, než se na první pohled může zdát. Zádrhel tkví především v požadavku, neboť kdo přesně ví, co chce koupit, často má problém najít ten správný kus. Výchozím bodem by však neměla být úhlopříčka, ale posouzení vlastního zraku.

LCD panely často nevyhovují slabozrakým osobám. Kvůli jejich fyzicky danému rozlišení, kde není obraz převzorkován a netrpí ztrátou ostrosti, nejsou pro mnohé dobře čitelné. Například 17"a 19" monitor běžně zobrazuje stejné množství informací, ale kvůli rozdílné rozteči bodů je 19" snáze čitelný.

Rozlišení obrazu je velmi důležité

Počítače neměří obraz na cm nebo mm, jednotkou zobrazení monitoru je pixel neboli obrazový bod. Čím větší je počet obrazových bodů, tím větší množství informací monitor zobrazí. Údaj rozlišení potom odráží počet obrazových bodů v řádku a ve sloupci. Pro 17" monitory činí 1280x1024.

Jak je ale možné, že 19" panely mohou mít rozlišení taktéž 1280x1024? Kde je potom rozdíl? Hledejte jej ve vzdálenosti mezi jednotlivými pixely, které se říká rozteč. Vzdálenost mezi body 17"LCD dosahuje 0,264 mm, zatímco u 19" panelu naroste na 0,294 mm. A větší rozteč znamená i snazší čitelnost obrazu.

Podle údajů rozteče lze vyčíst, který z monitorů bude vhodný pro práci s textem a který na multimédia a hry. Na kancelářskou práci je to jednoznačně klasický 19" panel s rozlišením 1280x1024, kterému zdatně sekundují netradiční 20" panely 1400x1050. Pro sazeče se hodí spíš 26" monitory.

U hraní a sledování filmů zase oceníme spíš jemný obraz. Pro hráče je tak poměrně zajímavá nabídka 19" monitoru s rozlišením 1680x1050 nebo podobná „dvacítka“. Na sledování filmů určitě dáte přednost 24" kouskům, ale vzhledem k ceně jejich místo často suplují 22" monitory.

Větší nemusí být lepší

Grafické karty umožňují připojit běžně i dva monitory. Při zvětšování pracovní plochy tak nemusíte nutně jít směrem většího monitoru, můžete taktéž další monitor přidat. Vícemonitorový setup má ale jak výhody, tak i nevýhody. Pořizovací cena dvou menších monitorů většinou přesahuje cenu jednoho většího.

Zato práce na dvou nezávislých obrazovkách se lépe organizuje a párovat můžete i monitory různých velikostí. Kromě rozšíření vedle sebe je můžete na speciálních stojanech (nebo svépomocí) umístit i nad sebe. A pokud jeden nefunguje, jak má, tak tu máte ještě druhý.

Menší monitory často neumějí zobrazit ani jedinou stránku A4 vcelku bez oddálení, stejně omezené potom bývají i pro prohlížení obsahu internetových stránek. V těchto případech je zcela patrné, že šířka monitoru je zcela zbytečná, ale výška nedostačující. Proč tedy monitor neotočit o 90°, nepoložit jej na bok?

Některé monitory to umějí. Mají podstavec s možností otáčení obrazu, tedy funkci pivot. 19"monitory potom zobrazí list A4 a mnohem větší část internetové stránky. Jedinou podmínkou tu je grafická karta s podporou otáčení obrazu, ale to zvládají snad všechny pět let zpátky.

Nezapomínejte, že čím vyšší rozlišení a úhlopříčka obrazovky, tím větší je i její spotřeba. Malé, 17" monitory odebírají ze sítě většinou okolo 30 W, populární 22" širokoúhlé už přes 40 W, a pokud míříte na obří „čtyřiadvacítky“, ty zatíží elektroměr často více než 100 W.

LG Flatron E2290V: design hraje prim

Především atraktivním designem se snaží zaujmout monitor LG Flatron E2290V. Extrémně tenký LCD panel (7,2 mm) s černým plastovým rámečkem doplňuje chromovaný kvádrový podstavec, který působí velice luxusním dojmem.

Foto: Novinky

LG Flatron E2290V

Monitor se ale nemá za co stydět ani v otázce obrazové kvality. Nabídne úhlopříčku 22 palců a Full HD rozlišení 1920 x 1080 obrazových bodů. Pozorovací úhly jsou obstojné, v horizontálním pohledu výrobce slibuje nezměněnou viditelnost až do 170°, ve vertikálním pak do 160°. Doba odezvy TN panelu činí 5 ms, přičemž hodnota jasu je 250 cd/m2 a kontrastu deset miliónů ku jedné.

  • Klady: zajímavý design
  • Zápory: lesklé části jsou náročnější na údržbu
  • Cena: 7200 Kč 

Gigabyte Topview T2491WD: cena na prvním místě

Monitor Gigabyte Topview T2491WD je jedním z nejlevnějších displejů na tuzemském trhu, který nabízí Full HD rozlišení (1920 x 1080 obrazových bodů). Jeho cena se pohybuje pod pomyslnou hranicí 3500 korun. I přesto ale nabízí parametry, které by mu mohly závidět o několik tisíc korun dražší modely.

Foto: Novinky

Gigabyte Topview T2491WD

Pozorovací úhly jsou v horizontálním pohledu 170°, ve vertikálním pak 160°. Doba odezvy TN panelu činí 5 ms, přičemž hodnota jasu je 300 cd/m2 a kontrastu 20 000 : 1. Monitor má v rozích mírně nerovnoměrné podsvícení. Tato „vlastnost“ se ale na druhou stranu objevuje i u dražších konkurenčních modelů, které jsou vybaveny TN panely.

  • Klady: velice dobrý poměr cena/výkon
  • Zápory: v rozích displeje je podsvícení mírně nerovnoměrné
  • Cena: 3400 Kč

Asus PA246Q: monitor pro profesionály

LCD displej PA246Q od společnosti Asus cílí především na profesionály z řad grafiků a video editorů. Je totiž vybaven kvalitní IPS obrazovkou, která nabízí velice věrné podání barev. Proti běžným LCD panelům dokáže zobrazit dvakrát více barev – celkem přes jednu miliardu odstínů.

Foto: Novinky

Asus PA246Q

Monitor má navíc podstavec s možností otáčení obrazu, tedy funkci pivot. Díky tomu je možné jej otáčet, naklápět, natáčet do stran i dosáhnout ideální výšky pro pohodlnou práci. Pozorovací úhly jsou v horizontálním i vertikálním směru 178°. Odezva je pouhých šest milisekund a dynamický kontrast dosahuje hodnoty 50 000 : 1. Hodnota jasu je podle údajů výrobce 400 cd/m2.

  • Klady: kvalita obrazu, ergonomie
  • Zápory: vyšší cena proti TN panelům
  • Cena: 11 900 Kč

Samsung SyncMaster P2470LHD: nahradí i televizor

Širokoúhlý monitor SyncMaster P2470LHD od společnosti Samsung může posloužit také jako televizor. Má totiž zabudovaný analogový i digitální DVB-T/C tuner s podporou standardu MPEG-4. Samozřejmě je k němu možné připojit i DVD rekordér pomocí rozhraní HDMI či SCART.

Foto: Novinky

Samsung SyncMaster P2470LHD

24palcová TBN obrazovka nabízí rozlišení 1920 x 1080 pixelů. Odezva je pouhých pět milisekund a dynamický kontrast dosahuje hodnoty 50 000 : 1. Hodnota jasu je podle údajů výrobce 300 cd/m2. Pozorovací úhly jsou 170° horizontálně a 160° vertikálně. Jedinou výtku si monitor zaslouží za integrované reproduktory, které jsou spíše průměrné.

  • Klady: analogový i digitální tuner
  • Zápory: výkon vestavěných reproduktorů je spíše průměrný
  • Cena: 5600 Kč

MSI Wind Top: počítač ukrytý v monitoru

Ušetřit místo na stole se snaží společnost MSI se svým počítačem Wind Top, který patří do kategorie takzvaných all-in-one řešení. To znamená, že všechny nejdůležitější hardwarové součástky, jako je procesor, grafická karta nebo reproduktory jsou umístěny v monitoru. Kromě klávesnice a myši tak už k němu není potřeba nic přikupovat.

Foto: Novinky

MSI Wind Top AE2420

Wind Top je vybaven procesorem Intel Core 2 Duo s frekvencí 2,2 GHz, 4GB operační paměti, grafickou kartou nVidia GeForce 9400 a pevným diskem s kapacitou 640 GB. Monitor má rozlišení 1920 x 1080 obrazových bodů a je navíc dotykový. Jednoduše tak na něm můžete psát prstem nebo speciálním perem stejně jako na papír.

  • Klady: k sestavě není potřeba dokupovat žádné příslušenství
  • Zápory: do PC není možné namontovat jinou grafiku ani procesor
  • Cena: 17 000 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám